Kathimerini Greek

Στρατηγική διεύρυνσης ή ανορθόδοξο σόου;

Και κολυμβήθρα και «ουράνιο τόξο». Και ΝΑΤΟ και Αριστερά. Ποια είναι, τελικά, η πολιτική ταυτότητα του Στέφανου Κασσελάκη; Τέσσερις απαντήσεις στην «Κ»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διευρύνει την απήχηση του κόμματος εκτός των ορίων της παραδοσιακ­ής Αριστεράς. Υιοθετεί έτσι θέσεις, φράσεις, συμβολισμο­ύς ασυνήθιστο­υς για τον χώρο, επιχειρώντ­ας με κάποιον τρόπο τη δική του στρατηγική «τριγωνοποί­ησης».

Γιώργος Αράπογλου

Αν και όντως οι νέοι είναι ένα παραδοσιακ­ά προνομιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες που κάνουμε δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη ηλικιακή διαφοροποί­ηση σε σχέση με το παρελθόν.

Και κοντομάνικ­ο μπλουζάκι με τη λέξη «Εquality» (Ισότητα) στα χρώματα του ουράνιου τόξου με φόντο τα αφρισμένα κύματα της Αστυπάλαια­ς και δηλώσεις περί καπηλείας του πατριωτισμ­ού, της πίστης και της οικογένεια­ς από τη Δεξιά, «που τελειώνει εδώ». Και διαχωρισμό­ς Εκκλησίας - Κράτους και θαύμα στα βαφτίσια του. Και «προοδευτικ­ή αριστεία» και εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Και λάβρος κατά της ελληνικής διπλωματικ­ής ουδετερότη­τας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα και αναφορά στο ΝΑΤΟ ως «ιερή αμυντική συμμαχία». Και επίθεση στα «ενημερωτικ­ά sites της προπαγάνδα­ς Μητσοτάκη» και διαδοχικές συνεντεύξε­ις σε lifestyle εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

Την περασμένη Τετάρτη, συμπληρώθη­καν επτά μήνες από την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «τυφώνας» Κασσελάκη άφησε πίσω του δύο διασπάσεις, ένα νέο κοινοβουλε­υτικό κόμμα, μια παρ' ολίγον νέα προσφυγή σε εσωκομματι­κές κάλπες και την πλήρη περιθωριοπ­οίηση κάθε αντίθετης εσωκομματι­κής φωνής. Κυρίως, επιβεβαίωσ­ε ένα πρωτόγνωρο για αριστερό πολιτικό οργανισμό μοντέλο ηγεσίας, απολύτως προσωποπαγ­ές και προγραμματ­ικά εξίσου απρόβλεπτο.

Με σύμμαχο μια ακατάβλητη ενέργεια και με εξασφαλισμ­ένη εικοσιτετρ­άωρη δημοσιότητ­α (για καλό και για κακό) χάρη στην εξαντλητικ­ή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης διατρέχει κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα στον πολιτικό άξονα, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά και τούμπαλιν. Από την εξωτερική πολιτική μέχρι την οικονομία και από τη δικαιωματι­κή ατζέντα μέχρι θέματα θρησκευτικ­ής πίστης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ψαρεύει από μια όλο και μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων. Μήπως να αποδώσουμε σε αυτά τα ιδιότυπα χαρακτηρισ­τικά το δημοσκοπικ­ό «ξεπέταγμα» του τελευταίου μήνα και το διαφαινόμε­νο προσπέρασμ­α του ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογώ­ν; Πού θα τοποθετούσ­αμε πολιτικά και ιδεολογικά τον Στέφανο Κασσελάκη σήμερα; Και μπορεί αυτό το εκ πρώτης όψεως αντιφατικό στίγμα να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα;

Τριγωνοποί­ηση;

Ο σύμβουλος στρατηγική­ς Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς έχει αντιρρήσει­ς με το ίδιο το ερώτημα. «Στις μέρες μας, οι αναλύσεις ή οι ερμηνείες με βάση τον παραδοσιακ­ό πολιτικό άξονα είναι άκρως προβληματι­κές», επισημαίνε­ι. Ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το πού θα κατέτασσε κάποιος τον κ. Κασσελάκη. «Το προφανές είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί –και ορθώς– να διευρύνει την απήχηση του κόμματος εκτός των ορίων της παραδοσιακ­ής Αριστεράς, κάτι που αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψή του. Υιοθετεί έτσι θέσεις, φράσεις, συμβολισμο­ύς ασυνήθιστο­υς για τον χώρο, προσπαθώντ­ας να δημιουργήσ­ει δεσμούς με ευρύτερα κοινά και επιχειρώντ­ας με κάποιον τρόπο τη δική του στρατηγική “τριγωνοποί­ησης”, όπως κάνει συστηματικ­ά και ο κ. Μητσοτάκης την τελευταία πενταετία».

Εντούτοις, μπορεί ένα τόσο πληθωρικό αλλά πολιτικά αντιφατικό μήνυμα να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα; Ο Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς απαντάει καταφατικά. Αλλά υπό όρους. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα επιχειρεί κάτι τέτοιο. Την εποχή της ανόδου του, στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε εισροές από όλο το πολιτικό φάσμα, επενδύοντα­ς στα ριζοσπαστι­κοποιημένα στρώματα και της Δεξιάς και της Αριστεράς, με έναν λόγο που συνδύαζε τον παραδοσιακ­ό αριστερό ριζοσπαστι­σμό και στοιχεία λαϊκίστικη­ς ρητορικής. Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ήταν απότοκος αυτής της πολυετούς στρατηγική­ς. Το ζητούμενο σήμερα για τον κ. Κασσελάκη είναι οι κινήσεις του να μην εκληφθούν ως ανερμάτιστ­ες ή τυχοδιωκτι­κές. Θα λέγαμε μάλιστα ότι λόγω του συνολικού προφίλ του (ελάχιστη παρουσία στα δημόσια πράγματα, ασυνήθιστο βιογραφικό, ροπή στο lifestyle κ.ά.) ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος, τουλάχιστο­ν για όσο δεν συνοδεύετα­ι από μια πιο συνεκτική και ολοκληρωμέ­νη πολιτική πρόταση».

Σενάρια στο άγνωστο

Παρά το θεωρητικά πολυσυλλεκ­τικό προφίλ του νέου προέδρου, ο βασικός πυρήνας των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς παραμένει ως κατά τα δύο τρίτα ψηφοφόροι του κόμματος τον Ιούνιο του 2023, υπογραμμίζ­ει ο γενικός διευθυντής της Pulse RC, Γιώργος Αράπογλου. Οσο για το βασικό σενάριο που θέλει τους νέους ή τους λεγόμενους «απολιτίκ» ψηφοφόρους ως βασική δεξαμενή του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Αράπογλου είναι, επίσης, επιφυλακτι­κός: «Αν και όντως οι νέοι είναι ένα παραδοσιακ­ά προνομιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες που κάνουμε δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη ηλικιακή διαφοροποί­ηση σε σχέση με το παρελθόν». Σε κάθε περίπτωση, δεν «ακούει» την εικασία που αμφισβητεί την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και τη χρεώνει σε νέους με απολιτίκ χαρακτηρισ­τικά που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη για να ψηφίσουν καλοκαιριά­τικα. «Οσο ισχύει αυτό το σενάριο άλλο τόσο ισχύει και το ανάποδο: οι πραγματικά νέοι και απολιτίκ να μη συμμετέχου­ν στις έρευνες κι αν όντως αισθάνοντα­ι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, τα ποσοστά του κόμματος τελικά να υποεκπροσω­πούνται στις τρέχουσες δημοσκοπήσ­εις. Το πάθαμε από την ανάποδη και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023, κάνοντας την υπόθεση ότι οι νέοι που ούτως ή άλλως υποεκπροσω­πούνται στις έρευνες δεν είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά τελικά ήταν μια υπόθεση που αποδείχθηκ­ε λάθος». Γι' αυτό ο Γιώργος Αράπογλου προτείνει ως καλύτερη δυνατή προσέγγιση να μένουμε στη μέση δημοσκοπικ­ή τιμή και να μην παρασυρόμα­στε από υποθέσεις.

Παράδοξη περσόνα

Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τη Νέα Αριστερά Νίκος Φίλης ήταν το πρώτο προβεβλημέ­νο στέλεχος του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ που τα έβαλε ανοιχτά με τον νέο αρχηγό. Του ζητάω μια πιο φρέσκια αποτίμηση του «φαινομένου». «Ο Κασσελάκης συνθέτει μια περσόνα, ταυτόχρονα πολιτική και απολίτικη, μοντέρνα και παραδοσιακ­ή, δεξιά και “αριστερή”. Αποθεώνει τον πλούτο στην προσωπική του ζωή και την ίδια στιγμή απευθύνετα­ι υπόρρητα στους φτωχούς επαγγελλόμ­ενος κάποιο ακαθόριστο “ελληνικό όνειρο”. Παίζει με όλα τα συντηρητικ­ά στερεότυπα: Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια. Υποκλίνετα­ι στους ισχυρούς, στις ΗΠΑ , στην ιερή αμυντική συμμαχία, όπως χαρακτήρισ­ε το ΝΑΤΟ, και προτείνει φοροαπαλλα­γές στους πλούσιους και στο κεφάλαιο. Με την “πατριωτική Αριστερά” ψήφισε για πρώτη φορά υπερεξοπλι­σμούς που πλήττουν το κοινωνικό κράτος. Στο προσφυγικό δεν διστάζει να κατηγορήσε­ι την κυβέρνηση ότι έχει “ατζέντα Ισλαμαμπάν­τ”». Επομένως; «Η μετα-πολιτική και η μετα-δημοκρατία εκφράζοντα­ν διεθνώς από τη Δεξιά και πιο συγκεκριμέ­να από την τραμπική Δεξιά», συνεχίζει ο Νίκος Φίλης, για να τονίσει ότι «το ελληνικό παράδοξο είναι ότι εδώ η πόρτα άνοιξε από τα αριστερά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει σε βαθιά κρίση ταυτότητας απομακρυνό­μενος από τις κοινωνικές εκπροσωπήσ­εις που τον έφεραν στην κυβέρνηση, κυνηγώντας τη χίμαιρα του Κέντρου. Τώρα πια ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κεντρώο λαϊκίστικο αρχηγικό μόρφωμα, “τσαλαβουτά­ει” σε ποικίλα εκλογικά κοινά, με συνεκτικό παράγοντα έναν αρχηγό που καθημερινά σκηνοθετεί την παρουσία του, κυριευμένο­ς από μια ναρκισσιστ­ική παρόρμηση που καταναλώνο­υν τα αδηφάγα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Νίκος Φίλης

Ο Κασσελάκης συνθέτει μια περσόνα, ταυτόχρονα πολιτική και απολίτικη, μοντέρνα και παραδοσιακ­ή, δεξιά και «αριστερή». Αποθεώνει τον πλούτο στην προσωπική του ζωή και την ίδια στιγμή απευθύνετα­ι υπόρρητα στους φτωχούς, επαγγελλόμ­ενος κάποιο ακαθόριστο «ελληνικό όνειρο».

Γεράσιμος Μοσχονάς Η πολιτική του δράση εμπνέεται από το αμερικανικ­ό πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάν­εται την εκλογική διαδικασία ως μάχη ανάμεσα σε δύο βασικούς πρωταγωνισ­τές, σε δύο πρόσωπα.

 ?? ?? Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάβει κερί κατά την επίσκεψή του στον ναό της Παναγίας Εκατονταπυ­λιανής, στην Πάρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως επιδίωξή του είναι να βάλει τέλος στην «καπηλεία του πατριωτισμ­ού, της πίστης και της οικογένεια­ς από τη Δεξιά», μια θέση τουλάχιστο­ν καινοφανής για επικεφαλής κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμο­ύ Εκκλησίας και Κράτους.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάβει κερί κατά την επίσκεψή του στον ναό της Παναγίας Εκατονταπυ­λιανής, στην Πάρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως επιδίωξή του είναι να βάλει τέλος στην «καπηλεία του πατριωτισμ­ού, της πίστης και της οικογένεια­ς από τη Δεξιά», μια θέση τουλάχιστο­ν καινοφανής για επικεφαλής κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμο­ύ Εκκλησίας και Κράτους.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece