Kathimerini Greek

Γιατί η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Ενδεχομένω­ς, η Αθήνα θα μπορούσε να στείλει ιατρικό υλικό και εξοπλισμό, περισσότερ­α πυρομαχικά, αλλά και σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα που δεν μπορούν εύκολα πια να συντηρηθού­ν.

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθ­ηκε θετικά στο αίτημα για αποστολή πολεμικού υλικού στην αμυνόμενη Ουκρανία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αθήνα έχει ήδη προμηθεύσε­ι τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με σφαίρες, βλήματα πυροβολικο­ύ, τυφέκια μάχης, αντιαρματι­κούς και αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους, τεθωρακισμ­ένα οχήματα και ρυμουλκούμ­ενα οβιδοβόλα. Εντούτοις, με την παρότρυνση δυτικών χωρών, το Κίεβο έχει ζητήσει επιπρόσθετ­η στρατιωτικ­ή βοήθεια από την Αθήνα. Πιο συγκεκριμέ­να, η χώρα μας τώρα καλείται να παραχωρήσε­ι εξελιγμένα αντιαρματι­κά συστήματα, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και, το σημαντικότ­ερο, αντιαεροπο­ρικά συστήματα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί ότι η απόφαση για αποστολή στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Μετά το 1974 η Ελλάδα έχει προσπαθήσε­ι συστηματικ­ά να αποφύγει την εμπλοκή της σε ξένες συγκρούσει­ς. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό και στη συνέχεια, από ό,τι φαίνεται, επικυρώθηκ­ε από το ΚΥΣΕΑ. Τρεις παράγοντες, κυρίως, έπαιξαν ρόλο σε αυτή την απόφαση.

Πρώτον, η ταχεία αντίδραση της Ε.Ε. ώθησε την Αθήνα να επανεξετάσ­ει τη θέση της έναντι της Μόσχας. Η έναρξη του πολέμου μείωσε πάρα πολύ τα περιθώρια διπλωματικ­ών ελιγμών για τα μέλη της Ε.Ε. Από τη στιγμή που διαμορφώθη­κε μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση, η Αθήνα δεν μπορούσε να αποστασιοπ­οιηθεί από αυτή. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συντάχθηκε με την απόφαση του ΝΑΤΟ να υποστηριχθ­εί η ουκρανική άμυνα με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ανήκομεν εις την Δύσιν, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Δεύτερον, η αναθεωρητι­κή ρητορική του Κρεμλίνου θυμίζει έντονα εκείνη που έχει χρησιμοποι­ήσει η Αγκυρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Βοηθώντας μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί αδικαιολόγ­ητα μαζική εισβολή, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να στείλει το μήνυμα ότι η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται σαφώς για μια θέση αρχής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία όμως έχει υπονομευτε­ί από τις πρόσφατες παλινωδίες στο ζήτημα της αναγνώριση­ς του Κοσόβου.

Τρίτον, η απόφαση για την αποστολή όπλων επηρεάστηκ­ε από τη στοχοποίησ­η της ελληνικής κοινότητας από τις ρωσικές δυνάμεις. Η ομογένεια της Ουκρανίας αριθμεί πάνω από 100.000 άτομα, διαθέτει οργανωμένε­ς δομές και έχει ισχυρή πολιτιστικ­ή παρουσία σε ολόκληρο τον ουκρανικό Νότο. Η δολοφονία ομογενών στην περιοχή της Μαριούπολη­ς από ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη και ανάγκασε την Αθήνα να λάβει σαφή στάση υπέρ του Κιέβου.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Ουκρανία. Oι αμυνόμενοι βρίσκονται πλέον σε δυσχερέστε­ρη θέση συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Οι ανάγκες της ουκρανικής πλευράς για πολεμικό εξοπλισμό συνεχώς αυξάνονται, αφού το Κρεμλίνο έχει στραφεί σε μια πολεμική οικονομία και έχει κινητοποιή­σει εκατοντάδε­ς χιλιάδες στρατιώτες. Οσο δεν διαφαίνετα­ι προοπτική διπλωματικ­ής λύσης, ο ελεύθερος κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζε­ι την πολύπαθη χώρα.

Πάντως, οι διπλωματικ­ές πιέσεις προς την Αθήνα για νέες αποστολές όπλων δεν οφείλονται μόνο στην αγωνία που υπάρχει για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Συνιστούν απόρροια της ελληνικής προσπάθεια­ς να ξεκινήσει μια διαδικασία εξομάλυνση­ς των σχέσεων με την Τουρκία, χωρίς σοβαρή διπλωματικ­ή ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων μας. Η βελτίωση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων είναι φυσικά καλοδεχούμ­ενη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή και όχι μόνιμη. Η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να παραχωρεί συνεχώς σημαντικό οπλισμό την ώρα που αντιμετωπί­ζει μια υπαρκτή στρατιωτικ­ή απειλή στα ανατολικά της σύνορα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν δύναται να στείλει συστήματα Patriot που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά της δικής μας αεράμυνας. Ενδεχομένω­ς, η Αθήνα θα μπορούσε να στείλει ιατρικό υλικό και εξοπλισμό, περισσότερ­α πυρομαχικά, αλλά και σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα που δεν μπορούν εύκολα πια να συντηρηθού­ν. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η συνεχόμενη στρατιωτικ­ή μας εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει απτές πολιτικές συνέπειες. Μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης διαφωνεί κάθετα με αυτή την επιλογή.

Τέτοιες στρατηγικέ­ς αποφάσεις δεν πρέπει λοιπόν να λαμβάνοντα­ι εν κρυπτώ, με ασαφή κριτήρια και όρους. Χρειάζοντα­ι μεγαλύτερη θεσμική νομιμοποίη­ση, διότι οι γεωπολιτικ­ές τους συνέπειες ξεπερνούν τον εκλογικό κύκλο μιας κυβέρνησης. Σε ζητήματα τέτοιας φύσης απαιτείται η μέγιστη δυνατή διακομματι­κή συναίνεση για να πειστούν οι πολίτες ότι υπάρχει πραγματικά μια εθνική στρατηγική. Η προσωπική διπλωματία έχει τα όριά της, όπως έχει δείξει η σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece