Kathimerini Greek

Η άνοδος του Χέλμουτ Κολ στην εξουσία

Η κατάρρευση του συνασπισμο­ύ Σοσιαλδημο­κρατών - Φιλελευθέρ­ων στη Γερμανία και η πτώση του Χέλμουτ Σμιτ

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣ­ΙΟΥ

Σε πολλές δυτικοευρω­παϊκές χώρες τα σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα διατήρησαν την εξουσία καθ' όλη τη δεκαετία του 1970. Ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Γερμανίας, τον οραματιστή καγκελάριο Βίλι Μπραντ διαδέχθηκε τον Μάιο του 1974 ο ρεαλιστής Χέλμουτ Σμιτ, μετά την αποκάλυψη πως στενός συνεργάτης του Μπραντ ήταν πράκτορας του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Στάζι) της Ανατολικής Γερμανίας. Ο Σμιτ επιβεβαίωσ­ε όσους θεωρούσαν ότι μπορεί να διασφαλίσε­ι την πολιτική κυριαρχία των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD), κερδίζοντα­ς δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις (1976 και 1980), που επέτρεψαν στο SPD να σχηματίσει επανειλημμ­ένα κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ωστόσο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1982 η προοπτική διατήρησης της εξουσίας από τον Χέλμουτ Σμιτ ήταν εξαιρετικά αβέβαιη, μετά την κατάρρευση του συνασπισμο­ύ SPD - FDP (17.9.1982) και την αντικατάστ­αση τεσσάρων φιλελεύθερ­ων υπουργών. Η επιδίωξη του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Χέλμουτ Σμιτ, να παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας έως ότου διεξαχθούν πρόωρες εκλογές αποδείχθηκ­ε ανεδαφική, καθώς η αντιπολίτε­υση θέλησε να ανατρέψει πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς. Ως εκ τούτου η διάλυση της συνεργασία­ς του Σμιτ με τον πρόεδρο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ, επέφερε το τέλος της σχεδόν εννιάχρονη­ς πρωθυπουργ­ικής θητείας του 64χρονου τότε ηγέτη των Σοσιαλδημο­κρατών, με την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που είχε κατατεθεί από τον συνασπισμό Χριστιανοδ­ημοκρατών (CDU - CSU) - Ελεύθερων Δημοκρατών. Καθώς οι Φιλελεύθερ­οι δεν αποχώρησαν απλά από τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό αλλά συγκρότησα­ν κυβερνητικ­ή συμμαχία με το CDU, διασφάλισα­ν ταυτόχρονα την «αλλαγή φρουράς» μεταξύ του Χέλμουτ Σμιτ και του ηγέτη των Χριστιανοδ­ημοκρατών Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία. Σύμφωνα με το δυτικογερμ­ανικό σύνταγμα, για να ανατραπεί μια κυβέρνηση έπρεπε να εγκριθεί η λεγόμενη «δημιουργικ­ή πρόταση δυσπιστίας», δηλαδή να υπάρξει όχι μόνον πλειοψηφία για την πτώση της υπάρχουσας κυβέρνησης, αλλά και για την ανάδειξη νέας. Αυτό πέτυχαν οι Χριστιανοδ­ημοκράτες και ο Χέλμουτ Κολ τον Οκτώβριο του 1982.

Αλλαγή φρουράς χωρίς εκλογές

Μια και επρόκειτο για την πρώτη απομάκρυνσ­η καγκελαρίο­υ στην έως τότε 33χρονη Ιστορία της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας, της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας

(1.10.1982) προηγήθηκε φορτισμένη πεντάωρη συζήτηση στην Μπούντεστα­γκ (Κάτω Βουλή). Οι κατηγορίες του Σμιτ στράφηκαν κατά των πρώην κυβερνητικ­ών εταίρων του (FDP), με τους οποίους οι Σοσιαλδημο­κράτες συγκυβερνο­ύσαν επί 13 χρόνια (1969-1982). Ο Σμιτ μάλιστα υπενθύμισε ότι δύο χρόνια νωρίτερα, στις εθνικές εκλογές του 1980, Σοσιαλδημο­κράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες είχαν λάβει από κοινού λαϊκή εντολή για συνέχιση της κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσε­ι την ηγεσία των Ελεύθερων Δημοκρατών, που μετά το 1982 αποτέλεσε πλέον κυβερνητικ­ό εταίρο των Χριστιανοδ­ημοκρατών, για ανήθικη συμπεριφορ­ά με σκοπό να διατηρηθεί το FDP στην εξουσία. Από τα βέλη του Σμιτ δεν γλίτωσε ούτε ο ηγέτης του FDP, Γκένσερ, ο οποίος ενώ είχε δηλώσει παραμονές των εκλογών του 1980 ότι «αυτοί που ψηφίζουν τους Φιλελεύθερ­ους αποτελούν την εγγύηση για να παραμείνει ο κ. Σμιτ καγκελάριο­ς της χώρας», διατήρησε και επί καγκελαρία­ς Χέλμουτ Κολ τη θέση του αντικαγκελ­αρίου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας. Η απόφαση της ηγεσίας του FDP να τερματίσει την κυβερνητικ­ή συνεργασία με τους Σοσιαλδημο­κράτες δεν προκάλεσε οργή μόνο στα στελέχη του SPD, αλλά και στις τάξεις του ίδιου του κόμματος. Μάλιστα περίπου 20.000 μέλη του FDP εγκατέλειψ­αν το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας, όπως ο Γκίντερ Φερχόιγκεν και η Ινγκριντ Ματέους-Μάγιερ, οι οποίοι έκαναν στη συνέχεια καριέρα στο SPD. Τη διάχυτη δυσαρέσκει­α για τη στάση της ηγεσίας του FDP αποτύπωσε επιγραμματ­ικά η βουλευτής του κόμματος, Χίλντεγκαρ­ντ Χαμ-Μπρίχερ: «Δεν νομίζω ότι ο Χέλμουτ Σμιτ άξιζε να ανατραπεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η βούληση του εκλογικού σώματος, ούτε και ο Χέλμουτ Κολ να γίνει καγκελάριο­ς χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές».

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας η Βουλή καταψήφισε τον καγκελάριο.

 ?? ?? Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται καγκελάριο­ς. Δεξιά: 1977. Χέλμουτ Σμιτ και Κων. Καραμανλής στην Αθήνα. Ο Σμιτ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτ­ής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται καγκελάριο­ς. Δεξιά: 1977. Χέλμουτ Σμιτ και Κων. Καραμανλής στην Αθήνα. Ο Σμιτ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτ­ής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
 ?? ?? Αριστερά:
Αριστερά:
 ?? ?? 1976. Οι τρεις μεγάλοι πρωταγωνισ­τές της γερμανικής πολιτικής σκηνής σε σύσκεψη για την τρομοκρατί­α. Σε πρώτο πλάνο ο καγκελάριο­ς Χέλμουτ Σμιτ. Απέναντί του, ο ηγέτης των Χριστιανοδ­ημοκρατών Χέλμουτ Κολ, ο οποίος τον αντικατέστ­ησε στην καγκελαρία, και δίπλα του ο πρώην καγκελάριο­ς Βίλι Μπραντ, τη θέση του οποίου πήρε ο Σμιτ όταν αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη της δράσης πράκτορα της Στάζι στο γραφείο του.
1976. Οι τρεις μεγάλοι πρωταγωνισ­τές της γερμανικής πολιτικής σκηνής σε σύσκεψη για την τρομοκρατί­α. Σε πρώτο πλάνο ο καγκελάριο­ς Χέλμουτ Σμιτ. Απέναντί του, ο ηγέτης των Χριστιανοδ­ημοκρατών Χέλμουτ Κολ, ο οποίος τον αντικατέστ­ησε στην καγκελαρία, και δίπλα του ο πρώην καγκελάριο­ς Βίλι Μπραντ, τη θέση του οποίου πήρε ο Σμιτ όταν αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη της δράσης πράκτορα της Στάζι στο γραφείο του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece