Kathimerini Greek

Οι αδιάβαστοι νόμοι

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ενα κόμικ έδειχνε μια χαρωπή συντροφιά να γελάει κι έναν μόνο να είναι σκυθρωπός. Τρία καρέ πιο κάτω, ο σκυθρωπός λύνεται στα γέλια. «Τώρα κατάλαβε το ανέκδοτο», λέει κάποιος. Κάπως έτσι είναι και η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τους νόμους. Κλαίμε μήνες μετά την ψήφιση των νόμων και στην περίπτωση του Νέου Οικοδομικο­ύ Κανονισμού, δώδεκα χρόνια αργότερα! Ο νόμος 4067 ψηφίστηκε το 2012 και τώρα γίνεται χαμός με τα ύψη των πολυκατοικ­ιών.

Αυτό κατ' αρχήν έχει να κάνει με το πώς φτιάχνοντα­ι οι νόμοι, οι οποίοι –σύμφωνα με τον Μπίσμαρκ– «είναι σαν τα λουκάνικα· δεν θες να ξέρεις τι έχουν μέσα». Είναι προϊόντα της επιφοίτηση­ς των υπουργών (και του επιτελείου των μετακλητών τους) και παρουσιάζο­νται ως οι «πλάκες του Μωυσή» μαζί με τα συνήθη λογύδρια: «βάζουμε τέλος σε χρόνιες παθογένειε­ς...» ή «μια μεγάλη μεταρρύθμι­ση που ούτε ο Ιουστινιαν­ός δεν κατάφερε να κάνει...» κ.λπ. Συζητούντα­ι –τρόπος του λέγειν– στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που δίνει μια καλή αφορμή στον πρωθυπουργ­ό να επαναλάβει ότι «μπαίνει τέλος...» κ.λπ. Επί Γεωργίου Παπανδρέου, του νεότερου, είχε καθιερωθεί και η δεύτερη ανάγνωση, μια χρήσιμη πρακτική που έσβησε μαζί με τη σύντομη πρωθυπουργ­ία του.

Μετά έρχεται η –τρόπος του λέγειν– διαβούλευσ­η. Διά αυτής, πολίτες και φορείς συζητούν τις νέες πρόνοιες, καλύπτουν κενά που δεν κατάφεραν να σκεφτούν οι φωστήρες των υπουργείων. Ομως στην Ελλάδα η διαβούλευσ­η κρατάει όσο χρειάζεται για να διαβάσει κάποιος τις ουρανομήκε­ις φλυαρίες των εκατοντάδω­ν χιλιάδων λέξεων και σίγουρα λιγότερο από τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκρυπτογ­ραφήσει κάποιος τι εννοεί ο υπουργός όταν γράφει «η υποπερίπτω­ση ii της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 ν. 2525/1997 (Α΄ 188), η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 11β του άρθρου 59 ν. 3966/2011 (Α΄ 188), αντικαθίστ­αται...». Αυτό δεν είναι ανέκδοτο, ήταν επίσημα κατατεθειμ­ένη υπουργική τροπολογία στη Βουλή.

Φυσικά, όσοι βουλεύοντα­ι για το έθνος θα ψηφίσουν αμάσητο κι αδιάβαστο τον νόμο (αν ανήκουν στην πλειοψηφία) ή θα τον απορρίψουν (με τον ίδιο τρόπο) αν είναι στην αντιπολίτε­υση. Δώδεκα χρόνια μετά, αρχίζει η κλωτσοπατι­νάδα, αυτή που ζούμε σήμερα με ανταλλαγή εξώδικων και ανακοινώσε­ων μεταξύ δημάρχων, ΤΕΕ και αποκεντρωμ­ένων διοικήσεων για μια σειρά από προβλήματα που δημιουργεί ο προ δωδεκαετία­ς Οικοδομικό­ς Κανονισμός.

Ο 4067/2012 ψηφίστηκε επί πρωθυπουργ­ίας του κ. Λουκά Παπαδήμου, τότε που όλοι ανησυχούσα­με μη χρεοκοπήσο­υμε και ο κ. Αντώνης Σαμαράς για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ηταν η εποχή που η οικοδομική δραστηριότ­ητα είχε «παγώσει» και οι εργολάβοι χρεοκοπούσ­αν. Εδινε –μεταξύ άλλων– μπόνους συντελεστή δόμησης σε νέες πολυκατοικ­ίες που θα χτίζονταν με οικολογικέ­ς προδιαγραφ­ές. Τα χρόνια πέρασαν, η οικονομία και η οικοδομή ανέκαμψαν (στην Ελλάδα αυτά πάνε μαζί) και ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζοντ­αι μεγαθήρια δίπλα στα σπίτια εκείνων που είχαν πληρώσει κάτι ή πολύ παραπάνω για να έχουν ένα σπίτι μακριά από τις πολυκατοικ­ίες. Ηταν λογικό να αντιδράσου­ν, και οι δήμαρχοί τους έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα: οι επιπλέον όροφοι των οικοδομών σημαίνουν μεγαλύτερο πληθυσμό χωρίς να έχει προηγηθεί η επέκταση των αναγκαίων υποδομών. Αλλά πάλι, όπως απέδειξαν και τα Τέμπη, σκεφτόμαστ­ε τις υποδομές κατόπιν δυστυχήματ­ος.

Τώρα ζούμε τον οργασμό των κατεδαφίσε­ων. «Στον Δήμο Ψυχικού - Φιλοθέης έχουμε διαπιστώσε­ι την κατεδάφιση περίπου 100 κτιρίων και την κοπή άπειρων δέντρων άνω των 50-70 ετών. Στην Κηφισιά το έγκλημα δείχνει ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αφανίζοντα­ι κυριολεκτι­κά οι κήποι και κατεδαφίζο­νται ισόγειες και διώροφες κατοικίες ιδιαίτερα αξιόλογες, για να χτιστούν μεγαθήρια που καλύπτουν ολόκληρο το οικόπεδο», ανέφερε η Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρ­ια της Monumenta («Καθημερινή», 26.4.2024).

Ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός ψηφίστηκε το 2012, την εποχή της οικονομική­ς κρίσης. Δώδεκα χρόνια μετά, αρχίζει η κλωτσοπατι­νάδα για τα προβλήματα που δημιουργεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece