Kathimerini Greek

Το έμβλημα της Κοπεγχάγης

-

Στην Κοπεγχάγη, η πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Μπόρσεν, το πρώτο χρηματιστή­ριο της Δανίας, ένα αριστούργη­μα του 17ου αιώνα, μας υπενθύμισε πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα μνημεία ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Για τους Δανούς, η πυρκαγιά αυτή ήταν ένα σοκ. Το Μπόρσεν, χτισμένο δίπλα στο παλάτι Κρίστιανσμ­ποργκ, που είναι έδρα του Κοινοβουλί­ου και ιστορικό κτίριο με πολλαπλές χρήσεις, σχηματίζει έναν πυρήνα ύψιστου συμβολισμο­ύ

για την εδραίωση του δανικού έθνους ανάμεσα στα πολιτισμέν­α της Ευρώπης. Οπως και η Παναγία των Παρισίων, έτσι και το κτίριο-έμβλημα της Κοπεγχάγης ορίζει την κορυφογραμ­μή, την αστική σιλουέτα, τον τρόπο που τα κτίρια διαγράφοντ­αι στον ουρανό και αποτυπώνον­ται έτσι στη μνήμη η εικόνα και η ατμόσφαιρα μιας πόλης.

Για τη Δανία, η πυρκαγιά αυτή σε ένα τέτοιο οικοδόμημα που βρισκόταν σε στάδιο αποκατάστα­σης, ήταν ένα ψυχικό τραύμα. Αλλά το πλήγμα δεν αφορά μόνο την Κοπεγχάγη αλλά και το σύνολο του πολιτισμέν­ου κόσμου. Το Μπόρσεν θεωρείται εξέχον δείγμα της Αναγέννηση­ς στη Δανία, κομμάτι του ρεύματος που έμεινε ως Αναγέννηση του Βορρά, κυρίως τον 16ο αιώνα, αλλά έφτανε και ώς τις αρχές του 17ου. Ο τρούλος του, μια σπείρα που ορθώνεται στον ουρανό, είναι ένα επίτευγμα τεχνικής και τέχνης, επίτευγμα μηχανικής και καλλιτεχνί­ας. Αυτός ο συνδυασμός είναι η επιτομή της δυτικής παιδείας. Ο ουρανός της Κοπεγχάγης είναι αδιανόητος δίχως

το λοφίο του Μπόρσεν, που έχει το σχήμα των απολήξεων τεσσάρων δρακόντων, έτσι όπως συστρέφοντ­αι γύρω από τον εαυτό τους. Το ύψος φθάνει τα 56 μέτρα. Ολα θα επισκευαστ­ούν, αλλά θα είναι το ίδιο; Ισως για τους μελλοντικο­ύς ανθρώπους, σε 100, 200 χρόνια, να είναι ένα και το αυτό αλλά για όσους έζησαν το πριν, το μετά είναι απλώς ένα νέο κατασκεύασ­μα χωρίς τη χωνεμένη πατίνα του χρόνου. Βεβαίως, κάθε καταστροφή, δίνει την ευκαιρία για νέα σκέψη, νέες λύσεις, η έρευνα προχωράει.

Το ίδιο ισχύει και για την Παναγία των Παρισίων.

Η ανέγερση αυτού του κτιρίου-κοσμήματος συνδέεται με την ανάδυση της Δανίας ως κέντρου εμπορίου και επιρροής στη Βόρεια Ευρώπη στη διάρκεια της βασιλείας του Χριστιανού Δ΄ (1619-1640). Το κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1620 με σχέδια του αρχιτέκτον­α Χανς φαν Στινβίνκελ, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Λόρεντς (ο οποίος πέθανε πρόωρα) είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα φιλόδοξα σχέδια του Δανού μονάρχη.

 ?? ?? Το Μπόρσεν, το παλιό χρηματιστή­ριο του 17ου αιώνα, θεωρείται εξέχον δείγμα της Αναγέννηση­ς στη Δανία.
Το Μπόρσεν, το παλιό χρηματιστή­ριο του 17ου αιώνα, θεωρείται εξέχον δείγμα της Αναγέννηση­ς στη Δανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece