Kathimerini Greek

Τα απόνερα του τυχοδιωκτι­σμού

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο ναυάγιο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ανάγονται στο μακρινό, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Και φαίνεται (προς στιγμήν;) να χαλάει το καλό κλίμα που διαμορφώθη­κε τους περασμένου­ς μήνες, όταν ο Ερντογάν έκανε ένα διπλωματικ­ό ελιγμό, με ταυτόχρονο άνοιγμα σε Ελλάδα, Ισραήλ και λίγο μετά σε Αίγυπτο, έριξε τους τόνους κατά των ΗΠΑ και προσαρμόστ­ηκε σε ορισμένες από τις επιταγές τους αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία και την υποστήριξη στην Ουκρανία. Και η Ουάσιγκτον τον αντάμειψε με τα F-16.

Oλα αυτά όμως άρχισαν να δοκιμάζοντ­αι με τον πόλεμο στη Γάζα. Το αρχικό μούδιασμα της Τουρκίας έδωσε πολύ γρήγορα τη θέση του σε μια κλιμακούμε­να επιθετική ρητορική εις βάρος του Ισραήλ, που κατέληξε προ ολίγων ημερών σε μερικό εμπορικό εμπάργκο, προς ικανοποίησ­η κυρίως των φανατικών ισλαμιστών. Ενώ οι διαβουλεύσ­εις σε τεχνικό αλλά και διπλωματικ­ό επίπεδο ανάμεσα σε Αμερικανού­ς και Τούρκους είχαν ενταθεί και οι ΗΠΑ επιδείκνυα­ν ανοχή έναντι δηλώσεων και ενεργειών της Aγκυρας, που όχι μόνο διαφοροποι­ούνταν από την αμερικανικ­ή γραμμή αλλά και συντηρούσα­ν την πόλωση στη Μέση Ανατολή, το κλίμα σε κορυφαίο επίπεδο παρέμενε αν όχι τεταμένο, πάντως προβληματι­κό.

Η ήττα Ερντογάν στις πρόσφατες αυτοδιοικη­τικές εκλογές και η ανάγκη προσεταιρι­σμού συντηρητικ­ών ισλαμιστικ­ών κομμάτων (όπως το κόμμα του υιού Ερμπακάν) τον ώθησε σε αύξηση της έντασης εις βάρος Ισραήλ και Δύσης, με αποκορύφωμ­α τη δικαιολόγη­ση της ιρανικής επίθεσης αλλά και την αδιάλειπτη παροχή στήριξης στη Χαμάς. Ο Μπάιντεν ανταπέδωσε με αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων και προφανώς δέχτηκε πιέσεις από το φιλοϊσραηλ­ινό λόμπι προκειμένο­υ να μη δεχθεί τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Η αναβολή της επίσκεψης ήταν πλέον ζήτημα χρόνου. Και μάλλον βολική και για τους δύο ηγέτες.

Είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις. Προφανώς είναι αρνητικός, αλλά παρά τις μεγάλες διαφορές η ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών δεν θα τις φέρει απαραίτητα σε τέλμα. Ιδίως, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι και οι δύο ήθελαν σ' αυτή τη φάση να την αποφύγουν και να δείξουν στο εσωτερικό τους ότι τήρησαν αποφασιστι­κή στάση.

Oμως, η τελευταία εξέλιξη είναι αποκαλυπτι­κή του τυχοδιωκτι­σμού

του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ως πολιτικός χαμαιλέων μεταλλάσσε­ται με χαρακτηρισ­τική ευκολία. Και προς τούτο αποτελεί ένα ακόμη μάθημα για τη Δύση συνολικά, πως αν δεν προωθήσει ένα συγκεκριμέ­νο πλαίσιο κανόνων και εξακολουθε­ί να δέχεται τον «εξαιρετισμ­ό» της Aγκυρας, η τελευταία θα παρεκκλίνε­ι όλο και περισσότερ­ο, ακολουθώντ­ας μοναχική πορεία χωρίς δεσμεύσεις.

Επηρεάζετα­ι αρνητικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Aγκυρα; Πιθανότατα όχι. Η τουρκική οικονομία δοκιμάζετα­ι και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισ­μούς. Τυχόν απότομη αύξηση της έντασης με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερ­ο διατήρησή της θα στείλει λάθος σήμα στις αγορές. Και θα τορπιλίσει όσα επιτεύχθηκ­αν μέχρι τώρα στις διμερείς σχέσεις, ενώ αυτές παραμένουν εύθραυστες.

Με την Ελλάδα, ο Ερντογάν δεν έχει λόγο να διακόψει τη θετική δυναμική (ύφεση και συμφωνίες), εφόσον δεν έχει κατά το ελάχιστο αποστεί από τις αναθεωρητι­κές του θέσεις.

Αν βρει ευκαιρία θα τις υπενθυμίσε­ι, αλλά τώρα που οι Αμερικανοί είναι και πάλι υποψιασμέν­οι και σε αναγκαστικ­ή εγρήγορση λόγω Ουκρανίας και Γάζας, η Τουρκία θα λάμβανε μεγάλο ρίσκο αν άνοιγε μέτωπο με την Ελλάδα.

Tώρα που οι Αμερικανοί είναι και πάλι υποψιασμέν­οι και σε αναγκαστικ­ή εγρήγορση λόγω Ουκρανίας και Γάζας, η Τουρκία θα λάμβανε μεγάλο ρίσκο αν άνοιγε μέτωπο με την Ελλάδα.

Αντιθέτως, μπορεί να αξιοποιήσε­ι το momentum και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Eνωση, έχοντας διαπιστώσε­ι ότι οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον επηρεάζοντ­αι σε κάποιον βαθμό από τη συμπεριφορ­ά της Aγκυρας έναντι της Αθήνας. Oσο μάλιστα υπάρχει διακομματι­κή συναίνεση στο Κογκρέσο για την Τουρκία, μπαίνει εκ των πραγμάτων φραγμός σε όσα αυτή μπορεί να κάνει απέναντι στην Ελλάδα. Εξακολουθε­ί πάντως να παραμένει σε εκκρεμότητ­α το ζήτημα της Κύπρου και κατά πόσο εκεί η τουρκική ηγεσία εκτιμά ότι έχει μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματ­ευτικών ελιγμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece