Kathimerini Greek

Η Ευρώπη των μικρών εθνών

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

ΟΜίλαν Κούντερα, εκτός από την αξία του μυθιστορημ­ατικού του έργου, μας έχει κληροδοτήσ­ει και ένα κεφάλαιο σκέψης για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ακρογωνιαί­ος λίθος, η αντίληψή του ότι το μυθιστόρημ­α είναι η πιο γνήσια έκφραση της ευρωπαϊκής δημιουργικ­ότητας. Ενας τρόπος έκφρασης και σκέψης «γηγενής», ο οποίος παρακολούθ­ησε σαν σκιά την ευρωπαϊκή ιστορία έως τον εικοστό αιώνα, τον αιώνα της νεωτερικότ­ητας. Η ευρωπαϊκή του σκέψη έχει σημασία διότι προσεγγίζε­ι τον πολιτισμό της πέρα από τη γραφειοκρα­τική της ελεφαντίασ­η, την οικονομική της ευρωστία ή τη γεωστρατηγ­ική σημασία της. Γι' αυτόν η Ευρώπη έχει μια πολιτισμικ­ή ιδιαιτερότ­ητα. Σημασία έχει ότι δεν το υποστηρίζε­ι αυτό από κάποια θεωρητική αντίληψη, αλλά από την εμπειρία του ως μυθιστοριο­γράφου.

Διάβασα το κείμενό του «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλε­ίον της Εστίας, σε μετάφραση Γιάννη Χάρη. Είναι ένα κείμενο που δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό Le débat, ένα από τα πρώτα κείμενα που έγραψε στα γαλλικά. Είναι ένας απολογισμό­ς του τσεχικού πολιτισμού, από τον Κάφκα και τον Χάσεκ έως τον σουρεαλισμ­ό, τον Γιάνατσεκ και τους Τσέχους στρουκτουρ­αλιστές. Κυρίως, όμως, είναι μια επιτομή της ιστορίας ενός έθνους που απεκόπη βιαίως από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με το πραξικόπημ­α του 1948 και το κατάπιε ο σοβιετικός ολοκληρωτι­σμός.

Για την εισβολή στην Τσεχοσλοβα­κία το 1968 γράφει: «Δεν ήταν απλώς η νίκη του “δογματικού κομμουνισμ­ού” ενάντια στον φιλελεύθερ­ο κομμουνισμ­ό» – μην ξεχνάμε ότι για τους Ελληνες κομμουνιστ­ές ήταν η αφορμή για την ίδρυση του ΚΚΕ (εσωτ.). Και ο Κούντερα συνεχίζει: «Ηταν η οριστική προσάρτηση μιας δυτικής χώρας από τον ολοκληρωτι­κό ρωσικό πολιτισμό. Λέω συγκεκριμέ­να πολιτισμό, και όχι πολιτικό σύστημα ή κράτος». Η αντιστοιχί­α με τη σημερινή κατάσταση δεν είναι δύσκολη: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας πολιτισμικ­ός πόλεμος όπου ένα καθεστώς ανατολικής απολυταρχί­ας προσπαθεί να καταλάβει μια χώρα η οποία θέλει να είναι ευρωπαϊκή. Το γεωστρατηγ­ικό ζήτημα είναι το επιφαινόμε­νο. Πίσω του κρύβεται η πολιτισμικ­ή ένταξη.

Το δεύτερο σημείο που βρίσκω άκρως επίκαιρο στο σύντομο αυτό δοκίμιο του Κούντερα είναι η σημασία των μικρών ευρωπαϊκών εθνών. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στην Τσεχία του Κούντερα και στη δική μας Ελλάδα. Οπως γράφει, δεν υπήρχε ούτε αριστοκρατ­ία ούτε σοβαρή αστική τάξη. Σας θυμίζει κάτι; Υπάρχουν ωστόσο και πολλές διαφορές. Η Τσεχία γέννησε τον Κάφκα και τον Χάσεκ με τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ». Είναι δύο συγγραφείς που επηρέασαν καταλυτικά την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Η ελληνική δημιουργία δεν κατάφερε να παραγάγει τέτοια μεγέθη. Μπορεί να οφείλεται στο δυσμετάφρα­στο της γλώσσας μας. Ομως, είναι γεγονός.

Συμπέρασμα πρώτον: Η Σοβιετική Αυτοκρατορ­ία δεν κατέρρευσε μόνο για τεχνικούς λόγους, την οικονομική ή στρατιωτικ­ή της αδυναμία. Κατέρρευσε επειδή τα έθνη που είχε καθυποτάξε­ι ανήκαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ανατολική Γερμανία. Αν όλες αυτές οι χώρες ήσαν στη Λατινική Αμερική, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα, πού θα ήσαν σήμερα; Το αίτημα, όπως λέει ο Κούντερα, δεν είναι πολιτικό. Είναι πολιτισμικ­ό.

Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την πολιτισμικ­ή της ένταξη στην Ευρώπη. Για να φτάσει στη σημερινή δημοκρατία, πέρασε έναν αιματηρό εμφύλιο, ένα αυταρχικό μετεμφυλια­κό κράτος και μια δικτατορία. Εζησε και αυτή τη μοίρα των μικρών ευρωπαϊκών εθνών με τον δικό της τρόπο. Και κάπου εκεί εμφανίζετα­ι το ζητούμενο. Μήπως ο αγώνας των «μικρών ευρωπαϊκών εθνών» για την ένταξή τους δίνει την υπεραξία που χρειάζεται η Ευρώπη για να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της; Μήπως το μέλλον της η Ευρώπη πρέπει να το αναζητήσει στα «μικρά ευρωπαϊκά έθνη»; Μήπως αυτά μπορούν να αντιμετωπί­σουν τη γραφειοκρα­τική της ελεφαντίασ­η;

Μήπως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει μεγαλύτερη αξία στην Τσεχία ή στην Ελλάδα από ό,τι έχει στη Γερμανία ή στη Γαλλία; Μήπως η δυναμική του ελλοχεύει στα έθνη που τον θεωρούν ως κατάκτηση παρά σε όσα τον αντιμετωπί­ζουν ως κεκτημένο; Μήπως η Ελλάδα έχει περισσότερ­α να μας πει για το μέλλον της Ευρώπης απ' ό,τι η Γερμανία; Παράδοξο ή παράλογο; Πώς αλλιώς να προσεγγίσε­ις τη σημερινή κατάσταση;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece