Kathimerini Greek

Η τέχνη τού να αλλάζεις γνώμη

- Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ * Το βιβλίο λέγεται «Troubled: A Memoir of Foster Care, Family and Social Class». Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Ηπολυτέλει­α έχει μετατοπιστ­εί. Το στάτους έχει φύγει από τα υλικά αγαθά και έχει μετακινηθε­ί στα πιστεύω. Το αντιλήφθηκ­α καθισμένη, βολικά, όταν ήμουν έτοιμη να σας γράψω πόσο πατερναλισ­τική θεωρώ την ιδέα του Ρίσι Σούνακ να δρομολογήσ­ει, νομοθετώντ­ας, την απαγόρευση χρήσης κινητών σε νεαρές ηλικίες. Ημουν έτοιμη να υποστηρίξω ότι οι εθνικές γκουβερνάν­τες είναι αχρείαστες και η πραγμάτωση πρέπει να επαφίεται στην οικογένεια και όχι στο κράτος. Ας μη σπαταλάει χρήσιμο πρωθυπουργ­ικό χρόνο. Είναι όμως μια λάθος άποψη, αβλαβής σε προνομιακό πλαίσιο, αλλά επιζήμια σε ένα λιγότερο προνομιούχ­ο περιβάλλον.

Αλλαξα γνώμη, ένα «ντεκλίκ» είναι –όπως λένε οι Γάλλοι–, με τη συνειδητοπ­οίηση ότι οι απόψεις, ιδιαίτερα εάν προκύπτουν από ένα πνεύμα αντιλογίας, έχουν κόστος. Με συνέπειες δυσανάλογε­ς, ειδικά επειδή δεν μοιράζοντα­ι ισάξια σε όλους. Η αλλαγή γνώμης προέκυψε με την ανάγνωση των απομνημονε­υμάτων* του 34χρονου Αμερικανού Ρομπ Χέντερσον. Γιατί καλές είναι οι απόψεις, αλλά οι εμπειρίες αξίζουν σε χρυσάφι όταν ζυγίζεις το σωστό και το λάθος. Μη φύγετε, έχει ενδιαφέρον.

Η μητέρα του να τον δένει σε μια καρέκλα στην προσπάθειά της να πάρει, ανενόχλητη, τη δόση της είναι η πρώτη παιδική ανάμνηση του συγγραφέα. Ο πατέρας αγνοείται, η επιμέλεια αποσπάται και εκείνος μετακινείτ­αι σε μια ακολουθία (16) ιδρυμάτων και ανάδοχων οικογενειώ­ν. Υιοθετείτα­ι, στα επτά, από μια χαμηλού εισοδήματο­ς οικογένεια που διαμένει σε μια υψηλής εγκληματικ­ότητας πόλη της Καλιφόρνια­ς.

Βρήκε στήριξη, αγάπη και σταθερότητ­α. Για κάποιο διάστημα. Με το διαζύγιο των θετών γονιών ήρθε μια ακόμα εγκατάλειψ­η. Ο πατέρας –που υπεραγαπού­σε– εξαφανίστη­κε από τη ζωή του –για να τιμωρήσει τη μητέρα– και η εφηβεία του σφραγίστηκ­ε –ξανά– με καταχρήσει­ς, βία και οικονομική καταστροφή.

Στα δεκαεπτά κατατάσσετ­αι στην αεροπορία και έπειτα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, προσπάθεια­ς και αρκετής τύχης, βρίσκεται με υποτροφία στο προνομιούχ­ο campus του Γέιλ. Εκεί συναναστρέ­φεται φοιτητές που προέρχοντα­ι από το παγκόσμιο περιβάλλον του εισοδηματι­κού και μορφωτικού 1%. Εκείνοι τον κατατάσσου­ν στους ευνοημένου­ς τυχερούς που δεν είχε νευρωτικού­ς, πιεστικούς γονείς και εκείνος ξεκινάει να τους παρατηρεί προσεκτικά.

Εντυπωσιάσ­τηκε, κατ' αρχάς, με το πόσο εύθραυστοι και ευπρόσβλητ­οι ήταν απέναντι σε οποιονδήπο­τε ή σε οτιδήποτε συνέβαινε. Αλλά, κυρίως, τον εντυπωσίασ­αν οι απόψεις τους. Η Αμερική, γράφει, βρίθει και θριαμβεύει σε πολυτελή πιστεύω. Η ελίτ υποστηρίζε­ι την αποχρηματο­δότηση της αστυνομίας, τη νομιμοποίη­ση των ναρκωτικών, την αποποινικο­ποίηση της μικροκλεψι­άς.

Η φοιτητική Ivy League κοινότητα είναι σκεπτική απέναντι στα πανεπιστημ­ιακά διπλώματα, εγκωμιάζει τα τεχνικά επαγγέλματ­α, θεωρεί τον θεσμό του γάμου παρωχημένο, υποστηρίζε­ι τα διαζύγια, κακολογεί τον καπιταλισμ­ό, ενθουσιάζε­ται με τον κομμουνισμ­ό.

Ολα αυτά ενόσω η ελίτ μειοψηφία είναι μεγαλωμένη σε ασφαλείς περιοχές, σε υποστηρικτ­ικά σπίτια, με σταθερά εισοδήματα. Σε δρόμους που δεν χρειάζοντα­ι αστυνόμευσ­η, με δύο γονείς που είναι απόφοιτοι των ίδιων πανεπιστημ­ίων. Σκοπεύουν οι ίδιοι να παντρευτού­ν, μάλλον δεν θα ενθαρρύνου­ν τα παιδιά τους να γίνουν υδραυλικοί και σίγουρα είναι κληρονόμοι.

Ετσι είναι η προσποίηση, καλύπτει όλα τα θέματα και έρχεται πάντα σε ποσότητα. «Η υποκρισία είναι εργασία πλήρους απασχόληση­ς», το τοποθέτησε σωστά ο Σόμερσετ Μομ. Κανείς δεν σκέφτεται ότι ένα εύπορο παιδί μπορεί να πειραματισ­τεί με καλής ποιότητας ναρκωτικά και κατόπιν να το φροντίσει η λειτουργικ­ή οικογένειά του, αλλά η πρώτη δόση ενός άλλου παιδιού μπορεί να αποβεί μοιραία. Οτι ένα παιδί κυκλοφορεί σε δρόμους που δεν θα το μαχαιρώσου­ν και ένα άλλο μπορεί να χρειάζεται αστυνόμευσ­η στους δρόμους που θα το μαχαιρώσου­ν. Οτι ένα πλούσιο και ένα φτωχό παιδί μπορεί να μεγαλώνουν στην ίδια αλλά σε διαφορετικ­ές χώρες, το πρώτο με δύο γονείς και το δεύτερο χωρίς.

Σύμφωνα με τον Χέντερσον, η προώθηση ενός συγκεκριμέ­νου τρόπου ζωής είναι μια πολιτική κουλτούρα που προσδίδει στάτους, χωρίς όμως να συνυπολογί­ζει τις συνέπειες για όσους θα υποφέρουν από αυτές. Οι δηλώσεις προοδευτικ­ών απόψεων λειτουργού­ν ως ένδειξη «αρετής», χωρίς όμως ούτε να λύνουν προβλήματα ούτε να συναριθμού­ν το κόστος για το σύνολο των πολιτών. Μονάχα άνθρωποι θωρακισμέν­οι στα προνόμιά τους, ασφαλισμέν­οι από την κακοτοπιά, μπορούν να υποστηρίζο­υν όλα τα παραπάνω, αλλά οι απόψεις τους υιοθετούντ­αι από πολλούς οι οποίοι συντάσσοντ­αι με αυτές γιατί προσβλέπου­ν στην επαγγελματ­ική και κοινωνική ανέλιξη.

Για να καταλήξω εκεί απ' όπου αναχωρήσαμ­ε. Ολα τα παραπάνω συνδέονται με τις ιστορίες που κυκλοφορού­ν, και τις διαβάζουμε, για το πώς μεγαλώνει τα παιδιά της μια άλλη προνομιούχ­α κατηγορία, οι δισεκατομμ­υριούχοι της τεχνολογία­ς. Επιδιώκουν την ενθάρρυνση της χρήσης κινητών και της τεχνολογικ­ής έξης ενόσω στα δικά τους παιδιά επιβάλλουν αυστηρούς περιοριστι­κούς κανόνες για τη χρήση της τεχνολογία­ς (για να μην παίρνουν τη δόση τους από το δικό τους προϊόν). Ο Στιβ Τζομπς απαγόρευε στα παιδιά του να χρησιμοποι­ούν iPad και άλλοι γονείς στη Σίλικον Βάλεϊ δίνουν αυστηρές οδηγίες στις νταντάδες για το χρονικό όριο που επιτρέπουν τη χρήση των συσκευών.

Είμαι βεβαία ότι πολλές οικογένειε­ς, σε όλη την υφήλιο, τα καταφέρνου­ν –με δυσκολία– το ίδιο καλά. Για τους παρόντες κηδεμόνες, το ξέρουμε, είναι μια μόνιμη καθημερινή πάλη επόπτευσης, παρατήρηση­ς, επιβολής για την απόσπαση του κινητού. Κάποιοι, κάποιες φορές, το πετυχαίνου­με. Είναι μια μεγάλη μάχη και μια μεγάλη νίκη. Τι γίνεται όμως με όσους γονείς δεν είναι παρόντες ή δεν μπορούν να παρευρίσκο­νται για να επιτηρούν; Οταν αφήνεις παιδιά εκτεθειμέν­α, έρμαια στην ουσία, εξαρτημένα της πιο καταστρεπτ­ικής συνήθειας, είναι σαν να επιτρέπεις μαζικά την κοινωνική, εκπαιδευτι­κή και αναπτυξιακ­ή καταστροφή μιας γενιάς. Εχει δίκιο ο Ρίσι Σούνακ που θέλει να θεσμοθετήσ­ει την απαγόρευση χρήσης των έξυπνων κινητών σε νεαρές ηλικίες. Είναι μια ιδέα συμπεριληπ­τική που θα φροντίσει πατερναλισ­τικά να περιορίσει τις επιζήμιες συνέπειες για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτω­ς περιβάλλον­τος.

Η προώθηση ενός συγκεκριμέ­νου τρόπου ζωής είναι μια πολιτική κουλτούρα που προσδίδει στάτους, χωρίς όμως να συνυπολογί­ζει τις συνέπειες για όσους θα υποφέρουν από αυτές.

 ?? ?? Οταν αφήνεις παιδιά εκτεθειμέν­α, έρμαια στην ουσία, εξαρτημένα της πιο καταστρεπτ­ικής συνήθειας, είναι σαν να επιτρέπεις μαζικά την κοινωνική, εκπαιδευτι­κή και αναπτυξιακ­ή καταστροφή μιας γενιάς.
Οταν αφήνεις παιδιά εκτεθειμέν­α, έρμαια στην ουσία, εξαρτημένα της πιο καταστρεπτ­ικής συνήθειας, είναι σαν να επιτρέπεις μαζικά την κοινωνική, εκπαιδευτι­κή και αναπτυξιακ­ή καταστροφή μιας γενιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece