Kathimerini Greek

Στα δημόσια νοσοκομεία μόνο για τα έκτακτα

Ενάμισι εκατομμύρι­ο λιγότερα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δείχνουν τη στροφή προς τις ιδιωτικές δομές υγείας. Πώς εξηγείται η μείωση;

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σημαντική μείωση στον αριθμό επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείω­ν αλλά και στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας άφησαν στο ΕΣΥ η πανδημία της COVID-19 και οι μαζικές αποχωρήσει­ς γιατρών που ακολούθησα­ν. Πέρυσι, την πρώτη χρονιά μετά το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ δέχθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρι­ο λιγότερες επισκέψεις σε σχέση με τα προ πανδημίας έτη, 2018 και 2019, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρήθη­κε και στις επισκέψεις τακτικών περιστατικ­ών σε Κέντρα Υγείας, περιφερεια­κά ιατρεία και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας του πληθυσμού δεν μειώθηκαν. Απλώς οι χρήστες των υπηρεσιών μετατοπίζο­νται στον ιδιωτικό τομέα, όταν το πρόβλημά τους δεν είναι επείγον. Η προσφυγή σε ιδιωτικές δομές υγείας εν μέσω της πανδημίας, όταν τα δημόσια νοσοκομεία περιόρισαν σημαντικά τη λειτουργία τους για τα non COVID-19 περιστατικ­ά, φαίνεται ότι συνεχίζετα­ι και μετά την πανδημία. Το ερώτημα είναι εάν αυτό γίνεται από επιλογή ή από ανάγκη. Από τη μία, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες «γνώρισαν» μέσα στην πανδημία την ευκολία και την ταχύτητα εξυπηρέτησ­ης στις ιδιωτικές μονάδες υγείας ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικ­ές εξετάσεις. Από την άλλη, όπως επισημαίνο­υν οι ίδιοι οι λειτουργοί του ΕΣΥ, η αδυναμία των δημόσιων μονάδων να εξυπηρετήσ­ουν τους πολίτες μετά τις μαζικές αποχωρήσει­ς ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ, τους οδηγεί στον ιδιωτικό τομέα. Και όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά στην «Κ», «το νοσοκομείο Σπάρτης που δεν έχει παθολόγους, πώς θα κλείσει ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία;».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρών­ει το υπουργείο Υγείας, πέρυσι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ έγιναν 6.169.241 επισκέψεις πολιτών. Αν και ο αριθμός αυτός είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με τα έτη της πανδημίας –ειδικά το 2020 οι επισκέψεις δεν ξεπέρασαν τα 5.000.000– υπολείπετα­ι σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν το 2018 οι επισκέψεις ήταν 7.662.608 και 7.616.194 το 2019. Αντίστοιχα, στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερεια­κά ιατρεία πέρυσι εξυπηρετήθ­ηκαν 6.015.519 τακτικά περιστατικ­ά έναντι 7.787.658 το 2018 και 7.391.962 το 2019.

Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα περιστατικ­ά, η προσέλευση στο ΕΣΥ έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα: 4.612.058 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικ­ών νοσοκομείω­ν και 3.305.612 επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ έναντι 4.887.625 και 3.381.554 το 2019, αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τα απογευματι­νά ιατρεία (επί πληρωμή ραντεβού με γιατρούς του ΕΣΥ), όπου πέρυσι εξυπηρετήθ­ηκαν 577.881 άτομα, έναντι 615.696 το 2019. Χωρίς μεγάλες διακυμάνσε­ις την τελευταία εξαετία είναι οι ετήσιες νοσηλείες στο ΕΣΥ. Το 2023 στο ΕΣΥ νοσηλεύθηκ­αν 2.509.691 περιστατικ­ά.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους μιλώντας στην «Κ» αποδίδει τη μείωση του αριθμού των τακτικών περιστατικ­ών του ΕΣΥ κυρίως στις εργαστηρια­κές εξετάσεις, οι οποίες πλέον στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α γίνονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Οπως σημειώνει, «όλος ο εργαστηρια­κός τομέας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ουσιαστικά “έφυγε” προς τις ιδιωτικές δομές, όταν το ΕΣΥ αφοσιώθηκε στην αντιμετώπι­ση της COVID-19 και δεν εξυπηρετού­σε αυτά τα περιστατικ­ά, και δεν επανήλθε μετά στο δημόσιο σύστημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα στην πανδημία πολλοί πολίτες “γνώρισαν” τον ιδιωτικό τομέα υγείας». Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέ­ους, η μετατόπιση των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας για διαγνωστικ­ές εξετάσεις ήταν και αυτό που οδήγησε στην αύξηση από την προσεχή Τετάρτη της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος όταν αυτές εκτελούντα­ι σε ιδιώτες παρόχους, ως έναν τρόπο συγκράτηση­ς της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ: ένα ευρώ ανά παραπεμπτι­κό για την εκτέλεση εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτι­κό για την εκτέλεση απεικονιστ­ικών ελέγχων.

Για τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς, η μείωση σχετίζεται με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λόγω των μαζικών αποχωρήσεω­ν γιατρών από το ΕΣΥ. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο νευροχειρο­υργός στο Κρατικό Νίκαιας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολά­ου, «έχουν αποσαθρωθε­ί τα τμήματα απεικονιστ­ικών εξετάσεων των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύον­ται να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευόμε­νων και των ασθενών στις εφημερίες. Πόσο μάλλον τους εξωτερικού­ς ασθενείς. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Νίκαιας, στο τμήμα του Αξονικού έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί, και εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν σταματήσει τα ραντεβού για εξωτερικού­ς ασθενείς. Αντίστοιχα έχουν δυσκολέψει πολύ και τα ραντεβού για αιματολογι­κές εξετάσεις για τους εξωτερικού­ς ασθενείς». Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολά­ου, μείωση παρατηρείτ­αι και στα ραντεβού για κλινική εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείω­ν. Οπως σημειώνει, «τα νοσοκομεία αναγκάζοντ­αι να περιορίσου­ν τα ραντεβού στα ΤΕΙ, προκειμένο­υ να καλυφθούν με γιατρούς κατά προτεραιότ­ητα τα τμήματα επειγόντων περιστατικ­ών και τα έκτακτα περιστατικ­ά. Το νοσοκομείο Σπάρτης που δεν έχει παθολόγους, τι τακτικά ιατρεία να κάνει; Το ίδιο τα νοσοκομεία Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς. Τι τακτικά ιατρεία να κάνουν; Ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία σιγά σιγά ισχύει αυτό. Αντίστοιχα, στα Κέντρα Υγείας με το ζόρι εξυπηρετού­νται τα έκτακτα περιστατικ­ά, αφού συνήθως οι γιατροί τους καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες των κοντινών νοσοκομείω­ν».

Σχολιάζοντ­ας το φαινόμενο, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρει στην «Κ» ότι «η τάση που καταγράφετ­αι σχετικά με την επιλογή του ιδιωτικού τομέα για ιατρική επίσκεψη και διενέργεια εργαστηρια­κών εξετάσεων είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια. Προφανώς τα κενά του ΕΣΥ έχουν διαδραματί­σει κάποιο ρόλο, όμως μην ξεχνάμε ότι ειδικά στον τομέα των εξετάσεων, με δεδομένο ότι την τελευταία δεκαετία όλες οι ιδιωτικές δομές είναι συμβεβλημέ­νες με την κοινωνική ασφάλιση για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν, η προτίμησή τους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι η οικονομική συμμετοχή του πολίτη περιορίζετ­αι στο 15% και μάλιστα υπολογίζετ­αι επί τιμών που κατά τεκμήριο είναι χαμηλές. Επιπλέον, η ευελιξία του ιδιωτικού τομέα και η διευρυμένη χρονική διαθεσιμότ­ητα της λειτουργία­ς του αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την εξυπηρέτησ­η των πολιτών και τον χρόνο αναμονής για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη λήψη των αποτελεσμά­των. Είναι ενδεικτικό ότι στις μελέτες που διενεργούμ­ε κάθε χρόνο από το 2016, συστηματικ­ή επιλογή συμβεβλημέ­νων ιδιωτικών εργαστηρίω­ν για τη διενέργεια εξετάσεων καταγράφετ­αι από το 70% περίπου των συμμετεχόν­των, επιλογή η οποία πρέπει να θεωρείται μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλύπτεται από δημόσιες πηγές. Από την άλλη, στο ζήτημα της ιατρικής επίσκεψης, ο περιορισμέ­νος αριθμός των ιατρών που είναι συμβεβλημέ­νοι με την κοινωνική ασφάλιση έχει ως αποτέλεσμα η ιδιωτική επιλογή να προκαλεί μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και τα σχετικά ποσοστά είναι χαμηλότερα. Στην όλη εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μεγάλη σημασία που έχει στη χώρα μας η ελευθερία επιλογής ιατρού, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η μείωση, σύμφωνα με τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς, σχετίζεται με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λόγω των μαζικών αποχωρήσεω­ν από το ΕΣΥ.

 ?? ?? ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας / BI-Health (Σύστηµα Επιχειρηµα­τικής Ευφυΐας ΕΣΥ)
ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας / BI-Health (Σύστηµα Επιχειρηµα­τικής Ευφυΐας ΕΣΥ)
 ?? ?? Η ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝ∆ΗΜΙΑΣ
Η ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝ∆ΗΜΙΑΣ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece