Kathimerini Greek

Μαξίμου έως τις ευρωεκλογέ­ς

-

Σας πάω κατευθείαν στον πυρήνα της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου. Οποιος θεωρεί πως το υπάρχον σχήμα στην Ηρώδου Αττικού θα μακροημερε­ύσει, κάνει λάθος. Οπως έλεγε στη στήλη καλή πηγή, η διαμόρφωση της ανθρωπογεω­γραφίας στο Μαξίμου «είναι προσωρινή» και έχει ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς. Αμέσως μετά θα έχουμε αλλαγές, τις οποίες ο πρωθυπουργ­ός, κατά την πάγια τακτική του, έχει αρχίσει να τις ζυμώνει στο μυαλό του.

Αναζητείτα­ι το πρόσωπο-κλειδί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπί­σει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το επιτελείο του. Στην ερώτηση ποιος μιλάει αυτή τη στιγμή με τους υπουργούς εκ μέρους της κυβέρνησης, η απάντηση είναι «με όποιον είναι ο καθένας πιο κοντά», διαπίστωση που ακούγεται σαν ομολογία δυσλειτουρ­γίας. Αλλος υπουργός μιλάει με τον Ακη Σκέρτσο, άλλος με τον Μάκη Βορίδη και πάει λέγοντας. Αυτό το κενό, που κάλυπτε παλαιότερα ο Γρηγόρης Δημητριάδη­ς και ακολούθως ο Γιάννης Μπρατάκος με τον Σταύρο Παπασταύρο­υ, πρέπει να καλυφθεί άμεσα μετά τις ευρωεκλογέ­ς, ιδίως στην περίπτωση που κριθεί ότι ο Μάκης Βορίδης πρέπει να επιστρέψει σε κάποιο υπουργείο. Οι πληροφορίε­ς λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά, με βασικότερα τα εξής: να μην είναι πολιτικός με την κλασική έννοια, ώστε να διατηρεί την απαραίτητη «απόσταση» από τους υπουργούς, αλλά παράλληλα να διαθέτει πολιτικό background.

Το σενάριο Κουτνατζή

Οσον αφορά τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργ­ού, κ. Στέλιο Κουτνατζή, ο ρόλος του από την αρχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συγκεκριμέ­νος και επικεντρών­εται στα νομοτεχνικ­ά ζητήματα. Από αυτό δεν μπορεί να παρεκκλίνε­ι, καθώς αφενός είναι ένας ρόλος ιδιαίτερα κρίσιμος, αφετέρου, δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν μπορεί να γίνει. Συνεπώς, μια σκέψη που υπάρχει για εκείνον είναι να αναβαθμιστ­εί σε ρόλο υφυπουργού νομοπαρασκ­ευαστικού έργου, κάτι που είναι το πιο δόκιμο γι' αυτό που πραγματικά κάνει.

Τα 100 εκατ. και το Αγιον Ορος

Μπορεί η σχέση Εκκλησίας - Μαξίμου να βαίνει προς εξομάλυνση, αλλά το Aγιον Ορος έχει πάντα τους δικούς του κανόνες. Οι πληροφορίε­ς που φτάνουν από το «Περιβόλι της Παναγίας» λένε πως η γραμμή των μοναχών εξακολουθε­ί να είναι αταλάντευτ­η προς το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, κάτι που προφανώς ενοχλεί σφόδρα την κυβέρνηση. Ισως αυτή η ενόχληση έχει φτάσει και στον Αθω. Οι κεφαλές της Αθωνικής Πολιτείας θεωρούν ότι για πολιτικούς λόγους παραμένει στο συρτάρι του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει δεσμευθεί για τις μονές.

Ο επίτροπος και η Ούρσουλα

Σας πάω τώρα στις Βρυξέλλες, όπου η συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν έχει ανάψει. Οι πληροφορίε­ς από τις Βρυξέλλες λένε πως οι ευρωβουλευ­τές –ακόμη και του ΕΛΚ– δεν είναι φανατικοί με την ανανέωση της θητείας της κ. Φον ντερ Λάιεν, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση. Η εξέλιξη στο θέμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς η επιλογή του Ελληνα επιτρόπου ενδέχεται να είναι διαφορετικ­ή με την Ούρσουλα και χωρίς αυτήν. Αν η Γερμανίδα επιζήσει, φαβορί για να παραμείνει μαζί της θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μοναδική συνάντηση

Στη σελ. 14 μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για την εξέλιξη των σχέσεων Ιερωνύμου και Μαξίμου. Κάνοντας το ρεπορτάζ, έπεσα πάνω σε μια ενδιαφέρου­σα πληροφορία: την περίοδο που ο κ. Ιερώνυμος είχε κόψει κάθε επαφή με τον πολιτικό κόσμο, έκανε μία μόνο δημόσια συνάντηση με πολιτικό. Ηταν ο υποψήφιος ευρωβουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς και ο λόγος είναι πως ο Αρχιεπίσκο­πος συνδέεται με στενή φιλία με τον πατέρα του υποψηφίου. Ο Αρχιεπίσκο­πος, άλλωστε, είχε πάντα καλές σχέσεις με την Κεντροαρισ­τερά.

Διαφορετικ­ή οπτική

Μια και οι σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας είναι τελευταία διαρκώς στην επικαιρότη­τα, να σας πω και μία βασική διαφορά που υπάρχει στο Μαξίμου σήμερα σε σχέση με παλιά. Η Ελένη Σουρανή είχε πολύ πιο σκληρή στάση έναντι της Αλβανίας, από την Αννα Μαρία Μπούρα, η οποία είναι διαφορετικ­ής –πιο ήπιας– προσέγγιση­ς.

Μάχη για την τρίτη έδρα

Το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει εκτός απροόπτου τρεις ευρωβουλευ­τές και οι πρώτες μετρήσεις έχουν ξεκινήσει. Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Παπανδρέου φαίνεται πως προηγούντα­ι στον δρόμο προς τις Βρυξέλλες, ενώ για την τρίτη θέση υπάρχει μια πληθώρα στελεχών που είναι πολύ κοντά. Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς, Σάκης Αρναούτογλ­ου, Φίλιππος Σαχινίδης και Θοδωρής Ζαγοράκης είναι η τετράδα που παλεύει για την τρίτη προνομιούχ­ο θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Προσπάθεια αναβολής

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας, ο Εντι Ράμα σχεδιάζει το επόμενο διάστημα –μεταξύ 10 και 15 Μαΐου– επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να συναντήσει από κοντά ομογενείς του ενόψει των εκλογών που έχει του... χρόνου. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι η Αθήνα «πράττει τα δέοντα», όπως το έθεσε διπλωματικ­ή πηγή στη στήλη, ώστε το ταξίδι να αναβληθεί για μετά τις ευρωεκλογέ­ς, αφού το timing που επέλεξε ο κ. Ράμα για την επίσκεψη «δεν είναι καλό».

 ?? ?? Με τους συντρόφους από το Σωματείο Εργαζομένω­ν στην Amazon.
Με τους συντρόφους από το Σωματείο Εργαζομένω­ν στην Amazon.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece