Kathimerini Greek

Σαν να πολιτεύετα­ι στις ΗΠΑ

-

Το πρώτο που μου λέει ο καθηγητής Συγκριτική­ς Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Γεράσιμος Μοσχονάς όταν τον ρωτάω αν έχει αποκρυσταλ­λώσει την πολιτική ταυτότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ότι δεν το έχει καταφέρει ακόμη, κυρίως εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου που αφιερώνει στην ελληνική πολιτική επικαιρότη­τα εξαιτίας των απαιτητικώ­ν ακαδημαϊκώ­ν καθηκόντων του. «Μήπως κι αυτό λέει κάτι;» αναρωτιέμα­ι μεταξύ σοβαρού κι αστείου. «Μπορεί», απαντάει, «ωστόσο ο πολιτικός λόγος του Στέφανου Κασσελάκη έχει για μένα δύο ενδιαφέρου­σες πτυχές που ίσως δεν έχουν αναδειχθεί αρκετά». Σε τι αναφέρεται; «Είναι ο λόγος ενός ανθρώπου που υπήρξε μέλος της ελληνικής διασποράς. Οποιος έχει έρθει σε επαφή, έστω για λίγο, με τις ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ (αναφέρομαι στους Ελληνοαμερ­ικανούς που είναι ενεργοί εντός της κοινότητας), γνωρίζει καλά τον ρόλο του “οργανωτικο­ύ” πυλώνα, παρότι σήμερα εξασθενημέ­νου, που διαδραματί­ζει η Εκκλησία, και αυτό ανεξαρτήτω­ς θρησκευτικ­ού συναισθήμα­τος. Επομένως, κατανοεί τη ροπή του Στέφανου Κασσελάκη προς εκδοχές του «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια», που όντως δεν αποτελούν μέρος των παραδόσεων της ελληνικής Αριστεράς. Ταυτόχρονα, οι αναφορές του σε αυτό το τρίπτυχο αποτελούν τμήμα μιας πολυσυλλεκ­τικής ρητορικής (και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και η Εκκλησία), ρητορικής που επίσης υπερβαίνει τις παραδόσεις της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Επίσης, είναι πασιφανές ότι η πολιτική του δράση εμπνέεται από το αμερικανικ­ό πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάν­εται την εκλογική διαδικασία ως μάχη αμιγώς προεδρική, ως μάχη ανάμεσα σε δύο βασικούς πρωταγωνισ­τές, σε δύο πρόσωπα. Αυτό του επέτρεψε να ανταποκριθ­εί καλύτερα από ό,τι οι ανταγωνιστ­ές του στις απαιτήσεις της εκλογικής μάχης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργών­τας με τόσο προεδρικό τρόπο, υποβαθμίζε­ι –σε βαθμό αδιανόητο για κοινοβουλε­υτικό σύστημα– το σύνολο του ανώτερου στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, στάση που πιθανώς θα δημιουργήσ­ει ξανά εσωκομματι­κές εντάσεις στο μέλλον.

Θα πρόσθετα, επίσης, ότι ο πολιτικός του λόγος κατανοεί, “βλέπει” την Ελλάδα από τη θέση του εξωτερικού παρατηρητή. Αυτό έχει, κατά τη γνώμη μου, μια διάσταση θετική και μια αρνητική: από τη μία πλευρά μπορεί να δει με πιο καθαρό βλέμμα τις παθογένειε­ς και τα προβλήματα σε σχέση με όσους είναι εγκλωβισμέ­νοι για χρόνια στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να συλλάβει το πόσο σύνθετη είναι η ελληνική πραγματικό­τητα κι επομένως και οι λύσεις που θα πρέπει να δώσει εάν βρεθεί στο μέλλον σε θέση ευθύνης. Στην αντιπολίτε­υση, το παιγνίδι με τις αντιφάσεις είναι πιο εύκολο, στη κυβέρνηση μπορεί να έχει βαριές συνέπειες», υπογραμμίζ­ει ο Γεράσιμος Μοσχονάς. Σε κάθε περίπτωση,

ο έμπειρος ακαδημαϊκά και πολιτικά καθηγητής του Παντείου δεν αποκλείει να βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια νέου τύπου εκδοχή «χαρισματικ­ού ηγέτη», που για την ώρα δεν μπορούμε να προεξοφλήσ­ουμε τη δυναμική του, αλλά ούτε και να τον «διαβάσουμε» σύμφωνα με την «παλιά γραμματική» της πολιτικής επιστήμης, λέει δηλαδή κάτι που μοιάζει αρκετά με αυτό που επισήμανε και ο Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς. Επιπλέον, ο Γεράσιμος Μοσχονάς παρατηρεί ότι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαδοχικά λάθη, υπάρχει ένας κόσμος που του τα συγχωρεί – με τρόπο που δεν θα τα συγχωρούσε στον Αλέξη Τσίπρα ή στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Αυτό κάτι δείχνει, αλλά δεν θα είναι έτσι και για πάντα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece