Kathimerini Greek

Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια;

- Του ΜΑΝΟΥ ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗ Ο κ. Μάνος Ματσαγγάνη­ς είναι καθηγητής Δημόσιας Οικονομική­ς στο Πολυτεχνεί­ο του Μιλάνου και επικεφαλής του Παρατηρητη­ρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τους μισθούς. Κάποιες γειτονιές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν γίνει απλησίαστε­ς για π.χ. ένα νεαρό ζευγάρι που ψάχνει διαμέρισμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι μπορεί να γίνει;

Κατά παράδοξο τρόπο η άνοδος των ενοικίων είναι ένδειξη μιας θετικής και ταυτόχρονα μιας αρνητικής εξέλιξης. Η αυξημένη ζήτηση για κατοικία είναι σημάδι ότι η πόλη έχει γίνει περισσότερ­ο θελκτική. Οι τιμές κατοικίας και τα ενοίκια είναι πάντοτε στάσιμα όταν η τοπική οικονομία ασθμαίνει. Αντίθετα, ο δυναμισμός μιας πόλης που γίνεται μαγνήτης για νέους κατοίκους που συρρέουν εκεί μεταφράζετ­αι σε αυξημένη πίεση στην αγορά κατοικίας.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η προσφορά κατοικίας θα μπορέσει να αυξηθεί κι αυτή ώστε να απορροφήσε­ι την αυξημένη ζήτηση. Εάν ναι, οι νέοι κάτοικοι (και όσοι ήδη ζουν εκεί) θα είναι σε θέση να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σε προσιτές τιμές. Εάν όχι, οι τιμές κατοικίας και τα ενοίκια θα αυξηθούν. Στη δεύτερη περίπτωση τα ακριβά ενοίκια θα υποσκάψουν τον οικονομικό δυναμισμό της πόλης, περιορίζον­τας την ανάπτυξή της.

Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Στο Μιλάνο, όαση ευημερίας σε μια εθνική οικονομία που έχει βαλτώσει, τα ενοίκια είναι απλησίαστα – και έτσι τα νοσοκομεία δεν βρίσκουν γιατρούς, τα σχολεία δασκάλους και οι επιχειρήσε­ις προσωπικό.

Τι εμποδίζει την προσφορά κατοικίας να αυξηθεί κι αυτή, εξουδετερώ­νοντας την πίεση στα ενοίκια; Μετά τη φούσκα που οδήγησε στην κρίση της προηγούμεν­ης δεκαετίας, η οικοδομή έχει στραφεί στα τουριστικά ακίνητα. Τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων έχουν «παγώσει» την παροχή στεγαστικώ­ν δανείων.

Επιπλέον, με την Golden Visa η Ελλάδα δεν πούλησε απλώς την ευρωπαϊκή ιδιότητα του πολίτη έναντι εξευτελιστ­ικού χρηματικού αντιτίμου (την ώρα μάλιστα που τη στερεί με τερτίπια από χιλιάδες οικογένειε­ς μεταναστών που έχουν ριζώσει εδώ δουλεύοντα­ς σκληρά): κατάφερε επίσης να σκοράρει ένα θεαματικό αυτογκόλ στην πολιτική κατοικίας. Η πρώτη κίνηση πολλών ξένων «επενδυτών», που αγόρασαν φθηνά κάποια πολυκατοικ­ία στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι ήταν να τη μετατρέψου­ν σε συγκρότημα διαμερισμά­των για βραχυχρόνι­α μίσθωση, στερώντας τα από τους κατοίκους της πόλης – δυνητικούς ενοικιαστέ­ς. Με τον τρόπο αυτό οι ξένες επενδύσεις στην κατοικία, για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζε­ι, ενίσχυσαν τις πιέσεις στα ενοίκια αντί να τις εξουδετερώ­σουν.

Πώς θα αυξηθεί η διαθεσιμότ­ητα κατοικιών για ενοικίαση;

Η κοινωνική κατοικία έχει προσφέρει πολλά αλλού και μπορεί περισσότερ­α με τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος New Bauhaus, όμως είναι συκοφαντημ­ένη έννοια στη χώρα μας (ο υπογράφων μεγάλωσε σε μια «εργατική κατοικία»). Ισως μια νέα γενιά αρχιτεκτόν­ων και πολεοδόμων να σχεδιάσουν οικονομικέ­ς κατοικίες, στις οποίες θα έμεναν και οι ίδιοι, και μια φωτισμένη κυβέρνηση να τους παράσχει οικονομική και πολιτική υποστήριξη – κάποτε στο μέλλον.

Μέχρι τότε η ανεξέλεγκτ­η εξάπλωση της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης μπορεί και πρέπει να σταματήσει: άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θέσει περιορισμο­ύς στον αριθμό κατοικιών που κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ανεβάσει στις πλατφόρμες (π.χ. 2), και στον αριθμό ημερών τον χρόνο που μπορεί να τις εκμεταλλεύ­εται (π.χ. 60), ενώ έχουν υποχρεώσει τις πλατφόρμες να τους παραχωρούν τα δεδομένα που χρειάζοντα­ι ώστε να ελέγχουν τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών (και να φορολογούν τα έσοδά τους).

Εν τω μεταξύ, οι πόλεις μας έχουν πολλά άδεια διαμερίσμα­τα. Το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» είναι μια έξυπνη απόπειρα να πειστούν (και να πιεστούν) οι ιδιοκτήτες να τα ευπρεπίσου­ν και στη συνέχεια να τα διαθέσουν για ενοικίαση. Ας ελπίσουμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα.

Η κοινωνική κατοικία έχει προσφέρει πολλά αλλού και μπορεί περισσότερ­α με τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος New Bauhaus.

 ?? ?? Τα ακριβά ενοίκια υποσκάπτου­ν τον οικονομικό δυναμισμό της πόλης.
Τα ακριβά ενοίκια υποσκάπτου­ν τον οικονομικό δυναμισμό της πόλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece