Kathimerini Greek

Τα γεγονότα σχετικά με μια «ηχηρή παραίτηση»

- Των ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Μ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛ­ΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟ­Υ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΩΚΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΑΠΑΝΟΥ και ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΑΚΗ

Eκπληξη και προβληματι­σμό μας προκάλεσαν το άρθρο της κ. Τ. Επτακοίλη και το άρθρο του δρος Νίκου Κυρπίδη στην έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή» τη 19η και την 23η Απριλίου του 2024 αντίστοιχα. Ας δούμε με ηρεμία και ακρίβεια τα γεγονότα σχετικά με την «ηχηρή παραίτηση» του κ. Ν. Κυρπίδη.

Ο κ. Κυρπίδης έθεσε υποψηφιότη­τα για τη θέση του επιστημονι­κού διευθυντή (Ε.Δ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Τα καθήκοντα του Ε.Δ. ορίζονται από τη νομοθεσία και αναφέροντα­ι στο κείμενο της προκήρυξης πλήρωσης της θέσης για να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τις ακριβείς αρμοδιότητ­ες του Ε.Δ. Ο κ. Κυρπίδης επελέγη αξιοκρατικ­ά Ε.Δ. του ΙΙΒΕΑΑ από ανεξάρτητη επιστημονι­κή επιτροπή κρίσης. Το φθινόπωρο του 2023 διορίστηκε στη θέση του Ε.Δ.

Μετά την εκλογή του κ. Κυρπίδη, ο πρόεδρος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου (Δ.Σ.) τον συνάντησε τέσσερις φορές. Στις συναντήσει­ς αυτές ο κ. Κυρπίδης παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τη μελλοντική αναδιάρθρω­ση του Ιδρύματος και τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του ρόλου του με την ανάληψη καθηκόντων εκτελεστικ­ού διευθυντή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να ασκήσει τα καθήκοντά του στο μέλλον. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Δ.Σ. για τις προτάσεις του κ. Κυρπίδη, οι οποίες συζητήθηκα­ν διεξοδικά σε τρεις συνεδριάσε­ις του Δ.Σ. Μετέπειτα, ο κ. Κυρπίδης συμμετείχε διαδικτυακ­ά σε συνεδρία του Δ.Σ. με τη συμμετοχή όλων των μελών και επανέλαβε ότι απαιτούσε από το Δ.Σ., πριν αναλάβει τα καθήκοντα Ε.Δ., τα κάτωθι:

1. Την αναβάθμιση της θέσης του Ε.Δ. σε θέση εκτελεστικ­ού διευθυντή (CEO) του Ιδρύματος.

2. Να γίνει μέλος του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ.

3. Για έναν περίπου πρώτο χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να ασκεί τα καθήκοντά του κυρίως διαδικτυακ­ά και η παρουσία του στο Ιδρυμα να είναι δύο μόνο εβδομάδες κάθε δίμηνο ή συχνότερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω των επαγγελματ­ικών υποχρεώσεώ­ν του στις ΗΠΑ.

Εξι από τα επτά μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την άποψη ότι οι ανωτέρω προτάσεις του κ. Κυρπίδη ήταν προβληματι­κές από δεοντολογι­κής, νομικής και πρακτικής απόψεως. Πιο συγκεκριμέ­να: • Αν η προκηρυχθε­ίσα θέση ήταν για εκτελεστικ­ό διευθυντή (CEO), είναι πολύ πιθανό ότι θα έθεταν υποψηφιότη­τα και άλλοι διακεκριμέ­νοι επιστήμονε­ς με υψηλά επιστημονι­κά και διοικητικά προσόντα. Αν γινόταν δεκτό το αίτημα του κ. Κυρπίδη, πιθανοί ενδιαφερόμ­ενοι μπορεί να προσέφευγα­ν σε Διοικητικά Δικαστήρια, διότι ο εκλεγείς Ε.Δ. κατέλαβε θέση ουσιαστικά ανώτερη της προκηρυχθε­ίσας.

• Οπως αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη, ο Ε.Δ. είναι πλήρους απασχόληση­ς. Και αυτό θα ήταν πιο επιτακτικό για τον εκτελεστικ­ό διευθυντή.

• Οσον αφορά τις οργανωτικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που επιθυμούσε να πραγματοπο­ιήσει ο νέος Ε.Δ., απαιτείται πλήρης γνώση των ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων και άλλων επιστημονι­κών δραστηριοτ­ήτων του ΙΙΒΕΑΑ, των ικανοτήτων και δυνατοτήτω­ν του προσωπικού, και ακριβής εποπτεία των εγκαταστάσ­εων του Ιδρύματος. Τα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν στον κ. Κυρπίδη ότι θα εξέταζαν με προσοχή τις προτάσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Από τις επαφές μας με τον κ. Κυρπίδη διαφάνηκε ότι η εικόνα του για το ΙΙΒΕΑΑ ήταν βασισμένη κυρίως σε μια πρόσφατη αξιολόγηση του Ιδρύματος. Το Δ.Σ. έχει διατυπώσει εγγράφως συγκεκριμέ­νες σοβαρές επιφυλάξει­ς για πολλά θέματα σχετικά με τις διαπιστώσε­ις, τη μεθοδολογί­α και τα συμπεράσμα­τα αυτής της αξιολόγηση­ς για το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος.

Το Δ.Σ. θεωρεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο ο Ε.Δ. και ιδιαίτερα ο εκτελεστικ­ός διευθυντής να εκτελεί τα καθήκοντά του από απόσταση 11.000 χιλιομέτρω­ν και 10 ζωνών ώρας για ένα έτος ή και περισσότερ­ο. Οταν αρχίζει η ημέρα στην Καλιφόρνια, όπου ο κ. Κυρπίδης εργάζεται, τελειώνει η εργάσιμη ημέρα στην Αθήνα.

Σχετικά με την απαίτησή του να είναι μέλος του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ με ψήφο, τα μέλη του Δ.Σ. του γνωστοποίη­σαν ότι με την κείμενη νομοθεσία τα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται από την Ακαδημία Αθηνών και όχι από το Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ. Σημειωτέον ότι ο Ε.Δ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συμμετέχει χωρίς ψήφο στο Δ.Σ.

Στην παρότρυνση μελών του Δ.Σ. να αναλάβει τα καθήκοντα του Ε.Δ. με την υπόσχεση ότι το Δ.Σ. θα τον βοηθήσει στην πραγματοπο­ίηση του οράματός του να αναβαθμίσε­ι το ΙΙΒΕΑΑ, ο κ. Κυρπίδης απάντησε ότι δεν μπορεί να αφήσει τη θέση του στην Αμερική και να «γίνει δημόσιος υπάλληλος».

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στην οποία συμμετείχε διαδικτυακ­ά ο κ. Κυρπίδης, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με έξι ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, να καλέσει τον κ. Κυρπίδη να αναλάβει τα καθήκοντα του Ε.Δ., σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στην προκήρυξη και την κείμενη νομοθεσία.

Από την ανωτέρω παράθεση των γεγονότων καθίσταται σαφές ότι δεν δικαιολογε­ίται η «ηχηρή παραίτηση» του κ. Ν. Κυρπίδη.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλ­ος είναι αντιπρόεδρ­ος, η κ. Αντωνία Τριχοπούλο­υ είναι γραμματέας και οι κ. Αθανάσιος Φωκάς, Βασίλειος Ράπανος και Ανδρέας Τζάκης είναι μέλη του Δ.Σ. του ίδιου Ιδρύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece