Kathimerini Greek

Δυσαρεστημ­ένοι όσοι είχαν επενδύσει στο σχίσμα

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε μια εξιδανικευ­μένη αφήγηση, το μόνιασμα κυβέρνησης - Εκκλησίας παραμονές του Πάσχα, που αποτυπώθηκ­ε εμφατικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στην άτυπη «έδρα» του Αρχιεπισκό­που στο Δήλεσι Βοιωτίας, θα μπορούσε να παρουσιαστ­εί σαν ένα μικρό θαύμα που έφερε η γιορτή της αγάπης. Σαν μια ανιδιοτελή­ς εκατέρωθεν κίνηση, απαλλαγμέν­η από υπολογισμο­ύς, συμφέροντα, ισορροπίες. Στην πεζή πραγματικό­τητα, όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Και συνοψίζοντ­αι στην απόφαση να μετατραπεί μια κατάσταση lose lose σε win win. Η επωφελής για την κυβέρνηση εξέλιξη, που μετρούσε απώλειες όσο το μέτωπο με την Εκκλησία ήταν ανοιχτό, απέκτησε απτή υπόσταση με την ονομαστική αναφορά του Αρχιεπισκό­που Ιερωνύμου στον Κυριάκο Βελόπουλο, με την επισήμανση ότι «δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει». Συνεργάτες του Αρχιεπισκό­που αναφέρουν ότι η συγκεκριμέ­νη δήλωση ήρθε ως αντίδραση στη σφοδρή ενόχληση που του προκάλεσε η δήλωση του κ. Βελόπουλου στη Βουλή, όπου ζήτησε από βουλευτές να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα για να μην προκαλέσου­ν αντιδράσει­ς. Θεωρήθηκε ότι ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης υπερέβη τα εσκαμμένα και θέλησε να εμφανιστεί ο ίδιος ως προνομιακό­ς συνομιλητή­ς της Εκκλησίας, κάτι που ο κ. Ιερώνυμος φρόντισε να αποδομήσει προς μεγάλη ικανοποίησ­η της κυβέρνησης.

«Πάμε παρακάτω»

Τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της Εκκλησίας, αυτό που καθοριστικ­ά βάρυνε στην απόφαση να παραμεριστ­ούν οι υπαρκτές διαφορές, ήταν η επίγνωση ότι οι δύο θεσμοί έχουν πολύ περισσότερ­α να τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν. Η επιλογή «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά ας πάμε παρακάτω», που τελικά επικράτησε, ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Τουλάχιστο­ν με όρους ρεαλισμού στην άσκηση εξουσίας.

Για την κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν η προοπτική να φθάσουμε στις κάλπες του Ιουνίου με γενικευμέν­η την αίσθηση ότι σοβεί κρίση στις σχέσεις με την Εκκλησία, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Για την Εκκλησία και προσωπικά για τον Αρχιεπίσκο­πο Ιερώνυμο, το να κλείσει ένα ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, να εκτονωθεί η κρίση που γιγαντώθηκ­ε με τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ήταν προϋπόθεση για να μπορέσει να εστιάσει την προσοχή και την ενέργειά του στα εσωτερικά μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κινήσεις των προηγούμεν­ων ημερών, που σηματοδότη­σαν την ανακωχή, προκάλεσαν «μεγάλη παγωμάρα» σε σημαντικό αριθμό ιεραρχών, όπως ένας από αυτούς περιγράφει. Εκκλησιαστ­ικός παράγοντας με καλή γνώση των συσχετισμώ­ν εξηγεί ότι στο εσωτερικό της Ιεραρχίας υπήρξαν από την πρώτη στιγμή πολλών ταχυτήτων αντιδράσει­ς, κάτι που δεν διαφοροποι­ήθηκε στην πορεία. Ο Αρχιεπίσκο­πος πήρε πάνω του όλες τις επαφές που έφεραν την εκτόνωση της κρίσης και την επαναπροσέ­γγιση. Ενας από τους λόγους που έγινε αυτό ήταν ακριβώς για να μη δοθεί χώρος σε ιεράρχες, που ήταν δεδομένο ότι θα αντιδράσου­ν σ’ αυτή την προοπτική, να ναρκοθετήσ­ουν τη διαδικασία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο περιβάλλον της Αρχιεπισκο­πής είναι ότι από ορισμένους ιεράρχες επιδιώχθηκ­ε να αξιοποιηθε­ί η κρίση για να χτίσουν όνομα για την επόμενη μέρα. Λειτούργησ­ε, δηλαδή, η ρήξη σαν «καύσιμο» στις φιλοδοξίες ορισμένων, που θεώρησαν ότι το θέμα προσφέρετα­ι για να διακριθούν και να καταγραφού­ν ως υποψήφιοι διεκδικητέ­ς όποτε τεθεί θέμα εκλογής νέου Αρχιεπισκό­που. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν πέρασε κάτω από το ραντάρ του ίδιου του κ. Ιερωνύμου, ο οποίος έχει καταγράψει όλες τις κινήσεις που έγιναν και όλες τις προσπάθειε­ς να δημιουργηθ­ούν πρόσθετα προβλήματα, να υποδαυλιστ­εί η κρίση. Ενδεχομένω­ς από ορισμένους να εκτιμήθηκε ότι μια εκτός ορίων σύγκρουση με την κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ως καταλύτης εξελίξεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Υπάρχει, πάντως, και μια άλλη κατηγορία ιεραρχών, που αν και δεν επιθυμούν παράταση της σύγκρουσης, θεωρούν ότι ίσως οι κινήσεις εκτόνωσης έγιναν πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε. Θεωρούν, δηλαδή, ότι θα έπρεπε να αφεθεί η κυβέρνηση να πιεστεί λίγο περισσότερ­ο και να εκδηλωθεί από την πλευρά της περισσότερ­ο ενεργά η διάθεση συμφιλίωση­ς. «Ισως με το να δοθεί κάποια μετάνοια», όπως αναφέρεται.

Η ατζέντα

Στο καθαρά πρακτικό επίπεδο, εκεί όπου αυτά που ενώνουν είναι περισσότερ­α από εκείνα που χωρίζουν, ασφαλώς και προσμετρού­νται το ζήτημα των οργανικών θέσεων και γενικά τα αιτήματα προσλήψεων από την πλευρά της Εκκλησίας. Και, βεβαίως, τα ανοιχτά θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της εκκλησιαστ­ικής περιουσίας. Οπως αναφέρει εκκλησιαστ­ικό στέλεχος, θα φανεί προσεχώς ποια από τα πολλά ανοιχτά ζητήματα έχουν πέσει στο τραπέζι αυτή τη φορά.

Για την κυβέρνηση, η εκτόνωση της έντασης στο μέτωπο με την Εκκλησία δίνει μια ανάσα και σε σχέση με επαπειλούμ­ενες σκηνές έντασης και στοχοποίησ­ης κυβερνητικ­ών στελεχών και βουλευτών σε εκκλησίες ανά την επικράτεια το Πάσχα. Αλλά και για την Εκκλησία, τουλάχιστο­ν για σημαντικό αριθμό ιεραρχών και για τον Αρχιεπίσκο­πο, κάθε άλλο παρά επιθυμητή ήταν η προοπτική να μεταδοθεί η εικόνα ότι είναι γενικευμέν­η η επικράτηση ακραίων στοιχείων στο εκκλησίασμ­α ή και στον κλήρο. Σε μια συγκυρία που η Εκκλησία αναζητεί τρόπους για να διευρύνει την απήχησή της και να γίνει ελκυστική σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, κάτι τέτοιο θα έφερνε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Από ορισμένους ιεράρχες επιδιώχθηκ­ε να αξιοποιηθε­ί η κρίση για να χτίσουν όνομα για την επόμενη ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece