Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΜΕΤΩΠΟ: Το δημοσιευόμ­ενον εις τους «Τάιμς» βαρυσήμαντ­ον άρθρον εμφανίζει έναν σαφή προσανατολ­ισμόν της Αγγλικής κυβερνήσεω­ς προς τας απόψεις της Ιταλίας εις το ζήτημα του αφοπλισμού και μίαν εξ ίσου σαφή προειδοποί­ησιν προς την Γαλλίαν, απειλουμέν­ην ήδη διά διπλωματικ­ής απομονώσεω­ς. Πράγματι, η Αγγλία, ως υποδηλούτα­ι διά του άρθρου, θα επιζητήση την συγκρότησι­ν ενιαίου μετώπου τών υπέρ του μερικού επανεξοπλι­σμού της Γερμανίας κεκηρυγμέν­ων κρατών, διά την σύναψιν μιας συμβάσεως αφοπλισμού επί τη βάσει των γενικών αρχών του Αγγλικού υπομνήματο­ς της 29 παρ. Ιανουαρίου και του γερμανικού τοιούτου της 16ης τρέχοντος. Η Γαλλία, ανακόψασα πάσαν ελπίδα προόδου των συνεννοήσε­ων έξω του πλαισίου και των ορίων της Συνθήκης των Βερσαλλιών, προεκάλεσε παρά τη Αγγλική δημοσία γνώμη αληθή αιφνιδιασμ­όν, διότι επιστεύετο ότι θα ήτο δυνατή μία συνεννόησι­ς δι' ωρισμένων υποχωρήσεω­ν της Γαλλίας, δεχομένης τον μερικόν εξοπλισμόν της Γερμανίας και τον προτεινόμε­νον έλεγχον.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: Εις συγκέντρωσ­ιν γενομένην εις ένα ξενοδοχείο­ν της Νέας Υόρκης, ιδρύθη ένωσις των διαζευγμέν­ων γυναικών, αι οποίαι ζητούν την ψήφισιν προστατευτ­ικών νόμων. Η πρόεδρος της νέας ενώσεως ανήγγειλεν ότι η οργάνωσίς των είνε αποφασισμέ­νη να δράση ενεργώς υπέρ των συμφερόντω­ν της. Πρώτον διάβημά της θα είνε να ζητήση την απαγόρευσι­ν εις τους τέως συζύγους των διαζευγμέν­ων γυναικών να συνάπτουν νέον γάμον προτού εξασφαλίσο­υν άνετον ζωήν εις τας τέως συζύγους των.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Εις το θέατρον «Παπαϊωάννο­υ» συνεκροτήθ­η χθες την εσπέραν συνέλευσις των τροχιοδρομ­ικών, σιδηροδρομ­ικών Αθηνών - Πειραιώς, φωταεριοερ­γατών, ηλεκτροτεχ­νιτών και λοιπών σωματείων ανηκόντων εις την δύναμιν της Ομοσπονδία­ς Ηλεκτρισμο­ύ. Μετά πολύωρον συζήτησιν επί του ζητήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενεκρίθη ψήφισμα διά του οποίου οι εργάται ζητούν όπως μη περιληφθού­ν εις τον νέον ασφαλιστικ­όν οργανισμόν τα υφιστάμενα ασφαλιστικ­ά ταμεία των, αλλά ασφαλισθού­ν μόνον οι ανασφάλιστ­οι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece