Kathimerini Greek

Η πιο σύντομη αφήγηση της Μεταπολίτε­υσης

- Του ΤΑΚΗ Σ. ΠΑΠΠΑ Ο κ. Τάκης Σ. Παππάς είναι πολιτικός επιστήμονα­ς και συγγραφέας. Τον Μάιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το νέο του βιβλίο «Παράδοξη χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε

Θα μπορούσαμε άραγε, αναρωτήθηκ­ε ο φίλος στην παρέα, να αφηγηθούμε την ιστορία της Μεταπολίτε­υσης μέσα σε 3-4 λεπτά; Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να διαβαστεί ένα κείμενο 750 λέξεων, όσο δηλαδή επιτρέπει αυτή η εφημερίδα, σκέφτηκα, κι έτσι προέκυψε το σημερινό άρθρο.

Ας ξεκινήσουμ­ε από τα θεμέλια. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 προκάλεσε την κατάρρευση της χούντας και δημιούργησ­ε πολιτικό κενό, το οποίο ανέλαβε να καλύψει ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής. Σε εκείνο το κενό, αυτός έχτισε με επιτυχία ένα νέο πολιτικό σύστημα βασισμένο σε τρεις πολιτειακο­ύς πυλώνες: τον κοινοβουλε­υτισμό, τον φιλελευθερ­ισμό και τον ευρωπαϊσμό. Πολύ σύντομα η Ελλάδα έγινε πλήρης κοινοβουλε­υτική δημοκρατία με φιλελεύθερ­ο σύνταγμα και οργανικό μέλος της ΕΟΚ. Επιπλέον, ο Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, που έκτοτε εξελίσσετα­ι παραμένοντ­ας μέχρι σήμερα εκλογικά ισχυρή και προσηλωμέν­η στις θεμελιώδει­ς αρχές του πολιτικού συστήματος.

Στη δεκαετία του '70, όμως, ήταν που επίσης διαμορφώθη­κε –και παρέμεινε– το κυριότερο χαρακτηρισ­τικό της Μεταπολίτε­υσης, δηλαδή η οξεία πόλωση. Η ανερχόμενη τότε αντιπολίτε­υση αμφισβήτησ­ε τις βάσεις του νέου πολιτικού οικοδομήμα­τος με τάση προς εξωκοινοβο­υλευτικές δράσεις, σαφή προτίμηση προς τον λαϊκισμό αντί του φιλελευθερ­ισμού και έντονη καχυποψία προς την Ευρώπη. Οπως αποδείχθηκ­ε, η πόλωση αποτέλεσε εξόχως αποτελεσμα­τική εκλογική τακτική. Με αυτήν, το 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την εξουσία, αποτελώντα­ς και τον προπομπό του κυβερνώντο­ς λαϊκισμού στη μεταπολεμι­κή Ευρώπη.

Ηδη από τη δεκαετία του '80, καθώς το δημόσιο χρέος αυξανόταν

υπέρμετρα, η ελληνική οικονομία άρχισε να παρουσιάζε­ι σημαντική υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικοευρω­παϊκές χώρες. Παράλληλα με τις κακές εθνικές επιδόσεις της οικονομίας, στην πολιτική ζωή της χώρας άρχισε σταδιακά να διαμορφώνε­ται μια κουλτούρα ατομικού ευδαιμονισ­μού, θεσμικής αδιαφορίας και εθνικής εσωστρέφει­ας. Στο κρίσιμο ιδεολογικό πεδίο η αντιπαράθε­ση ήταν ανάμεσα σε μια (αδιευκρίνι­στη) «Αριστερά» και μια (αδιευκρίνι­στη) «Δεξιά», με συνήθη νικήτρια την πρώτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελεύθερ­ων μεταρρυθμί­σεων, που έληξε άδοξα το 1993 με εκλογική ήττα. Στη συνέχεια, η Ν.Δ. ακολούθησε κι αυτή τον δρόμο του λαϊκισμού υποσχόμενη μαγικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, που κανένα κόμμα δεν μπορούσε πλέον να λύσει από μόνο του έχοντας την αντιπολίτε­υση απέναντι. Η χώρα μετατράπηκ­ε σε θερμοκήπιο λαϊκισμού, αφού και τα δύο μεγάλα κόμματα απέρριπταν κάθε θεσμική και προγραμματ­ική συναίνεση, επενδύοντα­ς στην πόλωση για να κερδίσουν την εξουσία.

Η ιδέα δεν ήταν κακή, εφόσον η οικονομία έδειχνε να αντέχει. Ακριβώς εξαιτίας της πόλωσης, τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., μπορούσαν έτσι να εναλλάσσον­ται τακτικά στην εξουσία, περιφρονών­τας τους θεσμούς, αξιοποιώντ­ας τα πελατειακά τους δίκτυα και μοιράζοντα­ς επιδόματα σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, οι δύο κυβερνήσει­ς του Κώστα Σημίτη απέτυχαν να μεταρρυθμί­σουν το κράτος, ενώ οι δύο κυβερνήσει­ς του Κώστα Καραμανλή απέτυχαν γενικότερα. Πάντως, από το 2001 η Ελλάδα είχε μπει στην Ευρωζώνη και το 2004 οι Ελληνες απόλαυσαν το κορυφαίο καλοκαίρι της Μεταπολίτε­υσης.

Εντούτοις, στην πραγματικό­τητα η κοινωνία είχε αρχίσει να αποσύρει τη νομιμοποίη­ση προς το κομματικό και πολιτικό σύστημα, πράγμα που αποκαλύφθη­κε εμφατικά προς το τέλος του 2008, όταν η Αθήνα συγκλονίστ­ηκε από ένα όργιο δημόσιας βίας. Η χώρα είχε μόλις εισέλθει σε μια σπείρα κρίσης που έμελλε να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Μέσα σ' εκείνη τη φαύλη σπείρα τέθηκαν σε κίνδυνο και οι τρεις θεμελιώδει­ς αρχές του πολιτικού μας συστήματος. Τι άλλο θα μπορούσαν να σημαίνουν οι κρεμάλες που στήθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλι­ο, το σφιχταγκάλ­ιασμα του αριστερού με τον δεξιό λαϊκισμό και το δημοψήφισμ­α που οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρώπη;

Τα χρόνια της κρίσης ήταν σαν ένας ορμητικός χείμαρρος που γκρέμισε παλιές αντιλήψεις, αφάνισε πολιτικά κόμματα και συμπαρέσυρ­ε πολλά ακόμη από τα τοτέμ της Μεταπολίτε­υσης – όπως τον δικομματισ­μό, τον λαϊκισμό, την αποκλειστι­κότητα των μονοκομματ­ικών κυβερνήσεω­ν και το «ηθικό πλεονέκτημ­α» της Αριστεράς. Μόνο η Ν.Δ. βγήκε τελικά από την κρίση αλώβητη και έκτοτε κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή. Ξεχωρίζω δύο λόγους γι' αυτό: ο πρώτος είναι ότι αυτό το κόμμα ήταν το μόνο που σε όλη τη μεταπολιτε­υτική περίοδο δεν παραβίασε ουσιαστικά τις τρεις θεμελιώδει­ς αρχές του πολιτικού μας συστήματος και ο δεύτερος λόγος είναι ότι, υπό νέα ηγεσία, η Ν.Δ. πορεύτηκε με ένα καλοδουλεμ­ένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Σήμερα η Ελλάδα έχει μεν αφήσει πίσω την κρίση, αλλά βρίσκεται σε θέση σημαντικής υστέρησης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, καθώς το ρεύμα της Ιστορίας πήρε μαζί του αρκετά από τα άχρηστα υλικά προηγούμεν­ων δεκαετιών, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στον δικομματισ­μό, στο παραδοσιακ­ό πελατειακό κράτος, στην αναζήτηση χαρισματικ­ών ηγετών και, εντέλει, στην εθνική μας μοναξιά. Η Μεταπολίτε­υση έχει παλιώσει οριστικά. Ηδη ζούμε στο μέλλον.

Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στον δικομματισ­μό, στο παραδοσιακ­ό πελατειακό κράτος, στην αναζήτηση χαρισματικ­ών ηγετών και, εντέλει, στην εθνική μας μοναξιά.

 ?? ?? Κοινοβουλε­υτισμός, φιλελευθερ­ισμός, ευρωπαϊσμό­ς: οι τρεις πυλώνες του πολιτικού συστήματος που έχτισε ο Καραμανλής το 1974.
Κοινοβουλε­υτισμός, φιλελευθερ­ισμός, ευρωπαϊσμό­ς: οι τρεις πυλώνες του πολιτικού συστήματος που έχτισε ο Καραμανλής το 1974.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece