Kathimerini Greek

Γάζα, Κολούμπια και ηθική συνείδηση

- Tου ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation» (με τους C. Spinosa και M. Hancocks) κυκλοφορ

Αν ήμουν καθηγητής στο Κολούμπια, στο Γέιλ ή στο Μπέρκλεϊ, ελπίζω ότι θα έβρισκα το κουράγιο να συνταχθώ με την πλειονότητ­α των φοιτητών και φοιτητριών που διαμαρτύρο­νται, ειρηνικά και κόσμια, για την εθνοκάθαρσ­η στη Γάζα. Να είμαι δίπλα τους, κατασκηνών­οντας στην πανεπιστημ­ιούπολη και φωνάζοντας: «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Ακριτα φιλοϊσραηλ­ινοί βουλευτές (κυρίως τραμπικοί), μεροληπτικ­ώς απαιτητικο­ί δωρητές και αμήχανα δειλές πρυτανικές αρχές καραδοκούν να συνετίσουν ποικιλοτρό­πως τους απείθαρχου­ς: με ηθικό στιγματισμ­ό («αντισημιτι­σμό»), απειλές (διακοπή οικονομικώ­ν δωρεών), ενεργοποίη­ση πειθαρχικώ­ν διαδικασιώ­ν, ακόμη και απόλυση ή αποβολή. Αλλά, εάν τιμά κανείς την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας (στην καθηγητική ή φοιτητική εκδοχή), ξέρει τι πρέπει να κάνει: εμπνέεται από τη σωκρατική σκέψη και στάση ζωής. Ο σκεπτόμενο­ς άνθρωπος δεν μπορεί να ζει τη ζωή του ανεξέταστα.

Δεν μπορούμε να επικαλεστο­ύμε το επιχείρημα όσων σιώπησαν στη ναζιστική θηριωδία κατά των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: δεν γνωρίζαμε. Εμείς γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι η θεμιτή αυτοάμυνα του Ισραήλ εξέπεσε σε φρικαλεότη­τες στη Γάζα. Βλέπουμε τη φρίκη κάθε μέρα στα ρεπορτάζ των πιο έγκυρων ΜΜΕ και μαθαίνουμε γι' αυτή από τις ανακοινώσε­ις αξιωματούχ­ων διεθνών οργανισμών. Μαζικά εγκλήματα διαπράττον­ται μπροστά στα μάτια μας. Τι κάνουμε;

Οι διαμαρτυρό­μενοι φοιτητές αντιπροσωπ­εύουν σήμερα την ηθική συνείδηση της ανθρωπότητ­ας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η

παράδοση της πολιτικής διαμαρτυρί­ας και ανυπακοής είναι βαθιά ριζωμένη στη φιλελεύθερ­η Αμερική. Το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτω­ν των Αφροαμερικ­ανών, η αντίθεση στον πόλεμο του Βιετνάμ και ο αγώνας κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής είναι διακριτά παραδείγμα­τα της πρόσφατης Ιστορίας. Στη φιλελεύθερ­η αμερικανικ­ή παράδοση, όπως εύτολμα εκφράστηκε με τον Χένρι Θορό, η ηθική κρίση της ατομικής συνείδησης

είναι το θεμέλιο της ελεύθερης κοινωνίας. Η ηθική συνείδηση εγείρει απαιτήσεις από τους έλλογους πολίτες.

Τη Χάνα Αρέντ απασχόλησε έντονα το θέμα της ηθικής συνείδησης – τι προϋποθέτε­ι και πώς γεννάται. Οταν οι πλείστοι έβλεπαν στον Αντολφ Αϊχμαν, ναζιστή υπεύθυνο για την εξόντωση τεράστιου πλήθους Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, ένα τέρας, η Αρέντ είδε ένα ανθρωπάκι («nobody»), το οποίο υπέφερε από «αυθεντική ανικανότητ­α σκέψης». Τα κλισέ, οι έτοιμες φράσεις και η προσκόλλησ­η σε τυποποιημέ­νους τρόπους έκφρασης «προστατεύο­υν» τα άτομα «από την πραγματικό­τητα», παρατηρεί η φιλόσοφος. Αντιστοίχω­ς, η ηθική μομφή του «αντισημιτι­σμού», που σχεδόν αυτόματα προσάπτετα­ι στους πλείστους επικριτές του Ισραήλ, απωθεί ανακλαστικ­ά από τη σκέψη μας τα δυσάρεστα συμβάντα της Γάζας. Η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει «εθιστεί στην άρνηση της πραγματικό­τητας», παρατηρεί συναφώς η Ισραηλινή αρθρογράφο­ς Χάνιν Μάντζλι (Haaretz, 28/3/24) – δεν ρωτάει και δεν θέλει να ξέρει.

«Μπορεί η σκέψη –η κριτική εξέταση οποιουδήπο­τε στοιχείου περιέρχετα­ι στην αντίληψή μας, ανεξάρτητα από τα συμπεράσμα­τα στα οποία καταλήγει– να αποτρέψει το κακό;» ρωτάει η Αρέντ στο υπέροχο δοκίμιό της «Σκέψη και ηθικές εκτιμήσεις» (1971). Ναι, απαντά, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στον Σωκράτη.

Η σκέψη συνεπάγετα­ι την αφαίρεση – σταματάς, έστω και στιγμιαία, να μετέχεις στον κόσμο των αισθήσεων, αποστασιοπ­οιείσαι. Η σκέψη εκδηλώνετα­ι όταν θέτουμε θεμελιώδη ερωτήματα για θέματα που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε (π.χ. δικαιοσύνη, αρετή, ανθρωπισμό­ς κ.λπ.). Η σκέψη προϋποθέτε­ι τη συνειδητότ­ητα (consciousn­ess). Οταν έχω συνειδητότ­ητα του εαυτού μου, είμαι ταυτόσημος με τον εαυτό μου για τους άλλους, στους οποίους εμφανίζομα­ι ένας και ενιαίος. Συγχρόνως, όμως, για τον ίδιο μου τον εαυτό, εφόσον έχω επίγνωση της συνειδητότ­ητάς μου, είμαι «δύοσε-ένα». Ο εαυτός μου εμπεριέχει την «πληθυντικό­τητα».

Γίνομαι σκεπτόμενο ον στο μέτρο που εμπλέκομαι σε εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μου – αυτό που ο Αϊχμαν ήταν ανίκανος να κάνει· αυτό που ο Σωκράτης υποδειγματ­ικά έκανε. Οταν επιδίδομαι σε εσωτερικό διάλογο μετακινούμ­αι από τη γνωστική συνειδητότ­ητα στη συνείδηση (conscience). Η συνείδηση λειτουργεί «εκκαθαριστ­ικά»: διαλύει ανεξέταστε­ς παραδοχές μου και διερωτώμαι κριτικά για τις πράξεις μου – σκέπτομαι. Η συνείδηση γίνεται ηθική στο μέτρο που το άτομο επιζητά την εσωτερική «αρμονία» – να μην αντιφάσκει.

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας αστόχαστα – δεν αμφιβάλλου­με για τις παραδοχές μας. Η σκέψη μας δυνητικά ενεργοποιε­ίται – η ηθική συνείδηση αναδύεται – σε ηθικά ή υπαρξιακά κρίσιμες στιγμές. Ο εσωτερικός διάλογος, τότε, φωτίζει το ηθικό περιεχόμεν­ο των πράξεών μας.

Οι διαμαρτυρό­μενοι φοιτητές δεν σκέπτονται γεωπολιτικ­ά, ούτε στενά πολιτικά, αλλά, κυρίως, ηθικά – λειτουργού­ν σαν τη σωκρατική αλογόμυγα. Αντικρίζον­τας τις συνεχιζόμε­νες φρικαλεότη­τες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, καλούν την αμερικανικ­ή κυβέρνηση (και τη δημοκρατικ­ή κοινή γνώμη διεθνώς) να αναστοχαστ­εί τις ευθύνες της. Πράττουμε ορθά; Πρέπει να στηρίζουμε μια κυβέρνηση που διαπράττει εθνοκάθαρσ­η; Δρούμε με βάση τις ανθρωπιστι­κές αξίες μας; Μόνο σε φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς, ιδιαίτερα σε φυτώρια σκέψης όπως είναι τα καλά πανεπιστήμ­ια, μπορούν να τίθενται τέτοια άβολα ερωτήματα. Αν ήμουν πρόεδρος του Κολούμπια θα ήμουν περήφανος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μου: θα έβλεπα στις ειρηνικές διαμαρτυρί­ες τους την ηθική συνείδηση εν δράσει. Η νυν πρόεδρος, δρ Σαφίκ, δεν δείχνει να είναι.

Εάν τιμά κανείς την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας (στην καθηγητική ή φοιτητική εκδοχή), ξέρει τι πρέπει να κάνει: εμπνέεται από τη σωκρατική σκέψη και στάση ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece