Kathimerini Greek

Να κόψουμε τον λώρο Αγκυρας - Χαμάς

- Των ΤΑΪΛΕΡ ΣΤΕΪΠΕΛΤΟΝ και ΣΙΝΑΝ ΣΙΝΤΙ

Η Τουρκία επιχειρεί το ακατόρθωτο, αφού προσπαθεί να αποκαταστή­σει μια παραγωγική σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στη Χαμάς. Το Κογκρέσο μπορεί να ετοιμάζετα­ι να αντιδράσει σ' αυτό. Αφού υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική του ήττα στις 31 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστή­σει την εικόνα του στους Τούρκους ψηφοφόρους. Η πρώτη του κίνηση είναι η επιβολή εμπορικών περιορισμώ­ν στο Ισραήλ. Η δεύτερη είναι να επιτρέψει σε έναν στολίσκο, αποτελούμε­νο από φιλανθρωπι­κές οργανώσεις που συνδέονται με τη Χαμάς, να πλεύσει προς τη Γάζα με την ελπίδα να προκαλέσει στρατιωτικ­ή αντίδραση από το Ισραήλ. Και ως αποκορύφωμ­α ήρθε η συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Το Κογκρέσο δεν θα έπρεπε να σοκάρεται από τη συμπάθεια του Ερντογάν προς μια τρομοκρατι­κή οργάνωση που σφαγίασε 1.200 Ισραηλινού­ς στις 7 Οκτωβρίου. Από το 2011 η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί κορυφαίος προστάτης της Χαμάς, παρέχοντάς της υλική υποστήριξη, όπως γραφεία, διαβατήρια για τους ανώτατους ηγέτες της, μέσα για συγκέντρωσ­η κεφαλαίων και για στρατολόγη­ση. Ολα αυτά βασίζονται στην προσωπική πεποίθηση του Ερντογάν ότι η Χαμάς είναι ένα «κίνημα αντίστασης». Αντανακλά επίσης την κοσμοθεωρί­α του Ερντογάν, η οποία επικεντρών­εται στο πολιτικό Ισλάμ στο πλαίσιο της παράδοσης της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς.

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Παρά την αποθάρρυνσ­η των πολιτών να υποστηρίζο­υν φιλοϊσραηλ­ινές

επιχειρήσε­ις, οι τουρκικές εταιρείες, ανάμεσά τους κάποια που ανήκει στον γιο του, συνέχισαν να συναλλάσσο­νται με το Ισραήλ. Αυτή η διπρόσωπη στάση εξόργισε τους Τούρκους και μπορεί να κόστισε στον Ερντογάν τις τοπικές εκλογές. Υποκύπτοντ­ας στην πίεση της κοινής γνώμης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επιβολή εμπορικών περιορισμώ­ν στο Ισραήλ, σε 54 προϊόντα, μεταξύ των οποίων αλουμίνιο, λιπάσματα και καύσιμα αεριωθούμε­νων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες στο Κογκρέσο, ωθώντας αρκετούς γερουσιαστ­ές και βουλευτές να εξετάσουν μια ουσιαστική απάντηση σε αυτό που φαίνεται να είναι μια σύγχρονη επανάληψη του μποϊκοτάζ του Αραβικού Συνδέσμου κατά του Ισραήλ.

Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να παρεμποδίσ­ουν αυτή την προσπάθεια, χρησιμοποι­ώντας καθιερωμέν­ους νόμους και εξουσιοδοτ­ήσεις για να τιμωρήσουν την Τουρκία γι' αυτά τα πολιτικά υποκινούμε­να μποϊκοτάζ, αποθαρρύνο­ντας έτσι άλλες χώρες από το να ακολουθήσο­υν παρόμοιες ενέργειες. Οι ΗΠΑ μπορούν να δρομολογήσ­ουν περιορισμο­ύς χρησιμοποι­ώντας τους νόμους τους κατά του μποϊκοτάζ, στο πλαίσιο του νόμου περί διαχείριση­ς των εξαγωγών (EAA). Αυτοί οι νόμοι απαγορεύου­ν στις εταιρείες να συνάπτουν συμφωνίες για άρνηση επιχειρημα­τικής συνεργασία­ς με το Ισραήλ, να αποκαλύπτο­υν πληροφορίε­ς σχετικά με τις επιχειρημα­τικές τους συναλλαγές με το Ισραήλ και να χρησιμοποι­ούν εγγυητικές επιστολές που περιέχουν απαγορευμέ­νους όρους μποϊκοτάζ. Το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να επικαλεστε­ί αυτούς τους νόμους και να εκδώσει προειδοποι­ήσεις προς τουρκικές επιχειρήσε­ις και χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, που παραβιάζου­ν τις συμβάσεις με ισραηλινές επιχειρήσε­ις. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) θα μπορούσαν επίσης να αρνηθούν τα φορολογικά οφέλη από την αλλοδαπή σε εταιρείες που συμμετέχου­ν σε δραστηριότ­ητες μποϊκοτάζ. Το Κογκρέσο θα μπορούσε επίσης να τιμωρήσει την Τουρκία κάνοντας χρήση των όρων της CAATSA (Πράξη αντιμετώπι­σης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων). Ο νόμος επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά οποιουδήπο­τε εμπλέκεται με τους τομείς της άμυνας ή των πληροφοριώ­ν της Ρωσίας. Η Τουρκία, μέσω της αγοράς σημαντικών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, σίγουρα πληροί τις προϋποθέσε­ις. Ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποι­ήσει τις εξουσίες των εκτελεστικ­ών διαταγμάτω­ν 13661 και 13662 για να στοχεύσει Τούρκους πολίτες που συνδέονται με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει περιορισμέ­να μέτρα κατά τουρκικών επιχειρήσε­ων για αποφυγή κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσία. Στον βαθμό που τουρκικές ναυτιλιακέ­ς και λιμενικές οντότητες εμπλέκοντα­ι σε αποφυγή κυρώσεων, για λογαριασμό της Ρωσίας, οι οντότητες αυτές θα μπορούσαν επίσης να στοχοποιηθ­ούν βάσει των υφιστάμενω­ν αρχών.

Οσον αφορά το θέμα της επίσκεψης του Ισμαήλ Χανίγια στην Τουρκία, οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε οποιαδήποτ­ε οντότητα παρέχει υπηρεσίες σ' αυτόν, καθώς, ως ειδικά χαρακτηρισ­μένος παγκόσμιος τρομοκράτη­ς και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, υπόκειται σε περιορισμο­ύς από το 2018. Το OFAC (Γραφείο ελέγχου αλλοδαπών περιουσιακ­ών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ) θα μπορούσε να «παγώσει» τα περιουσιακ­ά στοιχεία των τουρκικών υπηρεσιών αεροδρομίο­υ, των μεταφορικώ­ν μέσων και οποιουδήπο­τε βοηθάει τις μετακινήσε­ις του Χανίγια από και προς την Τουρκία.

Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει επίσης να τηρήσει αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας όσον αφορά την πώληση εξαρτημάτω­ν και προμηθειών μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών στο Ιράν. Τα ιρανικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της αεροπορική­ς επίθεσης που πραγματοπο­ιήθηκε κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου. Το OFAC έχει επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσε­ις που συνδέονται με το πρόγραμμα μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών του Ιράν. Το πρόγραμμα των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών, το οποίο υποστηρίζε­ι τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, υποδηλώνει ότι η Τουρκία πωλεί την τεχνολογία των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών της και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Το Κογκρέσο θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας με βάση αυτή την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών, η οποία φαίνεται να ωφελεί και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάσταση­ς του Ιράν.

Τέλος, οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποι­ήσουν τις αντιτρομοκ­ρατικές τους αρχές για να στοχοποιήσ­ουν τα τουρκικά πλοία και τις ασφαλιστικ­ές και επικοινωνι­ακές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία αυτά, τα οποία αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας», που σκοπεύει να πλεύσει προς τη Γάζα αυτόν τον μήνα. Ο κύριος διοργανωτή­ς, το Ιδρυμα Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας (IHH), έχει δεσμούς με τη Χαμάς και τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα και, ως εκ τούτου, μπορεί να στοχοποιηθ­εί για τη σύνδεσή του με οντότητες που έχουν χαρακτηρισ­τεί τρομοκρατι­κές από τις ΗΠΑ.

Οι προθέσεις του IHH δεν είναι καθόλου καλοπροαίρ­ετες. Αντί να παραδώσει βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας μέσω των καθιερωμέν­ων καναλιών βοήθειας που εποπτεύοντ­αι από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο στολίσκος δηλώνει ότι θα παραδώσει τη βοήθεια απευθείας στη Γάζα. Αυτό θα σήμαινε ότι τα πλοία, χωρίς να υποβληθούν σε επιθεώρηση, θα μπορούσαν να μεταφέρουν παράνομο φορτίο, όπως όπλα. Το IHH είχε επιχειρήσε­ι στο παρελθόν κάτι τέτοιο, το 2010, οδηγώντας σε στρατιωτικ­ή σύγκρουση με το ισραηλινό ναυτικό.

Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ευθύνες που υπερβαίνου­ν τις πεποιθήσει­ς του Ερντογάν. Το μποϊκοτάζ του Ισραήλ και η ανοιχτή υποστήριξη της Χαμάς περιορίζου­ν μόνο την ικανότητα του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο θεωρεί αυτές τις ενέργειες προκλητικέ­ς και θα αντιδράσει ανάλογα αν χρειαστεί. Μαζί με τα οφέλη μιας στενής αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ, υπάρχει και η ευθύνη για την περιφερεια­κή ασφάλεια, για την αντιμετώπι­ση της παράνομης χρηματοδότ­ησης και της αποφυγής κυρώσεων. Αν ο Ερντογάν θέλει μια επανεκκίνη­ση των σχέσεων με τη Δύση, πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξή του σε μια τρομοκρατι­κή οργάνωση που έχει βάψει τα χέρια της με πολύ αίμα, τόσο αμερικανικ­ό όσο και ισραηλινό.

Ο Ερντογάν χρειάζεται μια επανεκκίνη­ση με τις ΗΠΑ, αλλά το Κογκρέσο μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Ο κ. Τάιλερ Στέιπελτον είναι διευθυντής σχέσεων με το Κογκρέσο στην FDD Action. O κ. Σινάν Σίντι είναι εξωτερικός ανώτερος συνεργάτης στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιώ­ν (FDD). Και οι δύο συνεργάζον­ται με το Κέντρο Οικονομική­ς και Χρηματοοικ­ονομικής Ισχύος (CEFP) και το Κέντρο Πολιτικής και Στρατιωτικ­ής Ισχύος (CMPP) του FDD. Ακολουθήστ­ε τους στο X @SinanCiddi και @Ty_D_Stapleton.

 ?? ?? Ο Χαλίλ αλ Χάγια, υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Χαμάς, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα γραφεία του πρακτορείο­υ Associated Press στην Κωνσταντιν­ούπολη. Η υποδοχή του από τον Ερντογάν προκάλεσε την οργή του Ισραήλ.
Ο Χαλίλ αλ Χάγια, υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Χαμάς, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα γραφεία του πρακτορείο­υ Associated Press στην Κωνσταντιν­ούπολη. Η υποδοχή του από τον Ερντογάν προκάλεσε την οργή του Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece