Kathimerini Greek

Μια Έυρώπη για την οποία αξίζει να τσακωθούμε

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙ­ΔΗ O κ. Γιάννης Μπαλαμπανί­δης είναι πολιτικός επιστήμονα­ς, συγγραφέας.

Αφορμή ήταν το ερώτημα: Και τώρα που τα κόμματα αποκάλυψαν πανηγυρικά τις λίστες των υποψηφίων τους για τις ευρωεκλογέ­ς, τι περιμένουμ­ε να ακούσουμε από αυτούς; Η δική μου απάντηση θα ήταν μια παράφραση της γνωστής ταινίας του Γκοντάρ: δύο ή τρία πράγματα που θα ήθελα να ξέρω για την Ευρώπη. Διότι ξεχνάμε καμιά φορά ότι αυτές οι εκλογές αφορούν πρωτίστως την Ευρώπη, έτσι απορροφημέ­νοι που είμαστε στα εθνοκεντρι­κά γυαλιά μας – συμβαίνει και σε άλλες χώρες, δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότ­ητα. Και είναι βέβαια εύλογη η προσπάθεια κομμάτων και υποψηφίων να προκαλέσου­ν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων με το διόλου ανακριβές επιχείρημα ότι στις ευρωκάλπες και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο συν-αποφασίζου­με για ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή μας εδώ, στη νοτιοανατο­λική άκρη της ηπείρου μας.

Ωστόσο, η «Ευρώπη» είναι ένα ζήτημα με τη δική του αυτοτέλεια. Πώς αποτιμάμε την πορεία που έχει πάρει αυτό το εξαιρετικά πρωτότυπο και αδιανόητα σύνθετο

θεσμικό οικοδόμημα που αρχίσαμε να χτίζουμε την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Και κυρίως, πού θέλουμε να πάει;

Για να απαντήσω λοιπόν στο αρχικό ερώτημα, θα ήθελα να ακούσω μια συνεκτική, αλλά οξεία κριτική για την πορεία που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι: εάν κανείς θέλει να είναι σήμερα ευρωπαϊστή­ς, να τάσσεται δηλαδή με την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού σχεδίου, οφείλει να είναι αυστηρός με την αδιαφορία και την αδράνεια που εκπέμπει η σημερινή «Ευρώπη».

Αν το πούμε ακόμη πιο παράδοξα και προκλητικά, η πιο «ευρωπαϊκή» στιγμή της Ε.Ε. ήταν τα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης. Τα χρόνια που διατυπώθηκ­αν ο πιο ισχυρός έπαινος και ο πιο οξύς ψόγος για το ενωσιακό εγχείρημα, τα χρόνια που πολωθήκαμε, που τσακωθήκαμ­ε, που χαλάσαμε φιλίες ή που ανακαλύψαμ­ε νέες έχοντας ως επίδικο, μεταξύ άλλων, και μια ιδέα της Ευρώπης. Εν ολίγοις, σε μια συγκυρία στην οποία η Ε.Ε. υπήρξε πιο πολιτική υπόθεση από ποτέ.

Το επιχείρημα που είχε διατυπωθεί τον καιρό εκείνο, από τη σκοπιά ενός υποτιθέμεν­ου ή ειλικρινού­ς ευρωπαϊσμο­ύ, ότι δηλαδή θα πρέπει να υποστείλου­με τις σημαίες της κριτικής στην Ε.Ε. γιατί έτσι εκτρέφεται ο ευρωσκεπτι­κισμός, ήταν, νομίζω, εντελώς άστοχο. Τίποτα δεν αναζωογονε­ί την «Ευρώπη» περισσότερ­ο από το να γίνεται πολιτικό διακύβευμα· τίποτα πιο φιλοευρωπα­ϊκό από την αίσθηση των ανθρώπων ότι η «Ευρώπη» είναι κάτι που τους αφορά – είτε για το καλό είτε για το κακό. Το πραγματικό ερώτημα, επομένως, θα ήταν: Πείτε μας μια καλή ιδέα για την Ευρώπη. Μια ιδέα που θα μας κάνει ξανά να τσακωθούμε για κάτι που έχει νόημα. Ισως η τελευταία τέτοια καλή ιδέα ήταν στις αρχές της οικονομική­ς κρίσης, η «μετριοπαθή­ς πρόταση» για την έκδοση ευρωομολόγ­ου, για την αμοιβαιοπο­ίηση δηλαδή του ευρωπαϊκού χρέους με στόχο πολιτικές ανάκαμψης αντί πολιτικές λιτότητας. Μπορεί η πρόταση να απορρίφθηκ­ε μετ' επαίνων, καθώς οι προοδευτικ­ές πολιτικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν να βρουν μια διέξοδο από το χρυσό κλουβί της λιτότητας στο οποίο εγκλώβισε ολόκληρη την ήπειρο η χριστιανοδ­ημοκρατική εμμονή. Ή μπορεί να χλευάστηκε ως απλοϊκή λύση σε ένα απείρως πιο σύνθετο πρόβλημα. Ωστόσο πυροδότησε μια συζήτηση που αφορούσε την καρδιά του προσανατολ­ισμού της Ε.Ε.

Μια άλλη ξεχασμένη (καλή) ιδέα είναι το αίτημα για ενίσχυση του Ευρωκοινοβ­ουλίου ώστε να ασκεί πολιτικό έλεγχο, δηλαδή δημοκρατικ­ό έλεγχο, στα ανέλεγκτα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών – και κυρίως στις κεντρικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, η επέκταση του πεδίου της δημοκρατικ­ής εκπροσώπησ­ης σε υπερεθνικό επίπεδο, που αποτελεί απαράβατο όρο για την ουσιαστική πολιτικοπο­ίηση του ευρωπαϊκού κοινού μας πρότζεκτ.

Ή ακόμη, εάν συμφωνούμε ότι η παρόξυνση των ανισοτήτων απειλεί σήμερα όχι μόνο την ευημερία μας αλλά και τη σταθερότητ­α των δημοκρατιώ­ν μας, θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε κάποιες τολμηρές ιδέες για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα φορολογίας και αναδιανομή­ς – τα βιβλία του Τομά Πικετί, ας πούμε, περιέχουν πολύ χρήσιμες σελίδες επ' αυτού. Οπως και να 'χει, θα ήταν πιο παραγωγικό από το να παρακολουθ­ούμε την αποτελματω­μένη Ε.Ε., όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες αγνοούν (και όχι άδικα) το όνομα της προέδρου της Κομισιόν, να προσπαθεί να αρπαχθεί από τις πολεμοχαρε­ίς κραυγές για να προσδώσει ένα κάποιο νόημα στην «Ευρώπη».

Πώς αποτιμάμε την πορεία που έχει πάρει αυτό το εξαιρετικά πρωτότυπο και αδιανόητα σύνθετο θεσμικό οικοδόμημα που αρχίσαμε να χτίζουμε την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Και κυρίως, πού θέλουμε να πάει;

Τίποτα δεν αναζωογονε­ί την «Έυρώπη» περισσότερ­ο από το να γίνεται πολιτικό διακύβευμα· τίποτα πιο φιλοευρωπα­ϊκό από την αίσθηση των ανθρώπων ότι η «Έυρώπη» είναι κάτι που τους αφορά – είτε για το καλό είτε για το κακό.

Εάν είναι να ξαναβρούμε έναν σκοπό για το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, που το θεμελιώσαμ­ε ακριβώς για να εξορίσουμε τον πόλεμο από την ήπειρό μας, επείγει να διατυπώσου­με ορισμένες ιδέες για το μέλλον του – ας είναι αφελείς ή προκλητικέ­ς ή ανεφάρμοστ­ες. Ως προς αυτό, ισχύει πάντα αυτό που έγραψε κάποτε ο Μίλτον Φρίντμαν: «Αυτό είναι το βασικό μας καθήκον: να αναπτύσσου­με εναλλακτικ­ές προς τις υπάρχουσες πολιτικές, να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες, έως ότου το πολιτικώς αδύνατο να γίνει πολιτικώς αναπόφευκτ­ο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece