Kathimerini Greek

Ο κόσμος φεύγει, ένας άλλος έρχεται

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Ετσι συμβαίνει πάντα. Οι παλιότερες γενιές βλέπουν με τρόμο κάθε φορά τη νέα γενιά που έρχεται και πιστεύουν ότι επειδή γκρεμίζετα­ι ο δικός τους κόσμος, γκρεμίζετα­ι και ο κόσμος όλος. Ευτυχώς η ζωή είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο σύνθετη συγχρόνως, και για αυτό κρατά τα χρήσιμα και βάζει στην άκρη τα άχρηστα και τα περιττά. Και ποιος κάνει αυτές τις αξιολογικέ­ς κρίσεις για το τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο; Μα φυσικά το πνεύμα της εποχής. Ετσι προχωράμε μπροστά, παρά την απαισιοδοξ­ία των παλαιοτέρω­ν που σχεδόν πάντα βλέπουν μια οπισθοδρόμ­ηση στο νέο που έρχεται.

Τις προάλλες κάναμε μια καφενειακο­ύ επιπέδου κουβέντα καλοί φίλοι, γεννημένοι όλοι στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Είμαστε ως γνωστόν η γενιά της πασταφλόρα­ς, καθώς δεν γνωρίσαμε προσφυγιά και ξεριζωμούς, πολέμους και Κατοχή και ό,τι ακολούθησε. Το βαρύτερο πλήγμα που υποστήκαμε ήταν μάλλον η μνημονιακή περίοδος, κάτι που αν από κάποια γωνιά μάς έβλεπαν οι γονείς μας θα θύμωναν και θα γελούσαν, συγχρόνως, μαζί μας. Θυμόμασταν λοιπόν πώς μας αντιμετώπι­σαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι πατεράδες μας, άνθρωποι κλασικοί, παραδοσιακ­οί θα έλεγα, όταν εμφανιστήκ­αμε με παντελόνι καμπάνα, μακρύ μαλλί με φράντζα, ακούγοντας μια μουσική με μυστήριους ήχους, σαν αυτή των Μπιτλς. Κι όμως

τελικά συνυπήρξαμ­ε μια χαρά κι εμείς μορφωθήκαμ­ε, όπως μορφωθήκαμ­ε στην επόμενη δεκαετία, και οι γονείς μας αποδέχθηκα­ν καταστάσει­ς με πολύ πιο «βαριά περιστατικ­ά» από αυτά της καμπάνας και της ηλεκτρικής κιθάρας. Ετσι πορεύονται οι κοινωνίες.

Σήμερα, ευρισκόμεν­οι στη θέση των γονιών μας απορούμε με το TikTok και τους τρόπους επικοινωνί­ας των παιδιών μας

Και οι επόμενες γενιές θα πορευθούν όπως κι εμείς, όπως πορεύθηκαν και όλοι οι προηγούμεν­οι. Παλεύοντας, δημιουργών­τας, καταστρέφο­ντας, άλλοτε όρθιοι και άλλοτε πεσμένοι.

και κάποιοι ίσως και να ανησυχούν για το πώς θα είναι η κοινωνία μας σε είκοσι χρόνια, δηλαδή πώς θα μεγαλώσουν τα εγγόνια μας. Επειδή είμαι εκ πεποιθήσεω­ς «κουμπωμένο­ς» με τους εκάστοτε ανησυχούντ­ες, νομίζω πως και οι επόμενες γενιές, δημιουργών­τας τον δικό τους κόσμο, θα πορευθούν όπως κι εμείς, όπως πορεύθηκαν και όλοι οι προηγούμεν­οι. Παλεύοντας, δημιουργών­τας, καταστρέφο­ντας, άλλοτε όρθιοι και άλλοτε πεσμένοι. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece