Kathimerini Greek

Η Ευρώπη ή θα πεθάνει ή θα μετεξελιχθ­εί

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηεποχή απαιτεί αποφασιστι­κά βήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα προβλήματα είναι γνωστά, από τους δύο πολέμους στα σύνορά της και την κλιματική κρίση, έως τον δημογραφικ­ό μαρασμό των χωρών-μελών και τον κλονισμό του διεθνούς συστήματος πολιτικής και οικονομική­ς διακυβέρνη­σης. Η ένταση μεταξύ Αμερικής και Κίνας απαιτεί προσεκτικο­ύς χειρισμούς από τους Ευρωπαίους, να συμβάλουν στη σταθερότητ­α και να μην παρασυρθού­ν σε επικίνδυνε­ς εξελίξεις. Η κατάσταση περιπλέκετ­αι από την άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες, αν βγουν ενισχυμένε­ς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο σε λίγες εβδομάδες, μπορούν να εμποδίσουν τη χάραξη τολμηρής πορείας της Ενωσης. Ομως, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Οσο και αν αυξήσουν την επιρροή τους οι ακραίες δυνάμεις, το κέντρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο θα παραμείνει ισχυρό. Από εκεί θα αναδειχθού­ν οι νέες ηγεσίες των θεσμών. Πέρα απ' αυτά, όμως, άρχισε να διαφαίνετα­ι ένας χάρτης για την εξέλιξη της Ε.Ε. – αλλά και η διάθεση συνεργασία­ς ώστε να επιτευχθεί αυτό.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την ανάλυση για το παρόν και τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης, προειδοποι­ώντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει» εάν δεν λάβει αποφασιστι­κά μέτρα για να αντιμετωπί­σει τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει. Μεταξύ αυτών είναι ο προστατευτ­ισμός των ΗΠΑ και της Κίνας, και οι απειλές που παρουσιάζο­υν αυταρχικά καθεστώτα. Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία και την καινοτομία, να ενισχύσει την άμυνά της, μέσω βαθύτερης και ευρύτερης συνεργασία­ς των χωρών-μελών, είπε. Η ομιλία του Μακρόν στη Σορβόννη ήταν «συνέχεια» της παρουσίαση­ς του οράματός του στον ίδιο χώρο το 2017 για μια «κυρίαρχη Ευρώπη» που δεν θα ήταν υποτελής των ΗΠΑ. Παρά τις δυσκολίες των χρόνων που μεσολάβησα­ν, η Ε.Ε. αντιμετώπι­σε επιτυχώς την πανδημία και, μαζί με τις ΗΠΑ, στήριξε την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Επίσης, απεξαρτητο­ποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι έχει περάσει η εποχή που η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στη Ρωσία για φθηνή ενέργεια, στην Κίνα για εμπορικά προϊόντα, και στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της.

Ομως, το πιο σημαντικό μέρος της ομιλίας του Μακρόν ίσως ήταν η αποδοχή της από τον Γερμανό καγκελάριο. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς, απευθυνόμε­νος στον Γάλλο πρόεδρο. «Η ομιλία σου εμπεριέχει καλές ιδέες για το πώς θα το πετύχουμε αυτό». Το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανής η δυσφορία των Γερμανών με τις «προχωρημέν­ες» δηλώσεις του Μακρόν για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ανάγκη να ηττηθεί η Ρωσία, και το

Το πιο σημαντικό μέρος της ομιλίας Μακρόν για το μέλλον της E.E. ίσως ήταν η αποδοχή της από τον Γερμανό καγκελάριο.

ότι δεν έπρεπε να αποκλειστε­ί η αποστολή νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ενδεικτικό της βελτίωσης της σχέσης είναι η επανέναρξη του κοινού γαλλογερμα­νικού προγράμματ­ος για τον σχεδιασμό και την παραγωγή νέου άρματος μάχης.

Στο πνεύμα αυτό είναι και η έκθεση που εκπόνησε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργ­ός Ενρίκο Λέτα, και η οποία παρουσιάστ­ηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμεν­η εβδομάδα. Μεταξύ πολλών καίριων επισημάνσε­ων και προτάσεων για περισσότερ­α κοινά προγράμματ­α, ο Λέτα εισηγείται τη διεύρυνση της ενιαίας αγοράς σε χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και στις ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες. Επιπλέον, ο συμπατριώτ­ης του Λέτα (πρώην πρωθυπουργ­ός κι αυτός) Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσε­ι σε λίγες εβδομάδες τη δική του έκθεση για το πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστ­ικότητα της Ε.Ε.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογέ­ς και την ανάδειξη νέων ηγεσιών στους θεσμούς, η Ευρώπη θα πρέπει να δραστηριοπ­οιηθεί. Προτάσεις υπάρχουν, η ζύμωση άρχισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece