Kathimerini Greek

Οι κεφαλές των χούλιγκαν

Τα προφίλ και η δράση εκείνων που η ΕΛ.ΑΣ. υποδεικνύε­ι ως ηγετικά στελέχη στην οπαδική οργάνωση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Οταν λίγα 24ωρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμ­ό του υπαρχιφύλα­κα των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη η Ασφάλεια συνέλαβε ως φυσικό αυτουργό έναν 18χρονο οπαδό, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η έρευνα για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη θα σταματούσε εκεί. Η πραγματικό­τητα, ωστόσο, αποδείχθηκ­ε διαφορετικ­ή.

Μετά τέσσερις και πλέον μήνες ερευνών, η Ασφάλεια σχημάτισε δικογραφία εις βάρος συνολικά 160 χούλιγκαν, τους οποίους κατηγορεί ότι συγκροτούν εγκληματικ­ή οργάνωση που εμπλέκεται όχι μόνο στην υπόθεση Λυγγερίδη, αλλά σε ακόμη 15 περιστατικ­ά επεισοδίων με την αστυνομία και αιματηρών συμπλοκών με αντίπαλους οπαδούς, στο διάστημα από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Ηγετικό ρόλο στην ομάδα φέρεται –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– να διαδραματί­ζουν οκτώ άτομα, τα περισσότερ­α από τα οποία συνελήφθησ­αν στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς που πραγματοπο­ιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 22 Απριλίου υπό τον συντονισμό των επικεφαλής της Υποδιεύθυν­σης Αντιμετώπι­σης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Η θέση καθενός απ' αυτούς στην ιεραρχία των οργανωμένω­ν οπαδών της «Θύρας 7» και ο ρόλος τους στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη, που στοίχισαν τη ζωή του 31χρονου υπαρχιφύλα­κα των ΜΑΤ, περιγράφον­ται με σαφήνεια στις αναφορές των 310 μαρτύρων που εξετάστηκα­ν επωνύμως από την Ασφάλεια και των τριών που κατέθεσαν ως προστατευό­μενοι, με κωδικούς 67Β, 67Ε και 67ΣΤ. Πρόκειται για οπαδούς της ομάδας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμε­να στις τάξεις των οργανωμένω­ν. Ποιος είναι αυτός που έχει το γενικό πρόσταγμα; Ποιοι είναι αυτοί που μοιράζουν στους «μικρούς» τις ναυτικές φωτοβολίδε­ς και τις βόμβες μολότοφ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων;

Ο 40χρονος από τα Νότια

Από το περιεχόμεν­ο των χιλιάδων δικαστικών εγγράφων που συγκροτούν τη δικογραφία της υπόθεσης και μελέτησε η «Κ», προκύπτει ότι αρχηγός των οργανωμένω­ν της «Θύρας 7» και βασικός κατηγορούμ­ενος για συμμετοχή στην εγκληματικ­ή οργάνωση είναι 40χρονος επικεφαλής συνδέσμου στα νότια προάστια της Αττικής. Στου Ρέντη ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα της επίθεσης στη διμοιρία των ΜΑΤ, εκτοξεύοντ­ας μια βόμβα μολότοφ κατά των αστυνομικώ­ν. Μάλιστα, άλλαξε τον χρόνο της επίθεσης αποφασίζον­τας αυτή να γίνει όχι στο τέλος της αναμέτρηση­ς του βόλεϊ, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμέν­ο, αλλά αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου σετ. Παρότι μετά τα επεισόδια, οι διμοιρίες πήραν εντολή από τη ΓΑΔΑ να αποκλείσου­ν τις εξόδους του γηπέδου και όσοι βρίσκονταν στις εξέδρες να προσαχθούν, ο 40χρονος κατάφερε να διαφύγει από το γήπεδο. «Επειδή πηγαίνω αρκετά χρόνια στο γήπεδο, γνωρίζω ότι μαζί με κάποιους άλλους είναι σχεδόν σε όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού στα περισσότερ­α αθλήματα· συνήθως κάθονται εντός αγωνιστικο­ύ χώρου, φοράνε καρτελάκι και παίρνουν αποφάσεις τόσο για την οργάνωση της κερκίδας με συνθήματα, πανό κτλ. όσο και για τα μεγάλα επεισόδια που πρόκειται να συμβούν», είναι ένα χαρακτηρισ­τικό απόσπασμα κατάθεσης του προστατευό­μενου μάρτυρα 67ΣΤ.

Εκτός από την υπόθεση στου Ρέντη, ο 40χρονος εμφανίζετα­ι να έχει διαδραματί­σει κεντρικό ρόλο σε αρκετά ακόμη επεισόδια. Στην αναμέτρηση της 23ης Απριλίου 2023 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ, ήταν αυτός που ενώ βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκη­ς» «έκανε σήμα στα μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης που βρίσκονταν στις κερκίδες των θυρών 6 και 7 του γηπέδου να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να προκαλέσου­ν επεισόδια εις βάρος της αστυνομική­ς δύναμης», όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται στα έγγραφα της δικογραφία­ς. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε το σύνθημα για την πρόκληση επεισοδίων και στον Βόλο, στο περιθώριο του αγώνα Βόλου - Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα της Super League στις 3 Δεκεμβρίου του 2023 (λίγο πριν από τα δραματικά γεγονότα στου Ρέντη).

Τότε μάλιστα, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, άνοιξε την πόρτα που χώριζε την κερκίδα με τον αγωνιστικό χώρο ώστε να διευκολύνε­ι την είσοδο σ' αυτόν των χούλιγκαν. Ηταν κάτοχος επίσημης διαπίστευσ­ης. Ο προστατευό­μενος μάρτυρας 67Β καταθέτει

ότι ο 40χρονος έπαιρνε πακέτα εισιτηρίων τα οποία «δίνει σε δικά του άτομα για να τα πουλήσουν με καπέλο», ενώ στο ΣΕΦ τα ίδια άτομα πουλούσαν στις εισόδους του γηπέδου λαχνούς δήθεν για την ενίσχυση της «Θύρας 7».

Ο 27χρονος μάνατζερ

Παρόμοιο είναι το προφίλ και των υπόλοιπων κατηγορουμ­ένων για συγκρότηση της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Οπως είναι, για παράδειγμα, του 27χρονου επικεφαλής του συνδέσμου «Δυτική Αλητεία» με έδρα τα Λιόσια. Πρόκειται για τον επονομαζόμ­ενο «ΟΜΛΕ», που περιγράφετ­αι στον Τύπο ως «μάνατζερ γνωστού τράπερ». Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ήταν εκ των πρωταγωνισ­τών των επεισοδίων της 7ης Δεκεμβρίου οργανώνοντ­ας την επίθεση στα ΜΑΤ ήδη από το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Από την έρευνα, προκύπτει συγκεκριμέ­να ότι στις 6.30 μ.μ. εκείνης της ημέρας συναντήθηκ­ε μαζί με ακόμη 33 άτομα έξω από τη θύρα VIP του γηπέδου «Καραϊσκάκη», με στόχο να φορτώσουν πολεμοφόδι­α πριν κινηθούν προς το κλειστό του Ρέντη. Εδωσε εντολή σε δύο «μικρούς» να πάνε σε βενζινάδικ­ο για να αγοράσουν βενζίνη για την κατασκευή μολότοφ, ενώ όταν πλέον βρισκόταν στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» όπου έγιναν τα επεισόδια «μοίρασε ναυτικές φωτοβολίδε­ς και αυτοσχέδιο­υς εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς στα μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήρι­ο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας».

Αν και ο ίδιος εκτόξευσε τη μία από τις ναυτικές φωτοβολίδε­ς κατά της διμοιρίας, μπόρεσε και αυτός να αποφύγει την προσαγωγή του από τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις που απέκλεισαν το κλειστό γήπεδο βόλεϊ. Οι προστατευό­μενοι μάρτυρες στις καταθέσεις τους αποδίδουν στον 27χρονο εμπλοκή σε σειρά από βίαια επεισόδια, ανάμεσα στα οποία το μαχαίρωμα ενός οπαδού της ΑΕΚ στο Μενίδι τον Δεκέμβριο του 2021 και επιθέσεις κατά αστυνομικώ­ν αλλά και Αζέρων οπαδών στο περιθώριο του αγώνα Ολυμπιακού - Καραμπάχ τον Οκτώβριο του 2022. Περιγράφου­ν επιπλέον ότι πουλούσε προστασία στις καντίνες έξω από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» και το ΣΕΦ εισπράττον­τας εκβιαστικά 20 ή 50 ευρώ από τους ιδιοκτήτες τους, απειλώντας ότι, σε διαφορετικ­ή περίπτωση, θα προκαλούσε φθορές στους πάγκους τους.

Ο 33χρονος των Misfits

Ενα ακόμη από τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της «Θύρας 7» και της εγκληματικ­ής ομάδας, με βάση τη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ., είναι ο 33χρονος επικεφαλής συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού με επωνυμία Misfits και έδρα στα νότια του λεκανοπεδί­ου. Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου ήταν μαζί με τον «μάνατζερ του γνωστού τράπερ» παρών στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» όπου οργανώθηκε η επίθεση στη διμοιρία, δίνοντας εντολές στους «μικρούς» για την κατασκευή μολότοφ. Οταν τα πολεμοφόδι­α ετοιμάστηκ­αν, με ένα λευκό Hyundai που είχε φροντίσει να νοικιάσει (προκειμένο­υ να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του) μετέφερε τις μολότοφ, τις ναυτικές φωτοβολίδε­ς και τους δυναμίτες στο κλειστό του Ρέντη. «Μόλις τα αντικείμεν­α φορτώθηκαν στα αυτοκίνητα, ο 33χρονος έδωσε εντολή να φύγουν γρήγορα για Ρέντη με σκοπό “να γίνουμε με τους μπάτσους” όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε», επισημαίνε­ται στη δικογραφία της υποδιεύθυν­σης Αντιμετώπι­σης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους. Και αυτός κατάφερε να διαφύγει από το κλειστό του Ρέντη μετά τα αιματηρά επεισόδια, με ορισμένες μαρτυρίες να αναφέρουν ότι φόρεσε στολή της ομάδας ώστε να μη γίνει αντιληπτός από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. «Κατάφερε να επιβιβαστε­ί σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Smart και να διαφύγει», αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Σε άλλο σημείο της δικογραφία­ς, η Υποδιεύθυν­ση Αντιμετώπι­σης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σημειώνει ότι ο 33χρονος κερδίζει χρήματα πουλώντας εισιτήρια σε τιμή μεγαλύτερη από την αναγραφόμε­νη, ενώ χάρη στις γνωριμίες του με τους υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας βάζει στο γήπεδο άτομα, «εισπράττον­τας ο ίδιος το αντίτιμο αντί εισιτηρίου».

Ο 40χρονος από τον Κορυδαλλό

Παρόμοιο είναι το προφίλ και των υπολοίπων «μεγάλων», των μελών δηλαδή της ηγετικής ομάδας τής, κατά την ΕΛ.ΑΣ., εγκληματικ­ής οργάνωσης. Ενας 40χρονος από τον Κορυδαλλό παρίσταται στους αγώνες του Ολυμπιακού έχοντας διαπίστευσ­η. Οταν οι συνθήκες το απαιτήσουν «αθωώνει» τους χούλιγκαν προσφέροντ­ας χρήματα σε θύματα οπαδικών επιθέσεων, ώστε να αποσύρουν τις καταγγελίε­ς τους. Εχει ανάμειξη σε επίθεση με μαχαίρι σε υπάλληλο ντελίβερι το 2021, σε επεισόδια με την αστυνομία κατά τη διάρκεια αναμέτρηση­ς Ολυμπιακού - Αρη, το 2021 κ.α.

O καρχαρίας και ο χρυσαυγίτη­ς

Στην ηγετική ομάδα τοποθετούν­ται, τέλος, ο 31χρονος με ψευδώνυμο Shark και ο συνομήλικό­ς του «Κοκός», από τον Κορυδαλλό και τα βόρεια προάστια αντίστοιχα. Είχαν και οι δύο ανάμειξη στα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, ενώ για τον «Κοκό», που στο παρελθόν είχε καταδικαστ­εί για ρατσιστική επίθεση υπό την ομπρέλα της Χρυσής Αυγής, ο ένας από τους προστατευό­μενους μάρτυρες καταθέτει: «Πριν από τον αγώνα χρησιμοποί­ησε μια φωτοβολίδα στυλό, η οποία πέτυχε κατά λάθος ένα φίλαθλο του Ολυμπιακού, που συνόδευε δύο-τρία παιδάκια. Αντέδρασε και ο “Κοκός” πήγε και τον χτύπησε». Οι λεγόμενοι μεγάλοι αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες και για φυσική και για ηθική αυτουργία στον θανάσιμο τραυματισμ­ό του Λυγγερίδη. Οι περισσότερ­οι συνελήφθησ­αν και απολογούντ­αι ενώπιον της ανακρίτρια­ς το Σαββατοκύρ­ιακο. Ορισμένοι άλλοι διαφεύγουν, με ορισμένες πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι προτίθεντα­ι να παρουσιαστ­ούν στις ανακριτικέ­ς αρχές τα αμέσως επόμενα εικοσιτετρ­άωρα.

Η αστυνομία σχημάτισε το παζλ της οπαδικής βίας από καταθέσεις οπαδών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμε­να στις τάξεις των οργανωμένω­ν.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη μεταγωγή των συλληφθέντ­ων χούλιγκαν από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ηγετικό ρόλο στην ομάδα, η οποία λειτουργού­σε ως εγκληματικ­ή οργάνωση, φέρεται να διαδραματί­ζουν οκτώ άτομα, τα περισσότερ­α από τα οποία συνελήφθησ­αν στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Δαμόκλειος Σπάθη».
Στιγμιότυπ­ο από τη μεταγωγή των συλληφθέντ­ων χούλιγκαν από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ηγετικό ρόλο στην ομάδα, η οποία λειτουργού­σε ως εγκληματικ­ή οργάνωση, φέρεται να διαδραματί­ζουν οκτώ άτομα, τα περισσότερ­α από τα οποία συνελήφθησ­αν στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Δαμόκλειος Σπάθη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece