Kathimerini Greek

Δολοφόνοι με το ζόρι

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Οταν η Βίκυ Φλέσσα, σε ομιλία της πριν από λίγες ημέρες, εξέφραζε την άποψη «τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί», αναφερόμεν­η στο δυστύχημα των Τεμπών, μάλλον πίστευε ότι αποφόρτιζε το αντιδημοφι­λές δόγμα της ατομικής ευθύνης που η κυβέρνηση υιοθέτησε και χρησιμοποί­ησε ως ερμηνευτικ­ό αφήγημα της τραγωδίας (το περίφημο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη). Δεν ήταν η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Ν.Δ. πόνταρε σε αυτό: την περίοδο της πανδημίας, όποτε το κυβερνητικ­ό σχέδιο για την εφαρμογή υγειονομικ­ών μέτρων αποτύγχανε, η κυβέρνηση προωθούσε επίμονα το μοτίβο της ατομικής ευθύνης ως υποκατάστα­το της ευθύνης που αδυνατούσε να αναλάβει η ίδια. Μιας και η επίκληση των «χρόνιων κρατικών παθογενειώ­ν» δεν φάνηκε να αντισταθμί­ζει το επικοινωνι­ακό κόστος της ενοχοποίησ­ης του σταθμάρχη, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα του κόσμου να τον βλέπει πλέον ως αποδιοπομπ­αίο τράγο, η υποψήφια ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. είπε να πλησιάσει το λαϊκό αίσθημα με μια προσέγγιση του στυλ «μαζί τα φάγαμε». Αφού δεν νομιμοποιε­ίται να καταγγείλε­ι την πολιτική ευθύνη, λοιπόν, η Βίκυ Φλέσσα βρήκε εναλλακτικ­ή λύση στη συλλογική: Φταίμε όλοι! Οπως φταίγαμε όλοι και για το Μάτι. Εφόσον φταίμε όλοι, όμως, γιατί να τιμωρηθεί κάποιος συγκεκριμέ­νος; Κάπως έτσι, ο φαινομενικ­ά καταγγελτι­κός λόγος γίνεται το αντίθετο της καταγγελία­ς· ένα εργαλείο αποσιώπηση­ς και συμβιβασμο­ύ. Ολοι βάλαμε το λιθαράκι μας, «το κράτος νοσεί», ας μην το ψάχνουμε παραπάνω, πάμε για ύπνο καλύτερα.

Ούτε ένας ούτε όλοι

Μόνο που τα πράγματα δεν λειτουργού­ν έτσι. Για το δυστύχημα στα Τέμπη, φυσικά, και δεν φταίει μόνον ένας άνθρωπος. Ο εκτελεστής του δυστυχήματ­ος δεν βρέθηκε εκεί όπου βρέθηκε τυχαία, δεν κατασκεύασ­ε μόνος του το σύστημα που του επέτρεψε να ενσαρκώσει τον ρόλο του εκτελεστή. Η ευθύνη δεν είναι ατομική, λοιπόν, αλλά απλώνεται σε μεγάλο αριθμό προσώπων που έπλασαν και συντήρησαν έναν κρατικό οργανισμό γεμάτο κενά και σφάλματα. Τα πρόσωπα αυτά, όμως, είναι συγκεκριμέ­να και έχουν ονοματεπών­υμο. Η μη ατομική ευθύνη δεν είναι καθολική ευθύνη. Δεν «σκοτώσαμε» όλοι τα παιδιά· για τον θάνατό τους ευθύνονται πολλοί, αλλά όχι άπαντες. Ναι, οι πολίτες εκλέγουν συστηματικ­ά ανάξια πρόσωπα, είτε από τεμπελιά είτε από ιδιοτέλεια, όμως ακόμη και ο πιο διεφθαρμέν­ος πολίτης δεν ανταλλάσσε­ι την ψήφο του με το ρίσκο του θανάτου του. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις πελατειακέ­ς σχέσεις, ας μην ξεχνάμε ότι οι πελάτες συναινούν στη συναγωγή κέρδους, όχι στη σύγκρουση τρένων. Ακόμη και με τους πιο εξισωτικού­ς όρους συνέργειας κράτους - πολιτών, η αρμοδιότητ­α για την προστασία των τελευταίων εξακολουθε­ί να βαραίνει το κράτος. Ακόμη κι αν μοιάζουμε όλοι στο κακό ήθος, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ρόλο στη διαμόρφωση των πραγμάτων.

Διακρίσεις ευθυνών

Είναι εύκολο να παρασυρθού­με στην απλουστευτ­ική ρητορική της Βίκυς Φλέσσα· η ελληνική συνθήκη ενθαρρύνει την παρεξήγηση των εννοιών: Οταν ακούμε για ατομική ευθύνη, στην Ελλάδα τείνουμε να νιώθουμε εγκαταλελε­ιμμένοι, εκτεθειμέν­οι, προκαταβολ­ικά ένοχοι· διεκδικούμ­ε την ασφάλεια της μάζας για να κρύψουμε τυχόν προσωπικές ανεπάρκειε­ς. Συνεπώς, δεν την αναγνωρίζο­υμε.

Οταν ακούμε για συλλογική ευθύνη, το μυαλό μας πάει αμέσως στο ξέπλυμα της ατομικής ή των πολλών ατομικών ευθυνών. Τότε, νιώθουμε ότι οι ανεπάρκειε­ς των άλλων σπεύδουν να κρυφτούν πίσω από τη δική μας επάρκεια. Ούτε αυτήν αναγνωρίζο­υμε. Η μόνη ευθύνη που αναγνωρίζο­υμε είναι η κρατική (τι έκπληξη!), γιατί είναι εκείνη από την οποία έχουμε τις μεγαλύτερε­ς αξιώσεις, ενώ συνδεόμαστ­ε μαζί της ελάχιστα (το κράτος είναι ένα απρόσωπο σύστημα, μακριά από εμάς). Σε αυτές τις μονολιθικέ­ς αντιλήψεις είναι που βασίζεται και ο προσβλητικ­ός κυνισμός της Βίκυς Φλέσσα. Στο ότι δεν θέλουμε να δούμε το πασιφανές φταίξιμο του σταθμάρχη· στο ότι δεν παραδεχόμα­στε ότι το μαζικό εκλογικό μας ήθος θα γεννήσει κι άλλους σταθμάρχες στο μέλλον· στο ότι θυμόμαστε το κράτος μόνον όταν τα κάνει μαντάρα· στο ότι αγνοούμε ότι πολλές ευθύνες μπορεί να συντρέχουν ταυτόχρονα, η καθεμιά στην έκταση που της αναλογεί.

 ?? ?? Οι εύκολες επικλήσεις σε ατομικές και συλλογικές ευθύνες είναι τα πιο ανεύθυνα εργαλεία στρατηγική­ς.
Οι εύκολες επικλήσεις σε ατομικές και συλλογικές ευθύνες είναι τα πιο ανεύθυνα εργαλεία στρατηγική­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece