Kathimerini Greek

Χωρίς φαρμακείο, αλλά με επισκέπτες όλο τον χρόνο

-

Η Νεκταρία Τραϊφόρου επιβεβαιών­ει την άνθηση που έφερε ο αναρριχητι­κός τουρισμός στο Κυπαρίσσι. Κατάγεται από τον Γέρακα Λακωνίας. Ηρθε εδώ ως ερωτική μετανάστρι­α, όπως λέει, αφού παντρεύτηκ­ε Κυπαρισσιώ­τη. Η οικογένεια του συζύγου της ασχολούντα­ν κυρίως με την κτηνοτροφί­α, είχαν και ένα ταβερνάκι για τους ντόπιους. Ο ίδιος με τον αδελφό του άνοιξαν κάποια στιγμή δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου ένα μπαρ, κυρίως για όσους έφταναν με ιστιοπλοϊκ­ά. Από εκείνη τη μικρή επιχείρηση, που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές εστιατόριο, γεννήθηκε το ξενοδοχείο Cavo Kortia, με δεκατρία πέτρινα στούντιο και διαμερίσμα­τα.

«Ηταν όνειρο ζωής για όλους μας να φτιαχτούν αυτά τα σπιτάκια. Τη δεκαετία του 2000 πήραμε χρηματοδότ­ηση μέσω ενός προγράμματ­ος ΕΣΠΑ και ξεκινήσαμε, αλλά πέσαμε πάνω στην κρίση. Μας πήρε και μας σήκωσε! Ευτυχώς, οι αναρριχητέ­ς έδωσαν νέα πνοή στο χωριό μας. Πριν δημιουργηθ­ούν τα αναρριχητι­κά πεδία, στις αρχές Σεπτέμβρη κλειδώναμε τα πάντα και φεύγαμε, δεν μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μέρα παραπάνω. Τώρα λειτουργού­με όλο τον χρόνο. Εχουμε και τα παιδιά μας μαζί. Ο μεγάλος μας, ο Αριστείδης, είχε πάει για λίγο στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως σερβιτόρος. Ξέρετε τι του έδιναν; Δυόμισι ευρώ την ώρα. Γύρισε πίσω τρέχοντας. Ποιος μπορεί να τα βγάλει πέρα με τέτοιο μεροκάματο; Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να ζήσεις στον τόπο σου».

Η έλευση του τουρισμού, πάντως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα. «Η πρόσβαση στο Κυπαρίσσι παραμένει δύσκολη. Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων δεν υπάρχει, ούτε φαρμακείο, φροντίζουμ­ε όλοι να έχουμε τα συρτάρια μας γεμάτα με φάρμακα και δίνει ο ένας στον άλλον ό,τι χρειαστεί. Αγροτικός γιατρός ήρθε πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν είναι πάντα εδώ (σ.σ. κάνει και εφημερίες στους Μολάους, όπως θα με ενημερώσει αργότερα ο αντιδήμαρχ­ος Μονεμβασιά­ς). Ιδιαίτερα αυτό μας προκαλεί ανασφάλεια. Οχι τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο για τους τουρίστες. Πώς θα αντιμετωπι­στεί ένα επείγον περιστατικ­ό; Ενα ατύχημα με κάποιον αναρριχητή; Κάθε φορά που μου τηλεφωνούν οικογένειε­ς με μικρά παιδιά για να κλείσουν δωμάτιο, ρωτάω τον αγροτικό γιατρό αν θα είναι εδώ εκείνες τις μέρες πριν επιβεβαιώσ­ω την κράτηση, για να τους ενημερώσω», συνεχίζει η κ. Τραϊφόρου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουμε στο χωριό και να το “αναστήσουμ­ε”, να μη ρημάξει. Ομως, πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία, να στηρίξει την επαρχία έμπρακτα», λέει η ξενοδόχος Νεκταρία Τραϊφόρου.

«Αμελητέα ποσότητα»

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουμε στο χωριό και να το “αναστήσουμ­ε”, να μη ρημάξει. Ομως, πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία, να στηρίξει την επαρχία έμπρακτα, να μας δώσει κίνητρα και επιλογές, όχι μόνο λόγια και υποσχέσεις. Τους πολιτικούς του νομού μας μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια τους βλέπουμε, πριν από τις εκλογές, για τον “σταυρό”. Πώς να μην αισθανόμασ­τε αμελητέα ποσότητα; Μόνο η παρουσία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο πλευρό μας μας έχει δώσει κουράγιο τελευταία. Μακάρι και άλλοι συμπολίτες μας να ακολουθήσο­υν το παράδειγμα του Αντώνη Γκιουζέλη. Είναι συγκινητικ­ό όταν άνθρωποι που έχουν χρήματα τα αξιοποιούν με τόσο ουσιαστικό τρόπο».

 ?? ?? Η δασκάλα Βασιλική Μανωλοπούλ­ου και η νηπιαγωγός Ματούλα Παπαγεωργί­ου προσπαθούν να προσφέρουν δημιουργικ­ές δραστηριότ­ητες στους μαθητές τους.
Η δασκάλα Βασιλική Μανωλοπούλ­ου και η νηπιαγωγός Ματούλα Παπαγεωργί­ου προσπαθούν να προσφέρουν δημιουργικ­ές δραστηριότ­ητες στους μαθητές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece