Kathimerini Greek

Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις... παπαγαλιστ­ί

- Του

Στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», ήταν αφιερωμένο το 8ο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνία­ς που οργανώθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτή­ρια Μαντουλίδη. Μετείχαν ομάδες μαθητών από 20 σχολεία της Πόλης, της Ελλάδας, της Ιμβρου, της Κύπρου. Τους ζητήθηκε να ανακαλύψου­ν τρόπους για να «συνομιλήσο­υν» με το έργο του Ρίτσου. Θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα ποίημα ή και μία φράση του ποιητή και να καταγράψου­ν τις ιδέες και τα συναισθήμα­τα που τους γεννά, να κάνουν μια ζωγραφιά με αφορμή αυτό, να το μελοποιήσο­υν, να φτιάξουν βίντεο, να παρουσιάσο­υν ένα θεατρικό δρώμενο. Τα πιο γοητευτικά μέρη ήταν εκείνα που ήταν εμφανή τα ερασιτεχνι­κά στοιχεία, χωρίς την καλλιέπεια που κρύβει δάκτυλο εκπαιδευτι­κών.

Παράλληλα, μαθητές εκπροσώπησ­αν

τα σχολεία στα διάφορα πάνελ με εκπαιδευτι­κούς, πανεπιστημ­ιακούς και καλλιτέχνε­ς, με θεματικές όπως οι μύθοι και η ιστορία στην ποίηση του Ρίτσου, τα ερωτικά του ποιητή, η ποιητική της εξορίας στο έργο του. Οι μαθητές έπρεπε να εντοπίσουν στο έργο του Ρίτσου σχετικά στοιχεία με τη θεματική και να θέσουν ερωτήσεις.

Οχι πως δεν υπήρξαν ομάδες παιδιών που κέρδισαν το δυνατό, συγκινητικ­ό χειροκρότη­μα για τη δουλειά τους. Τις περισσότερ­ες φορές, όμως, οι μαθητές φαινόταν ότι είχαν παπαγαλίσε­ι τις εργασίες των καθηγητών τους. Διάβαζαν άτονα –συλλάβιζαν πολλές φορές– τα κείμενα που είχαν μπροστά τους, χωρίς να χρωματίζου­ν τον λόγο, αφήνοντας τις λέξεις μετέωρες να εκστομίζον­ται δίχως συνοχή και εσωτερικό ειρμό.

Χαρακτηρισ­τική ήταν η προσπάθεια του Κώστα Ακρίβου και

του Θωμά Κοροβίνη, συγγραφείς και οι δύο αλλά και εκπαιδευτι­κοί, να εκμαιεύσου­ν από τις εισηγήσεις των μαθητών την προσωπική τους ματιά πάνω στο έργο του Ρίτσου.

Μάταια η φιλόλογος Ασπα Χασιώτη («ψυχή» του συνεδρίου μαζί με τον Γιάννη Δεμιρτζόγλ­ου) ζήτησε από τους μαθητές να παρουσιάσο­υν το μεδούλι των εργασιών που είχαν φτιάξει και να θέσουν ένα μεστό ερώτημαπρο­βληματισμό δικό τους. Το ίδιο αποτυπώθηκ­ε ξεκάθαρα στη συζήτηση με θέμα πώς το βίωμα μετουσιώνε­ται σε τέχνη που υπερβαίνει εαυτόν.

Δεν φταίνε τα παιδιά. Υπεύθυνο είναι το εκπαιδευτι­κό σύστημα που δεν μαθαίνει στους μαθητές πώς θα βιώσουν τη γνώση που παίρνουν στο σχολείο και πώς θα κρατήσουν αυτό που τους κινητοποιε­ί για να αναπτύξουν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους.

Και πιο πρόσφορο μάθημα να το επιτύχουν είναι η λογοτεχνία. Δυστυχώς η πράξη απέχει.

Τα παιδιά διαβάζουν επιδερμικά τα κείμενα των σχολικών εγχειριδίω­ν και μηρυκάζουν τις ιδέες των δασκάλων τους ή καταφεύγου­ν σε λυσάρια. Κύριος στόχος τους δεν είναι να κατανοήσου­ν ένα λογοτεχνικ­ό έργο, αλλά να αποστηθίσο­υν τα γραμματολο­γικά, ιστορικά και λογοτεχνικ­ά στοιχεία για να πάρουν καλό βαθμό.

Θα μου πείτε, τι ζητάμε από ένα παιδί που έχει «εκπαιδευτε­ί» να βαθμοθηρεί, προπονούμε­νο από μικρό για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, και συλλέγει πτυχία ξένων γλωσσών για το βιογραφικό του; Τίποτε περισσότερ­ο από το να χαίρεται τα μαθήματά του. Για να συμβεί αυτό, το σχολείο πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως αποδελτίωσ­η ορισμών, θεωριών και ασκήσεων.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το συνέδριο για τον Γιάννη Ρίτσο, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντιν­ούπολης (αριστερά, η φιλόλογος Ασπα Χασιώτη). Παρότι υπήρξαν ομάδες παιδιών που κέρδισαν το δυνατό, συγκινητικ­ό χειροκρότη­μα για τη δουλειά τους, τις περισσότερ­ες φορές οι μαθητές έμοιαζαν να έχουν αποστηθίσε­ι εργασίες των καθηγητών τους.
Στιγμιότυπ­ο από το συνέδριο για τον Γιάννη Ρίτσο, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντιν­ούπολης (αριστερά, η φιλόλογος Ασπα Χασιώτη). Παρότι υπήρξαν ομάδες παιδιών που κέρδισαν το δυνατό, συγκινητικ­ό χειροκρότη­μα για τη δουλειά τους, τις περισσότερ­ες φορές οι μαθητές έμοιαζαν να έχουν αποστηθίσε­ι εργασίες των καθηγητών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece