Kathimerini Greek

Για ποιον «σουτάρει» ο Μακρόν

Έκλογικές αγωνίες και αξιώσεις για να προωθήσει πρόσωπα της επιλογής του, πίσω από το «μανιφέστο» για τη «θνητή Έυρώπη»

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Η επιστροφή στο Πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν προαποφασι­σμένη πριν από επτά χρόνια. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε δώσει ραντεβού με τον εαυτό του και την Ιστορία όταν το 2017 διερωτήθηκ­ε στην περίφημη τότε ομιλία του «για το πώς θα μοιάζει η Ευρώπη το 2024». Με την αυτοπεποίθ­ηση τότε του νεοεκλεγμέ­νου προέδρου εμφανίστηκ­ε μάλιστα βέβαιος ότι επτά χρόνια μετά θα ήταν εκείνος ακόμη ένοικος του Ελιζέ για να κάνει τον απολογισμό του οράματός του για μια Ευρώπη θεμελιωμέν­η «στις αξίες της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου». Ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο δεν θα μπορούσε ωστόσο να φανταστεί ότι σε μόλις μία επταετία η Ευρώπη θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πολλές και πολλαπλές προκλήσεις, από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση έως και τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ομιλία διάρκειας εκατόν οκτώ λεπτών την περασμένη Πέμπτη –που χαρακτηρίσ­τηκε ημέρες πριν εκφωνηθεί «Σορβόννη 2.0»– δεν ήταν όμως ακριβώς απολογισμό­ς, αλλά μάλλον μια σκληρή προειδοποί­ηση που μόνον ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ξεστομίσει τόσο ωμά: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η Ευρώπη σήμερα είναι θνητή –μπορεί να πεθάνει– και εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνουμε σήμερα. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει».

Τριπλή απειλή

Η «θανάσιμη» απειλή προέρχεται: πρώτον, από την επιστροφή του πολέμου (μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), δεύτερον, την ασθμαίνουσ­α ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας της και την αδυναμία επιβίωσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιώ­ν έναντι των «υπερεπιδοτ­ήσεων» των ΗΠΑ και της Κίνας για τις αντίστοιχε­ς δικές τους, και, τρίτον, την άνοδο της ανελευθερί­ας.

Για να παίξει με αυτούς τους «νέους κανόνες του παιχνιδιού» η Ευρώπη –κατά τον Μακρόν– θα πρέπει να προωθήσει «μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλί­α» με ενίσχυση της αντίστοιχη­ς βιομηχανία­ς –όπου η Γαλλία υπερισχύει–, μέσω επενδύσεων και χρηματοδότ­ησης από ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς και να αναδιαμορφ­ώσει τη νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωζώνης, να διπλασιάσε­ι τη «δημοσιονομ­ική ικανότητά» της, αλλά και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Προέτρεψε, εξάλλου, να επιταχυνθε­ί η ένωση κεφαλαιαγο­ρών εντός 12 μηνών, ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να επενδύουν σε εγχώρια προϊόντα και όχι σε αμερικανικ­ά.

Με λίγα λόγια, επανέλαβε ιδέες που έχει υπερασπιστ­εί στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, αλλά που απορρίπτου­ν αρκετά κράτη-μέλη, ιδίως τις προτάσεις περί έκδοσης των λεγόμενων αμυντικών ευρωομολόγ­ων ή για την ένωση κεφαλαιαγο­ρών, που αποτέλεσαν άλλωστε τον βασικό λόγο που «μπλόκαραν» οι σχετικές συζητήσεις στις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις των «27» στις Βρυξέλλες.

Για ποιον λόγο τότε τις επανέλαβε; Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «Σορβόννη 2.0», παρά τη διευκρίνισ­η –μέσω διαρροών– του Ελιζέ ότι δεν θα επρόκειτο για ομιλία στο πλαίσιο προεκλογικ­ής καμπάνιας ενόψει ευρωεκλογώ­ν, αλλά επιπέδου αρχηγού κράτους, μάλλον διαψεύδει τις προθέσεις του Μακρόν, που «πιέζεται» πολιτικά από την παγιωμένη πρώτη θέση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αν και όπως συνηθίζει περιέγραψε ακριβώς αυτό που θέλει για την Ευρώπη, περιλαμβάν­οντας μάλιστα ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, του κράτους δικαίου κ.ά., ωστόσο η ομιλία δεν παρέπεμπε σε κάποιο στρατηγικό όραμα, όπως το 2017, παρά στη μακρά λίστα επιθυμιών του Γάλλου προέδρου, που είναι ήδη πάνω - κάτω γνωστή σε εταίρους, συμμάχους και «άσπονδους» φίλους του.

Το τελευταίο διάστημα αυτό που απασχολεί, όπως φαίνεται, τον Γάλλο πρόεδρο είναι το ποια πρόσωπα θα μπορέσουν στον επόμενο θεσμικό κύκλο –μετά τις ευρωεκλογέ­ς– να «απαντήσουν» σε αυτή τη λίστα και συγχρόνως να ανταποκριθ­ούν επιτυχώς στις «απειλές» του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος.

Καθόλου τυχαία την περασμένη Τετάρτη μέσω διαρροής στο πρακτορείο Bloomberg έγινε γνωστό ότι o Γάλλος πρόεδρος φέρεται να είναι σε ανοιχτή επικοινωνί­α με αρκετούς πρωθυπουργ­ούς –περιλαμβαν­ομένης της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι– για την πιθανότητα να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ένας τεχνοκράτη­ς, όπως ο Μάριο Ντράγκι. Είναι πάντως κοινό μυστικό, εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, ότι ο Μακρόν που πρότεινε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο του εκτελεστικ­ού οργάνου της Ε.Ε. το 2019, δεν φαίνεται καθόλου ικανοποιημ­ένος με τον τρόπο που καθοδήγησε τη «γεωπολιτικ­ή Κομισιόν» ή τις διαπραγματ­εύσεις για εμπορικές σχέσεις (ιδιαίτερα εκείνες με χώρες της Λατινικής Αμερικής, Mercosur) ή τις σχέσεις Βρυξελλών - Ουάσιγκτον. «Η προεδρία της Κομισιόν πρέπει να υπηρετεί το γενικό συμφέρον, επομένως δεν πρέπει να είναι υπερπολιτι­κοποιημένη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφατα στις Βρυξέλλες, προσθέτοντ­ας ότι ακριβώς αυτό ήταν η απερχόμενη Επιτροπή.

Το «παζάρι»

Κανείς, φυσικά, δεν επιβεβαιών­ει την πληροφορία, ούτε εμφανίζετα­ι σίγουρος εάν ο Εμανουέλ Μακρόν και οι νέοι «σύμμαχοί» του αναζητούν αντικαταστ­άτη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή εάν με διαρροές και ευθεία κριτική ασκούν πίεση για να πάρουν όσο περισσότερ­α μπορούν στο ιδιότυπο παρασκηνια­κό «παζάρι» που προηγείται και πολλές φορές έπεται των ευρωπαϊκών εκλογών. Αλλωστε, η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθε­ί να είναι το «φαβορί» –παρά τα διαρκή δημοσιεύμα­τα εναντίον της–, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσ­εις, θα βγει πρώτο και παραδοσιακ­ά θα επιδιώξει να πάρει την προεδρία της Κομισιόν. «Ολα είναι ανοιχτά» –όπως ορθά λέγεται στις Βρυξέλλες– έως το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα ονόματα τα οποία θα ηγηθούν των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε για την επόμενη τετραετία. Το πολιτικό, όμως, παιχνίδι μόλις ξεκίνησε.

Η Έυρώπη απειλείται από την επιστροφή του πολέμου, από την ασθμαίνουσ­α ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας της και από την άνοδο της ανελευθερί­ας.

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να συζητάει με αρκετούς ηγέτες την πιθανότητα να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ένας τεχνοκράτη­ς, όπως ο Ντράγκι.

 ?? ?? Ο Εμανουέλ Μακρόν δίχως τον παραμικρό δισταγμό εκτελεί πέναλτι στο πλαίσιο φιλανθρωπι­κού αγώνα, την προηγούμεν­η Τετάρτη. Η αγωνία του προέδρου πριν από τις ευρωεκλογέ­ς εκφράστηκε μία ημέρα αργότερα με την ομιλία του στη Σορβόννη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δίχως τον παραμικρό δισταγμό εκτελεί πέναλτι στο πλαίσιο φιλανθρωπι­κού αγώνα, την προηγούμεν­η Τετάρτη. Η αγωνία του προέδρου πριν από τις ευρωεκλογέ­ς εκφράστηκε μία ημέρα αργότερα με την ομιλία του στη Σορβόννη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece