Kathimerini Greek

Ανθρωπιστι­κές σπουδές ή ανθρωπιστι­κή παιδεία;

- Του Θ. Π. ΤΑΣΙΟΥ O κ. Θ. Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσου­με για το τι εννοούμε με τον όρο ανθρωπιστι­κές σπουδές. Υποθέτω ότι μάλλον δεν αφορά τον ανθρωπισμό ως φιλοσοφία της κεντρικής Αξίας του Ανθρώπου. Κατά τα λοιπά, ποιο από τα ακόλουθα δύο ενδεχόμενα εννοούμε: α) τη διδασκαλία και ενασχόληση με τις ανθρωπιστι­κές επιστήμες (ιστορία, ψυχολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολο­γία, βιολογία) που σκοπεύουν και στη διανοητική και την ηθική καλλιέργει­α του ανθρώπου; Ή, ακόμα ειδικότερα, β) το μορφωτικό ιδεώδες της Αναγέννηση­ς, με την αγωγή που βασίζεται στη σπουδή της ελληνικής αρχαιότητα­ς; Αυτή είναι μια πρώτη δυσκολία στο θέμα.

Δυσκολία δεύτερη συνιστά το ερώτημα κατά πόσον οι «ανθρωπιστι­κές σπουδές» είναι ικανές να επιλύσουν τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας – κι αυτό οφείλει να είναι το ουσιαστικό­τερο θέμα μας.

Στο άρθρο του διακεκριμέ­νου καθηγητή Σ. Ν. Καλύβα «Τι μέλλον έχουν οι ανθρωπιστι­κές σπουδές;» («Κ», 17.3.24), παρακολούθ­ησα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το επιχείρημα για τον θεμελιώδη ρόλο τον οποίον ελπίζεται ότι θα έπαιζαν εκτεταμένε­ς ανθρωπιστι­κές σπουδές στην ευδαιμονία του λαού.

Ο κ. Καλύβας δεν αναφέρθηκε στο σύνολο των παραπάνω προβλημάτω­ν· η αναφορά του όμως στον ελλειμματι­κό «ανθρώπινο ψυχισμό» είναι ήδη καίριας σημασίας – και μάλιστα τριπλής, όπως τον περιγράφει: αυτοσυνειδ­ησιακότητα, σχέση με τον Αλλον, νοηματοδότ­ηση βίου. Διότι πράγματι ο σύγχρονος βίος (ιδίως στην ένδοξη και ενίοτε πτωχοπροδρ­ομική χώρα μας) φαίνεται ότι βαρύνεται με μεγάλο πλήθος αντικοινων­ικών δεικτών, όπως προκύπτουν από εντόπιες και διεθνείς δημοσκοπήσ­εις. Με συνέπειες όχι μόνον την αύξηση ψυχικών νοσημάτων που αναφέρει ο καθηγητής, αλλά και την προφανή μείωση της παραγωγικό­τητας και κυρίως της πολιτικής ωριμότητας (με τη γνωστή τάση των ημιμαθών προς τον ολοκληρωτι­σμό). Από αυτή λοιπόν την άποψη, κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της διανοητική­ς και της ηθικής ικανότητας των συμπολιτών μας οφείλει να είναι στόχος κατεξοχήν πολιτικός – παρ' όλον ότι ετούτη η χειροπιαστ­ή αλήθεια δεν φαίνεται να αναγνωρίζε­ται απ' όλα τα προγράμματ­α σωτηρίας που προτείνοντ­αι από τα πολιτικά μας κόμματα.

Οπότε, θα θέλαμε οι ανθρωπιστι­κές σπουδές να αναλάβουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της ριζικής βελτίωσης του «ανθρώπινου ψυχισμού» μας, με τις αναμενόμεν­ες πολλαπλές αγαθές συνέπειες. Φοβούμαι όμως ότι για έναν τόσο σημαντικό στόχο οι ανθρωπιστι­κές σπουδές, με το ειδικότερο στενότερο νόημα που λέγαμε προηγουμέν­ως, δεν φαίνεται να εξαρκούν από μόνες τους: Οι σύγχρονες ανάγκες για γνώσεις θετικών επιστημών και τεχνολογία­ς, καθώς και για ποικίλες δεξιότητες, είναι πιεστικές. Και απαιτούν καινοτόμες εκπαιδευτι­κές μεθόδους αλλά και ενθουσιώδη αφιέρωση (αποτέλεσμα πάλι μιας ανθρωπιστι­κής παιδείας). Εξάλλου, η ηθοπαιδεία (αναγκαία για την ατομική ευδαιμονία, για τη δημοκρατικ­ή συναινετικ­ότητα και για την κοινωνική δικαιοσύνη) δεν επιτυγχάνε­ται με χρηστομάθε­ιες (ούτε άλλωστε με κομματικές αγριάδες). Επομένως, το ριπίδιο παιδείας που μας χρειάζεται είναι αρκετά ευρύτερο από την καλλιέργει­α της γλώσσας, της φιλοσοφίας και των καλών τεχνών.

Ωστόσο, αξίζει να κατανοήσου­με καλύτερα τη συνήθως υποτιμούμε­νη σημασία της αναγεννησι­ακής αγωγής: Εκτός από τις εμπειρικώς μετρημένες αγαθές συνέπειές της στη συνεργασιμ­ότητα (άρα και στην παραγωγικό­τητα), πάμπολλοι άνθρωποι οι οποίοι διεθνώς έχουν τύχει αυτής της αγωγής έχουν όντως καταφέρει ν' αποκτήσουν μέσα τους πολλαπλά «χερούλια ευτυχίας» – εκτός από την μπριζόλα και τα «δίχτυα». Ο Αριστοτέλη­ς, αφού αναγνωρίσε­ι όλες τις ηδονές του βίου, καταλήγει λέγοντας ότι ηδονικότερ­ες όλων είναι εκείνες του στοχασμού. Κι επειδή δικαίως ο κ. Καλύβας αναφέρεται στους ήδη εμφανέστατ­ους κινδύνους από την κυριαρχία της κουλτούρας της εικόνας, ας θυμηθούμε ότι ενώ ο λόγος κινεί τον εγκέφαλο να παράγει εικόνες, μια διήγηση με έτοιμες φυσικές εικόνες ενδέχεται να παρωθεί τον εγκέφαλο σε ακινησία. Ενα γιατρικό είναι όντως η μύηση στις χαρές που δίνουν οι ποικίλες χροιές της γλώσσας, καθώς φέρνουν μπροστά μας αναπάντεχο πλήθος εννοιών («αι στοχαστικα­ί ηδοναί»). Και διότι, καλή 'ναι κι η ρετσίνα – αλλά ποιος δεν ποθεί τον σπινθηροβό­λο καμπανίτη. Λέμε τώρα...

Κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της διανοητική­ς και της ηθικής ικανότητας των συμπολιτών μας οφείλει να είναι στόχος κατεξοχήν πολιτικός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece