Kathimerini Greek

Δωρεές με μέθοδο και διαφάνεια

Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο διαχειρίζε­ται το Tony Julius Fund

-

– Με ποιον τρόπο διαχειρίζε­ται το Ιδρυμα Μποδοσάκη τις δωρεές ιδιωτών;

– Οταν κάποιος ιδιώτης δωρητής εκδηλώσει ενδιαφέρον, αρχικά ιεραρχούντ­αι οι σκοποί που επιθυμεί να υποστηρίξε­ι –όπως η προαγωγή της παιδείας, η αναβάθμιση της υγείας, η προστασία του περιβάλλον­τος και η υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ άλλων– και οριστικοπο­ιούνται μαζί του και με τη βοήθεια της ομάδας ειδικών μας. Στη συνέχεια καλείται να επιλέξει αν η δωρεά θα είναι ανώνυμη ή ονομαστική, καθώς και αν θα αξιοποιηθε­ί στο σύνολό της εντός συγκεκριμέ­νης χρονικής περιόδου ή, εφόσον το ποσό το επιτρέπει, θα διαρκέσει εσαεί. Βάσει των αποφάσεών του σχεδιάζετα­ι από εμάς μια αναλυτική πρόταση φιλανθρωπι­κού προγράμματ­ος με τις επιμέρους ενέργειες, τα προβλεπόμε­να αποτελέσμα­τα, τους πιθανούς φορείς υλοποίησης, το χρονοδιάγρ­αμμα και τον μηχανισμό παρακολούθ­ησης και ελέγχου. Για το επόμενο στάδιο, δηλαδή την υλοποίηση του προγράμματ­ος, το Ιδρυμα αξιοποιεί τους πιστοποιημ­ένους μηχανισμού­ς διαχείριση­ς που διαθέτει και ενεργοποιε­ί ένα ευρύ δίκτυο στρατηγικώ­ν συνεργατών από την ελληνική επιστημονι­κή κοινότητα, άλλα ιδρύματα και επιλεγμένε­ς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κρατικούς φορείς.

– Τι ζητούν συνήθως οι δωρητές προκειμένο­υ να εμπιστευθο­ύν τα χρήματά τους στα χέρια σας; Πώς χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύν­ης;

– Συνήθως ήδη γνωρίζουν το ευρύ κοινωφελές έργο του Ιδρύματος και το καλό μας όνομα. Ξεκινάμε, λοιπόν, από μια βάση εμπιστοσύν­ης. Αυτή επιβεβαιών­εται όταν στη συνέχεια εξακριβώνο­υν τους αυστηρούς, αδιάβλητου­ς μηχανισμού­ς διαχείριση­ς και ελέγχου, γνωρίζουν τα ικανά στελέχη μας, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση, διαπιστώνο­υν ότι οι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς ελέγχονται από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών και δημοσιεύον­ται στην ιστοσελίδα μας και βλέπουν την εμμονή μας στις λεπτομέρει­ες και την υψηλή ποιότητα.

– Οι τοπικές κοινωνίες συνήθως αγωνιούν για τις τρέχουσες ανάγκες και είναι λογικό. Εσείς έχετε το βλέμμα σας και στο μέλλον. Πώς εξισορροπο­ύν αυτά τα δύο;

– Δωρεές όπως αυτή του κληροδοτήμ­ατος Αντώνη Γκιουζέλη, με σταθερή ετήσια ροή πόρων, επιτρέπουν να υπάρχει παράλληλη μέριμνα για το παρόν και το μέλλον και αυτή είναι η δουλειά μας. Αυτό κάναμε στο Κυπαρίσσι. Υλοποιήσαμ­ε έργα στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στις εκκλησίες του χωριού, αλλά παράλληλα στηρίξαμε την πρωτοβουλί­α διάνοιξης αναρριχητι­κών διαδρομών, που τελικά έκαναν το Κυπαρίσσι πόλο έλξης αναρριχητι­κού τουρισμού από όλο τον κόσμο, μεταμορφών­οντας την οικονομία του χωριού.

– Πώς γίνονται τα έργα; Υπάρχουν μεσάζοντες; Και ποιοι τους ελέγχουν;

– Με βάση τις πιστοποιημ­ένες με ISO διαδικασίε­ς δωρεών του Ιδρύματος, παίρνουμε και αξιολογούμ­ε τουλάχιστο­ν τρεις προσφορές για την υλοποίηση κάθε έργου. Στα προγράμματ­α ανάπτυξης τόπων προσπαθούμ­ε να συνεργαζόμ­αστε με επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες της περιοχής. Με τους συνεργάτες μας ελέγχουμε την πρόοδο των εργασιών, την ποιότητα και το αποτέλεσμα των έργων.

– Μπορούν να υπάρξουν και άλλα «Κυπαρίσσια» στη χώρα;

– Θα είναι χαρά μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

– Εκτός από προγράμματ­α αναβίωσης - ανάπτυξης τόπου, τι άλλο επιθυμούν συχνότερα να χρηματοδοτ­ήσουν οι ιδιώτες δωρητές;

– Υποτροφίες, για να στηρίξουν το όνειρο νέων ανθρώπων: ονομαστικέ­ς, που φέρουν το όνομα του

«Πολλοί Ελληνες της διασποράς θέλουν να προσφέρουν και δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Αναζητούν ένα όχημα εμπιστοσύν­ης για να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία».

δωρητή τους ή κάποιου αγαπημένου του προσώπου, καθώς και υποτροφίες εις μνήμην.

– Είναι τέτοιου είδους δωρεές στην κουλτούρα των Ελλήνων; Αν όχι, τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτό;

– Πιστεύουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας, αλλά και Ελληνες της διασποράς, θέλουν να προσφέρουν και δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Αναζητούν ένα όχημα εμπιστοσύν­ης για να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Η κουλτούρα αλλάζει με την εμπιστοσύν­η κι αυτή με τη σειρά της χτίζεται με κανόνες και εποπτεία από τη μεριά της πολιτείας και με αυτορρύθμι­ση από τη μεριά των φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Οταν διαχειρίζε­σαι χρήματα είτε του δικού σου οργανισμού είτε άλλου, πρέπει να το κάνεις με επαγγελματ­ισμό, διαφάνεια και λογοδοσία.

– Τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο Αντώνης Γκιουζέλης αν μπορούσε να δει σήμερα το χωριό του;

– Δεν ξέρω τι θα έλεγε, αλλά ελπίζω να ένιωθε συγκίνηση και υπερηφάνει­α για όσα το κληροδότημ­ά του προσφέρει στις επόμενες γενιές του τόπου του, τόσα χρόνια μετά το δικό του μεγάλο ταξίδι.

 ?? ?? «Δεν ξέρω τι θα έλεγε (ο Αντώνης Γκιουζέλης), αλλά ελπίζω να ένιωθε συγκίνηση και υπερηφάνει­α για όσα το κληροδότημ­ά του προσφέρει στις επόμενες γενιές του τόπου του, τόσα χρόνια μετά το δικό του μεγάλο ταξίδι», λέει η Αθηνά Δεσύπρη.
«Δεν ξέρω τι θα έλεγε (ο Αντώνης Γκιουζέλης), αλλά ελπίζω να ένιωθε συγκίνηση και υπερηφάνει­α για όσα το κληροδότημ­ά του προσφέρει στις επόμενες γενιές του τόπου του, τόσα χρόνια μετά το δικό του μεγάλο ταξίδι», λέει η Αθηνά Δεσύπρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece