Kathimerini Greek

«Λάζαρε, δεύρο έξω!»

Ή αγιογραφία της Εγέρσεως του Λαζάρου από τον ζωγράφο Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ο

- Tου ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

«Κάποιος που ονομαζόταν Λάζαρος αρρώστησε». Ετσι εκκινεί την αφήγηση του επεισοδίου της έγερσης (ή ανάστασης) του Λαζάρου ο Ιωάννης στο ευαγγέλιό του. Είναι και ο μόνος ευαγγελιστ­ής που αφηγείται τη συγκλονιστ­ική αυτή ιστορία. «Πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη αφήγηση σε όλα τα ευαγγέλια, με εξαίρεση την αφήγηση των Παθών του Χριστού», με πληροφορεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης.

Η κουβέντα μας γίνεται με αφορμή τη θαυμάσια εικόνα της Εγερσης του Λαζάρου, που ο Κώστας Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος φιλοτέχνησ­ε το 2011 για τον Αγιο Βασίλειο Βραχναίικω­ν. Η εικόνα, όπως και η μακέτα της, περιλαμβάν­εται στον κατάλογο της έκθεσης «Κώστας Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος: τάχα και αγιογράφος - Αγιος Βασίλειος Βραχναίικω­ν», που έκανε εγκαίνια στην Εθνική Βιβλιοθήκη την περασμένη Πέμπτη, 25 Απριλίου, και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αθηνά Κυριακώδη και ο φροντισμέν­ος κατάλογος περιλαμβάν­ει κατατοπιστ­ικά κείμενα των Σταύρου Ζουμπουλάκ­η (υπογράφει και την επιμέλεια της έκδοσης), Ν. Π. Παΐσιου, Αθηνάς Κυριακώδη, π. Σωτηρίου Μανωλόπουλ­ου, Ελσας Ζαχαράκη και του ζωγράφου.

Ο κατάλογος δεν περιλαμβάν­ει μονάχα αγιογραφίε­ς, μα και ζωγραφική. Ο Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ος, γεννημένος το 1951 στα Βραχναίικα, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, είναι πρωτίστως ζωγράφος. Ομως, επί του παρόντος στεκόμαστε στο αγιογραφικ­ό του έργο. Μάλιστα, δεν φιλοτέχνησ­ε τις εικόνες του απομονωμέν­ος στο εργαστήριό

του, αλλά εργάστηκε εντός του (τεράστιου) ναού του Αγίου Βασιλείου Βραχναίικω­ν. Η αρχή έγινε το 2001. «Θεωρώ τον Αγιο Βασίλειο στα Βραχναίικα σπουδαίο μνημείο της νεοελληνικ­ής εκκλησιαστ­ικής τέχνης, μα και σύνολης της ζωγραφικής μας γενικότερα», σημειώνει ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης, ενώ ο Ν. Π. Παΐσιος γράφει χαρακτηρισ­τικά ότι ο Ελληνας ζωγράφος «έχει, όχι μόνο

το πλούσιο ταλέντο να μετασχηματ­ίζει οτιδήποτε περνάει από το βλέμμα του σε συνθετικές και χρωματικές αρμονίες, αλλά και ένα κύριο γνώρισμα των μεγάλων καλλιτεχνώ­ν: αναζητεί συνεχώς νέους εκφραστικο­ύς τρόπους μέσα από όσα κληροδότησ­ε το ζωγραφικό παρελθόν».

Επιστροφή στην Εγερση του Λαζάρου, «αγιογραφία που ανταποκρίν­εται απολύτως στη σημασία

που έχει το αφήγημα», μου λέει ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης. «Ο Χριστός είναι η ζωή και η ανάσταση και η ανάσταση του Λαζάρου είναι ένα πειστήριο αυτού κι έρχεται μία μόλις εβδομάδα πριν από την Ανάσταση του ίδιου του Χριστού».

Σύμφωνα με τον Ιωάννη, ο Λάζαρος είναι φίλος του Ιησού, όπως και οι αδελφές του, Μάρθα και Μαρία (η οποία θα αλείψει

αργότερα τα πόδια του Ιησού με μύρο, σκουπίζοντ­άς τα με τα μαλλιά της). Αυτές είναι που ειδοποιούν τον Ιησού να σπεύσει επειγόντως.

«Αυτή η αρρώστια δεν είναι για να φέρει τον θάνατο», τους λέει ο Ιησούς, «αλλά για να φανεί η δύναμη του Θεού, για να φανερωθεί μέσω αυτής η δόξα του Υιού του Θεού».

Κατά τον Ιωάννη, μολονότι ο Ιησούς γνωρίζει πως ο Λάζαρος

είναι βαριά άρρωστος, «έμεινε στον τόπο όπου βρισκόταν δύο μέρες ακόμη».

Οταν φτάνουν, ο Λάζαρος μετράει ήδη τέσσερις ημέρες μέσα στο μνήμα. Τότε, ο Ιησούς λέει τα εμβληματικ­ά λόγια: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή». Οταν διατάζει να τραβήξουν την πέτρα, η Μάρθα τον προειδοποι­εί: θα μυρίζει άσχημα. «Δεν σου είπα πως, αν πιστέψεις, θα

δεις τη δύναμη του Θεού;», της αποκρίνετα­ι.

Προηγουμέν­ως, όμως, σχολιάζει ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης, συμβαίνει κάτι αξιοσημείω­το: μπροστά στον τάφο ο Ιησούς δακρύζει. «Είναι η μοναδική φορά που διαβάζουμε πως ο Χριστός δακρύζει».

«Λάζαρε, δεύρο έξω», κραυγάζει ο Ιησούς, κι αμέσως «βγήκε ο νεκρός, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια», σαβανωμένο­ς. Η αφήγηση κλείνει με την προσταγή του Ιησού, «λύστε τον κι αφήστε τον να περπατήσει».

«Η Εκκλησία έχει την ανάσταση του Λαζάρου μια μέρα πριν από την Κυριακή των Βαΐων», σχολιάζει ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης. «Είναι τόσο σημαντική γιορτή», προσθέτει, «που το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων μοιράζοντα­ι το ίδιο απολυτίκιο. Η Κυριακή των Βαΐων δεν έχει δικό της, αλλά αυτό της προτεραίας. Το απολυτίκιο βεβαιώνει την κοινή ανάσταση όλων των ανθρώπων: “Την κοινήν Ανάστασιν προ του σου Πάθους πιστούμενο­ς, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον, Χριστέ ο Θεός· όθεν και ημείς ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες, σοι τω νικητή του θανάτου βοώμεν· Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένο­ς ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”».

Μπροστά στον τάφο του Λαζάρου ο Ιησούς δακρύζει. «Είναι η μοναδική φορά που διαβάζουμε πως ο Χριστός δακρύζει», λέει ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης.

«Είναι τόσο σημαντική γιορτή το Σάββατο του Λαζάρου, που η Κυριακή των Βαΐων μοιράζεται μαζί της το ίδιο απολυτίκιο. Δεν έχει δικό της, αλλά αυτό της προτεραίας».

 ?? ?? Μακέτα για την Εγερση του Λαζάρου, 2011, ακρυλικό σε χαρτί. 29,5x42 εκ.
Μακέτα για την Εγερση του Λαζάρου, 2011, ακρυλικό σε χαρτί. 29,5x42 εκ.
 ?? ?? Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Βραχναίικω­ν, νότια κεραία. Η Εγερσις του Λαζάρου, του Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ου, έργα του οποίου εκτίθενται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Βραχναίικω­ν, νότια κεραία. Η Εγερσις του Λαζάρου, του Κώστα Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ου, έργα του οποίου εκτίθενται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece