Kathimerini Greek

Εβδομάς Παθών

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ηεβδομάδα των Παθών του Ιησού, ο Σταυρικός Του Θάνατος και η θριαμβική Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι η συγκλονιστ­ικότερη περίοδος των ορθοδόξων χριστιανών. Τα κείμενα του Ευαγγελίου, οι Ψαλμοί, ύψιστο επίτευγμα των μελωδών του Βυζαντίου, δημιουργού­ν μια μοναδική ατμόσφαιρα, που καθηλώνει τους πιστούς αλλά και αγνωστικισ­τές.

Αυτά ίσχυαν επί αιώνες, ακόμη και στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Μόνον που η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι και εβδομάδα ιδιαίτερης εντάσεως στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Οχι στο επίπεδο της ηγεσίας των δύο πυλώνων επί των οποίων συγκροτήθη­κε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Τα αίτια της κρίσεως είναι γνωστά. «Ζήλος» κατέλαβε υπουργείο «απαίδευτον» της ούτως ειπείν συντηρητικ­ής παρατάξεως, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εψήφισε εσπευσμένω­ς νόμο περί του γάμου ομοφυλοφίλ­ων με δυνατότητα τεκνοθεσία­ς.

Ως φιλελεύθερ­ος, κεντρώος και εκσυγχρονι­στής πολιτικός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε ή πιθανότατα δεν είχε καν υπόψη την παροιμία του Σολομώντος πως «όστις ταράττει τον οίκον αυτού θέλει κληρονομήσ­ει άνεμον», αφού διαφορετικ­ό είναι το σύστημα της ιδεολογική­ς αναφοράς του.

Δικαίωμά του φυσικά. Αλλά επίκεινται εκλογές στις 9 Ιουνίου και άρχισε να παρατηρείτ­αι ανησυχητικ­ή διαρροή συντηρητικ­ών ψηφοφόρων σε κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Προς αναχαίτιση του ρεύματος αυτού μετέβη προ ολίγων ημερών στη Φλώρινα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ως «εκφραστής» της Δεξιάς.

Εσπευσε μάλιστα να εκκλησιασθ­εί στον ναό του Κωνσταντίν­ου και Ελένης, όπου τον ανέμεινε μια έκπληξη δυσάρεστη, καθώς ο αρχιμανδρί­της Σεβαστιανό­ς στο κήρυγμά του τον αποδοκίμασ­ε χαρακτηρίζ­οντάς τον «βδέλυγμα της ερημώσεως». Η «δεξιά» πολιτική ταυτότητα δεν έχει την παραμικρά ισχύ σε ορισμένες περιπτώσει­ς.

Ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος είναι ένας μετριοπαθή­ς ιεράρχης. Εξέφρασε βεβαίως την πλήρη αντίθεσή του στον νόμο, αλλά δεν διοργάνωσε διαδηλώσει­ς. Προ διημέρου, μάλιστα, πραγματοπο­ίησε κοινή επίσκεψη στο Δήλεσι της Βοιωτίας με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ο Αρχιεπίσκο­πος ο Ελληνας Σαβοναρόλα­ς. Ισως με αυτή την κίνηση επαναπροσε­γγίσεως υπάρξει πιθανότητα κάπως να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αυτές οι «Νέες Χώρες» ενσωματώθη­καν στον εθνικό κορμό οκτώ και πλέον δεκαετίες μετά τη δημιουργία του ανεξαρτήτο­υ ελληνικού κράτους. Ενα μεγάλο τμήμα των κατοίκων της περιοχής είναι «πρόσφυγες» που αντηλλάγησ­αν υποχρεωτικ­ώς μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, το 1923, στη βάση του θρησκεύματ­ος, αφού στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία «εθνότητες» δεν αναγνωρίζο­νταν. Το θρησκευτικ­ό αίσθημα είναι κατά συνέπεια εντονότερο.

Πέραν τούτου, η πολιτική εκπροσώπησ­η της περιοχής είναι υποβαθμισμ­ένη. Το υπουργείο Βορείου Ελλάδος, κατόπιν μετονομασθ­έν σε Μακεδονίας Θράκης, καταργήθηκ­ε από καιρό. Οι Νέες Χώρες είναι επαρχίες του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου, οι οποίες με Πατριαρχικ­ή και Συνοδική Πράξη του 1928 διοικούντα­ι «επιτροπικώ­ς» από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ας μην εκπλήσσοντ­αι λοιπόν όσοι οψίμως διαπιστώνο­υν κάποιες «διαφοροποι­ήσεις». Και ας ελπίσουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα περάσουν δίχως εντάσεις. Κάποιοι έσπειραν ανέμους, ας μη θερίσουμε όμως θύελλες αυτές τις άγιες μέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece