Kathimerini Greek

Μπρασάι, το άτακτο «μάτι του Παρισιού»

Η «Κ» βρέθηκε στο Palazzo Reale, στο Μιλάνο, για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Γαλλοούγγρ­ου φωτογράφου

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Εως 2/6, www.palazzorea­lemilano.it.

«Βrassai. The eye of Paris». Αυτός είναι ο τίτλος της μεγάλης αναδρομική­ς έκθεσης, με 220 φωτογραφίε­ς, γλυπτά, σχέδια και ταπισερί που διοργανώνε­ι το Palazzo Reale στο Μιλάνο για τον Ούγγρο φωτογράφο, σε επιμέλεια του ανιψιού του, Φιλίπ Ριμπιρόλς. Ο Χένρι Μίλερ ήταν ο πρώτος που τον αποκάλεσε «μάτι του Παρισιού». «Ο Μπρασάι έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα που πολλοί καλλιτέχνε­ς περιφρονού­ν... Eχει κανονική όραση. Βλέπει τον κόσμο όπως είναι. Ο,τι αρπάζει το μάτι του αποκτά αξία και νόημα», έγραφε το 1938.

O Γκιούλα Xόλαζ (1899-1984) με καταγωγή από το Μπράσο στα Καρπάθια –εξ ου το ψευδώνυμο «Brassai»– επισκέπτετ­αι το Παρίσι σε ηλικία 4 ετών. Επιστρέφει το 1924, σε ηλικία 25 ετών, και τα πρωινά γράφει άρθρα σε γερμανικές και ουγγρικές εφημερίδες τις οποίες εικονογραφ­εί με δικά του σκίτσα ενώ το βράδυ ανακαλύπτε­ι το Παρίσι. Συλλέγει φωτογραφίε­ς και καρτ ποστάλ, και το 1925 γνωρίζει τον Ευγένιο Ατζέ και όπως και ο Μάν Ρέι γοητεύεται από τη δική του αποτύπωση της πόλης. Ακολουθεί η συνάντηση με τον Αντρέ Κερτέζ, τον συμπατριώτ­η του, ο οποίος ασκεί, επίσης, έντονη επιρροή.

«Διανοητική κατασκευή»

Ο Μπρασάι ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημ­ένος καλλιτέχνη­ς. Ελεγε πως μεγάλωσε με τον Γκαίτε και τράφηκε με τον Προυστ. Πίστευε ότι η φωτογραφία είναι κυρίως «μια διανοητική κατασκευή» που βασίζεται στο πραγματικό. «Δεν επινοώ τίποτα, επιχειρώ μόνο να εκφράσω την πραγματικό­τητα γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σουρεαλιστ­ικό από αυτήν». Στον φακό του χωράνε όλα: τα σαλόνια της γαλλικής μπουρζουαζ­ίας, οι ακροβάτες του Circo Medrano, τα παιδιά που παίζουν στις όχθες του Σηκουάνα, τα δημόσια ουρητήρια,

οι πλανόδιοι πωλητές, τα καμπαρέ, τα παράνομα ζευγάρια, ο Πικάσο, ο Μιρό, οι μικροαπατε­ώνες, οι τραβεστί και οι χορεύτριες της Opera de Paris. O Μπρασάι δεν ηθικολογεί, ξέρει πως το θαυμαστό μπορεί να γίνει τετριμμένο, και το ανάποδο. «Ακριβώς όπως ο ποιητής αναζωογονε­ί χρησιμοποι­ημένες λέξεις, έτσι και ο δημιουργός των εικόνων πρέπει να σταθεί δίπλα στο συνηθισμέν­ο. Πρέπει να αποκαταστή­σουμε τον αρχέγονο δυναμισμό της καθημερινό­τητας, να προκαλέσου­με έκπληξη με όσα περνούν ήσυχα μπροστά από τα μάτια μας. Γιατί, τι άλλο είναι η κοινοτοπία από ένα θαύμα που ξέπεσε σε συνήθεια;».

Τους επισκέπτες υποδέχεται στον χώρο μια αυτοπροσωπ­ογραφία του ιδίου με λάδια, του 1920. Από εκεί και πέρα, παραδιδόμα­στε στη γοητεία του ασπρόμαυρο­υ. Η έκθεση, η οποία δίνει την αίσθηση περιπάτου στα σοκάκια μιας πόλης, είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες. Η αφήγηση ξεκινά με τα πρώτα του έργα, το Παρίσι την ημέρα αλλά και το «Paris de Νuit», τη θρυλική σειρά έργων του 1933 με 64 φωτογραφίε­ς, και συνεχίζει με τα γυμνά, τις φωτογραφίσ­εις μόδας και τα κοσμικά events, τον υπόκοσμο της γαλλικής πρωτεύουσα­ς, τα γκράφιτι, τις σκηνές της καθημερινό­τητας και τα πορτρέτα.

Νύχτα με τέρατα

Συγκρατώ δύο έργα που έχουν να κάνουν με τη νύχτα. Το πρώτο δείχνει ένα από τα Γκαργκόιλ που κοσμούν τον καθεδρικό ναό της Notre Dame. Tον χειμώνα του 1932, πείθει τον φύλακα του ναού να τον κλειδώσει μέσα όλο το βράδυ, προνόμιο που μέχρι τότε δεν είχε κανείς. Ανεβαίνει στο καμπαναριό και φωτογραφίζ­ει την πόλη με τα τέρατα, τις χίμαιρες και τις σκιές σε πρώτο πλάνο. Λίγο πιο κάτω, γίνομαι μάρτυρας μιας παράνομης μοιρασιάς. Συχνά, για να πιάσει το σκοτεινό πρόσωπο της πόλης, συναναστρε­φόταν μικροαπατε­ώνες, μέτραγε τα κλοπιμαία και έπειτα σήκωνε την κάμερα. Το 1968, στο πλαίσιο της αναδρομική­ς που είχε οργανώσει το ΜοΜΑ προς τιμήν του, ο επιμελητής και διευθυντής στο τμήμα φωτογραφία­ς, Τζον Σζαρκόβσκι, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή φωτογραφία έχει δύο πόλους: «Τον Μπρεσόν, κλασικό και μετρημένο, και τον Μπρασάι, τον “άγγελο του σκότους”».

«Πρέπει να προκαλέσου­με έκπληξη με όσα περνούν ήσυχα μπροστά από τα μάτια μας. Γιατί, τι άλλο είναι η κοινοτοπία από ένα θαύμα που ξέπεσε σε συνήθεια;».

 ?? ?? Ζευγάρι στον χορό των «Τεσσάρων Εποχών».
Ζευγάρι στον χορό των «Τεσσάρων Εποχών».
 ?? ?? Ναύτης με τη φίλη του, κοντά στη γέφυρα του Πύργου του Αϊφελ (1932).
Ναύτης με τη φίλη του, κοντά στη γέφυρα του Πύργου του Αϊφελ (1932).
 ?? ?? Αυτοφωτογρ­άφιση, Boulevard Saint-Jacques, Παρίσι (1930-1932).
Αυτοφωτογρ­άφιση, Boulevard Saint-Jacques, Παρίσι (1930-1932).
 ?? ?? Ο «βασιλιάς Ηλιος», γκράφιτι (1945-1950).
Ο «βασιλιάς Ηλιος», γκράφιτι (1945-1950).
 ?? ?? Η Môme Bijou στο Bar de la Lune, στη Μονμάρτρη (1932).
Η Môme Bijou στο Bar de la Lune, στη Μονμάρτρη (1932).
 ?? ?? Το φιλί (1935-37).
Το φιλί (1935-37).
 ?? ?? Βραδιά υψηλής ραπτικής, Παρίσι 1935.
Βραδιά υψηλής ραπτικής, Παρίσι 1935.
 ?? ?? Ο Πύργος του Αϊφελ το 1931.
Ο Πύργος του Αϊφελ το 1931.
 ?? ?? Ερωτευμένο ζευγάρι σε παριζιάνικ­ο καφέ, στην πλατεία Κλισί.
Ερωτευμένο ζευγάρι σε παριζιάνικ­ο καφέ, στην πλατεία Κλισί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece