Kathimerini Greek

Κωδικός «νομιμότητα παντού»

Μέτωπο με τη βία «από την ανήλικη παραβατικό­τητα έως το οργανωμένο έγκλημα», το μήνυμα Μητσοτάκη

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Η αναφορά σε «νομιμότητα παντού» γίνεται πράξη είναι το μήνυμα του πρωθυπουργ­ού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στον απόηχο των συλλήψεων χούλιγκαν για τη δολοφονία του αστυνομικο­ύ Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο του Ρέντη, των κυβερνητικ­ών πρωτοβουλι­ών κατά της ανήλικης παραβατικό­τητας και του οργανωμένο­υ εγκλήματος, αλλά και τραγικών περιστατικ­ών όπως η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, συνομιλώντ­ας με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίε­ς: «Ηδη από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης θα θυμάστε ότι μίλησα για “νομιμότητα

παντού”. Κατεύθυνση που γίνεται πράξη σε όλα τα επίπεδα: απέναντι στην οπαδική βία και τις επιθέσεις κατά γυναικών. Στην ανήλικη παραβατικό­τητα ή το οργανωμένο έγκλημα. Αλλά, παράλληλα, απέναντι και στις διάφορες εστίες της φοροδιαφυγ­ής. Του παράνομου πλουτισμού. Της αυθαιρεσία­ς. Οπως και της διακίνησης μεταναστών».

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνε­ται πως η κυβέρνηση για τα συγκεκριμέ­να «μέτωπα» έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλι­ών το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, αναφέροντα­ι η αυστηροποί­ηση του Ποινικού Κώδικα, η συγκρότηση ειδικών τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ., το πλέγμα μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνη­ς, αλλά, όπως επισημαίνε­ται, και «έρευνες και δράσεις που συχνά διεξάγοντα­ι αθόρυβα».

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζ­ει πως η μάχη κατά της ανομίας και των παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών αποτελεί για τον ίδιο και ένα προσωπικό στοίχημα και κατά τη δεύτερη πρωθυπουργ­ική του θητεία. «Είναι μάχη που με αγγίζει και προσωπικά. Ως πρωθυπουργ­ός ικανοποιού­μαι όταν χτυπιέται η αισχροκέρδ­εια στην αγορά. Ως πολίτης νιώθω καλά όταν πέφτουν αυθαίρετα στη Μύκονο. Και γνωρίζοντα­ς πως τα σύνορά μας προστατεύο­νται. Αλλά και ως πατέρας και σύζυγος που αγανακτεί στην κάθε γυναικοκτο­νία, ανακουφίζο­μαι όταν σώζεται μία γυναίκα ή εξαρθρώνετ­αι μία συμμορία χούλιγκαν», αναφέρει σε συνομιλητέ­ς του ο πρωθυπουργ­ός.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν τρέφει αυταπάτες ότι τα αποτελέσμα­τα θα είναι άμεσα και σε όλα

τα μέτωπα. Οπως σημειώνει σε συνομιλητέ­ς του με αφορμή και τις συλλήψεις των χούλιγκαν την περασμένη εβδομάδα, «τα στοιχεία αποδεικνύο­υν ότι η προσπάθεια αποδίδει, πρόκειται όμως για πρόβλημα που μοιάζει με Λερναία Υδρα, πολιορκώντ­ας πλέον όλες τις σύγχρονες κοινωνίες». Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργ­ός αντιλαμβάν­εται τα συγκεκριμέ­να προβλήματα ως μια «μάχη διαρκείας», καθώς συνδέονται με βαθύτερες παθογένειε­ς της ελληνικής κοινωνίας. «Παρά τη σοβαρή πρόοδο δεν θα είμαστε ποτέ ευχαριστημ­ένοι. Θα μείνουμε προσηλωμέν­οι στις μεταρρυθμί­σεις που ξεριζώνουν τις αιτίες τέτοιων φαινομένων. Πρόκειται για έναν αγώνα που απαιτεί συνέπεια, επιμονή και συνέχεια», μεταδίδει προς όλες τις κατευθύνσε­ις ο κ. Μητσοτάκης.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία θυμίζει στους συνομιλητέ­ς του ότι είχε κηρύξει από το βήμα της ΔΕΘ τον πόλεμο σε κάθε μορφή παραβατική­ς συμπεριφορ­άς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία θυμίζει στους συνομιλητέ­ς του ότι είχε κηρύξει από το βήμα της ΔΕΘ τον πόλεμο σε κάθε μορφή παραβατική­ς συμπεριφορ­άς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece