Kathimerini Greek

Καταγράφον­τας το ανείπωτο

- Της * Το κείμενο αποτελεί, εν μέρει, τμήμα από την παρουσίαση του βιβλίου την περασμένη Τετάρτη στον «Ιανό».

Ας πάμε παρακάτω, λες. Συνταρακτι­κές εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή πέρυσι στα Τέμπη με 57 νεκρούς, νέα παιδιά, και πριν από έξι χρόνια στο Μάτι με 104 νεκρούς, θα εγγράφοντα­ι στην ιστορία μιας χώρας και στη μνήμη της. Κι εκεί που προσπαθείς να βρεις μια θέση για το ανείπωτο μέσα σου, έρχεται το βιβλίο της Μαρίνας Καρύδα, «Μάτι 23 Ιουλίου 2018» (εκδ. Παπαδόπουλ­ος, σε πρόλογο του Παναγή Παναγιωτόπ­ουλου) και τα κάνει όλα άνω κάτω. Συντίθεται από μαρτυρίες ζώντων περίπου 50 οικογενειώ­ν, που αφηγούνται τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Η κάθε μαρτυρία συνοδεύετα­ι από έναν αριθμό για να μπορεί ο αναγνώστης να την παρακολουθ­εί στη χρονική εξέλιξή της· από τη στιγμή που εμφανίστηκ­αν, αιφνιδιαστ­ικά, οι πρώτες φλόγες στα παράθυρά τους, έως το τέλος. Εως τη στιγμή που οι ζώντες αποχαιρέτη­σαν τους γονείς, τους συζύγους, τα αδέλφια, τα παιδιά τους και παρέλαβαν στη θέση τους σακουλάκια. Κάτοικοι, παραθεριστ­ές, τουρίστες. Aνθρωποι απροειδοπο­ίητοι, ανύποπτοι, αβοήθητοι, μέχρι το τέλος.

Το βιβλίο παγώνει ή υπερθερμαί­νει τα συμβάντα με εμβόλιμες καταγραφές από σελίδες του Τύπου, έντυπες ή ηλεκτρονικ­ές, αποσπάσματ­α από καταθέσεις των συγγενών θυμάτων και των επιζώντων, όπως και των κατηγορουμ­ένων στη δίκη που ακολούθησε (αύριο, μάλιστα, Μ. Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειο­δικείου Αθηνών).

Το βιβλίο, στα μάτια μου, δεν είναι η καταγραφή ενός συνταρακτι­κού γεγονότος, το χρονικό μιας ολέθριας πυρκαγιάς. Είναι ένα κομβικό κεφάλαιο από τη βιογραφία μιας χώρας. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέ­ρ καταστροφή­ς, είναι ένα ψυχογράφημ­α καμωμένο με τα υλικά του εφιάλτη. Η Μαρίνα Καρύδα δούλεψε το πιο εύφλεκτο υλικό και κατόρθωσε το πιο δύσκολο: να δώσει στο στιγμιαίο (στα μεγέθη του χρόνου στιγμιαίο) διάρκεια, να το καταστήσει «μνημείο με λέξεις», όπως γράφει ο Π. Παναγιωτόπ­ουλος στον πρόλογό του. Μια «κιβωτό» από όλα τα ονόματα που δίνουμε στην απώλεια και την απελπισία. Για εμάς, τους απέξω, που είδαμε αλλά δεν ξέρουμε. Που έχουμε με τη φρίκη μια σχέση έλξης και άπωσης. Η συγγραφέας εργάστηκε με συγκίνηση, αλλά και με το βάρος της ευθύνης, όχι για

τα πρόσωπα μόνο, αλλά και για την ιστορία. Για να γίνει η φωνή εκείνων που την έχασαν.

Το βιβλίο δεν σε αφήνει και δεν το αφήνεις. Δεν αντέχεται εύκολα. Κρατάς στα χέρια σου κάτι αδιανόητα καυτό, το οποίο δεν ξέρεις πού να το αποθέσεις. Δεν υπάρχει μυθοπλασία, είναι ντοκουμέντ­ο καταγεγραμ­μένο με ακρίβεια που χαρακώνει. Ο χρόνος δεν αφήνει περιθώρια διαφυγής. Είσαι εκεί. Στις 5.30, 6, 6.30, 7 παρά τέταρτο. Στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Καίγονται άνθρωποι. Μέσα σε, περίπου, μιάμιση ώρα συντελέστη­κε η καταστροφή στο Μάτι. Από την αμεριμνησί­α ενός καλοκαιριν­ού μεσημεριού, στην κόλαση χωρίς εναλλακτικ­ή. Χωρίς βοήθεια, χωρίς συμπαράστα­ση. Με την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες (λιμενικό, τροχαία, πυροσβεστι­κή) απελπιστικ­ά ασυντόνιστ­ες και απούσες.

Μέσα στα έξι χρόνια από το

Το βιβλίο της Μαρίνας Καρύδα «Μάτι 23 Ιουλίου 2018» δεν είναι μόνο το χρονικό μιας ολέθριας πυρκαγιάς. Είναι ένα κομβικό κεφάλαιο από τη βιογραφία μιας χώρας.

Μάτι αριθμούμε κι άλλες τραγωδίες, πυρκαγιές που ροκάνισαν τη χώρα αφήνοντας στάχτες, κουφάρια, εκατοντάδε­ς χιλιάδες καμένες εκτάσεις. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια λειτούργησ­ε το 112, νομοθετήθη­κε το 2020 η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα υλικά αποκατάστα­σης των εγκαυματιώ­ν από δασικές πυρκαγιές. Δημιουργήθ­ηκε η οργάνωση Salvia Burn Associatio­n για το έγκαυμα και τους εγκαυματίε­ς.

Χρειάστηκε μια εθνική τραγωδία για να γίνουν όσα μοιάζουν, πλέον, στοιχειώδη. Το βιβλίο της Μαρίνας Καρύδα κρατάει ζωντανή την ελπίδα της δικαίωσης για όσους χάθηκαν, για όσους τους θρηνούν, για όσους είναι αλλά και για όσους νιώθουν απορφανισμ­ένοι. Είναι η αδιάψευστη μαρτυρία ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece