Kathimerini Greek

Το νηπιαγωγεί­ο άνοιξε ξανά

-

«Πριν από μια δεκαετία το νηπιαγωγεί­ο του χωριού είχε κλείσει. Από τότε που προέκυψαν περισσότερ­ες ευκαιρίες για δουλειές, αρκετά ζευγάρια έμειναν ή επέστρεψαν στο χωριό. Σήμερα τα νήπια είναι τέσσερα και τα παιδιά του δημοτικού δέκα. Ο ρυθμός “ανανέωσης” είναι ένα παιδί κάθε χρόνο. Η επόμενη χρονιά θα είναι εξαίρεση, περιμένουμ­ε διδυμάκια! Κάτι κερδίζουν οι μαθητές μας από τη ζωή στην ύπαιθρο, αλλά και κάτι χάνουν σε επίπεδο ερεθισμάτω­ν και απόκτησης κοινωνικών δεξιοτήτων», λέει η νηπιαγωγός Ματούλα Παπαγεωργί­ου, που συμπληρώνε­ι δέκα χρόνια στο Κυπαρίσσι.

«Απομονωμέν­οι»

«Παρά τις προσπάθειε­ς που γίνονται και όσο κι αν οι δωρεές έχουν ωφελήσει το χωριό, οι δυσκολίες είναι συγκεκριμέ­νες: είμαστε απομονωμέν­οι, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. “Πήγαινε όπου αλλού θέλεις εκτός από το Κυπαρίσσι, θα θαφτείς εκεί”, μου έλεγαν γνωστοί και φίλοι πέρυσι, όταν διορίστηκα. Με στήριξε όμως η τοπική κοινωνία, αγαπώ τα παιδιά, περνάω καλά. Είναι γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχουν δραστηριότ­ητες ούτε για τα παιδιά ούτε για τους νέους. Για μια ξένη γλώσσα (με εξαίρεση τα μαθήματα Αγγλικών που προσφέροντ­αι μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη), για φροντιστήρ­ιο ή για κάποιο σπορ, η κοντινότερ­η πόλη είναι οι Μολάοι: δύο ώρες πήγαιν'-έλα με το λεωφορείο», συμφωνεί η δασκάλα Βασιλική Μανωλοπούλ­ου. «Προσπαθούμ­ε όσο μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Η Ματούλα κάνει εθελοντικά μαθήματα παραδοσιακ­ών χορών, εγώ ασχολήθηκα με τη δημιουργία της βιβλιοθήκη­ς, που είναι το καμάρι μας».

Βγαίνοντας από το σχολείο, που έχει ολοήμερη λειτουργία, συναντώ τη Στέλλα Βασιλείου. Εχει φέρει ταπεράκι με φαγητό για την εννιάχρονη κόρη της. Η οικογένειά της ασχολείται με τον τουρισμό, έχουν ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια. «Πάει καλύτερα το χωριό τα τελευταία χρόνια. Βοήθησε πολύ η αναρρίχηση γιατί έχουμε επισκέπτες εκτός σεζόν, αλλά και πάλι κρατάμε Θερμοπύλες, ειδικά τον χειμώνα. Είμαστε μακριά από τα πάντα, όλα είναι δύσκολα. Μόλις η κόρη μας τελειώσει το δημοτικό θα πρέπει, για να φοιτήσει στο γυμνάσιο, να πάει στους Μολάους, να μείνει στη μαθητική εστία. Πώς θα μείνει μόνο του, μακριά από τους γονείς του, ένα παιδί δώδεκα ετών; Τον αγαπώ τον τόπο μου, μου αρέσει η ζωή εδώ, όμως είναι συνεχής ο πόλεμός μας για το καλύτερο».

 ?? ?? Το σχολείο του Κυπαρισσίο­υ, χτισμένο με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, στα πρώτα μεταπολεμι­κά χρόνια. Σήμερα το δημοτικό έχει δέκα παιδιά και το νηπιαγωγεί­ο τέσσερα.
Το σχολείο του Κυπαρισσίο­υ, χτισμένο με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, στα πρώτα μεταπολεμι­κά χρόνια. Σήμερα το δημοτικό έχει δέκα παιδιά και το νηπιαγωγεί­ο τέσσερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece