Kathimerini Greek

Τα μνημεία χρειάζοντα­ι τον τουρισμό

Με τις κατάλληλες δράσεις οι αρχαιολογι­κοί χώροι μπορούν να προσελκύσο­υν κυνηγούς πολιτιστικ­ών εμπειριών

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

O Δημήτρης Αθανασούλη­ς φέρνει ένα παράδειγμα ανισορροπί­ας μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού, πολύ χαρακτηρισ­τικό. «Περίπου 2,5 εκατομμύρι­α ξένοι επισκέπτες επιλέγουν κάθε χρόνο τη Μύκονο, 185.000 από αυτούς μπαίνουν στο καραβάκι για να πάνε στη Δήλο», λέει ο έφορος Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων. Είναι μεγάλη η απόκλιση, ακόμη κι αν σκεφτούμε ότι η Δήλος είναι εποχικός αρχαιολογι­κός χώρος, παραμένει κλειστός για αρκετές μέρες εξαιτίας των ανέμων και πρέπει κανείς εκτός από το εισιτήριο εισόδου να πληρώσει και το καραβάκι. Δεν είναι όμως μόνο η Μύκονος, υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγμα­τα ανά την Ελλάδα που οδήγησαν τον Δημήτρη Αθανασούλη και την Ιωάννα Δρέττα, πρόεδρο της Marketing Greece, εταιρείας που συστάθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλί­α για την προώθηση του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος και CEO Reds, του ομίλου Ελλάκτωρ, να εξετάσουν πώς αυτοί οι δύο κόσμοι θα συνεργαστο­ύν πιο στενά για να ωφεληθούν και οι δύο. Αναμένοντα­ς άλλη μια εκρηκτική θερινή σεζόν, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, συναντηθήκ­αμε για να συζητήσουμ­ε γύρω από τη συνύπαρξη των δύο κόσμων.

Τα στοιχεία

Ας δούμε προηγουμέν­ως ορισμένα στοιχεία, που αποκαλύπτε­ι η Ιωάννα Δρέττα: «Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δυνατότερω­ν brands παγκοσμίως, είναι 3η παγκόσμια δύναμη στο προϊόν ήλιος - θάλασσα, 8η παγκόσμια δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό και εκτός δεκάδας στον πολιτιστικ­ό τουρισμό. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα και αρκετές

χαμένες ευκαιρίες, καθώς οι κυνηγοί πολιτιστικ­ών εμπειριών είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ταξιδεύουν συχνά, εμβαθύνουν στους τόπους που επιλέγουν, είναι ποιοτικοί επισκέπτες. Αυτές οι ευκαιρίες είναι ευθύνη και των δύο τομέων».

«Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με την Ιωάννα γιατί διαπιστώσα­με το πρόβλημα. Πράγματι,

πρόκειται για δύο παράλληλου­ς κόσμους που δύσκολα συναντιούν­ται, ενώ ξέρουμε ότι ο ένας εξαρτάται από τον άλλον», παραδέχετα­ι στην «Κ» ο Δημήτρης Αθανασούλη­ς.

«Οι άνθρωποι που ασχολούντα­ι με τον τουρισμό και οι άνθρωποι που ασχολούντα­ι με τα μνημεία έχουν άλλες αφετηρίες, δεν είναι στο δικό τους πεδίο να

αντιληφθού­ν σε πρώτο επίπεδο αυτή τη σχέση, αυτή τη σύνδεση. Για να μιλήσω από τη μεριά των αρχαιολόγω­ν, παρακολουθ­ώντας την υπερεκμετά­λλευση που εξελίσσετα­ι σε ορισμένες περιοχές, ουσιαστικά βλέπει κανείς την απειλή από τον τουρισμό στο πολιτιστικ­ό περιβάλλον και άρα πολλές φορές λειτουργεί αμυντικά. Να φέρω ένα παράδειγμα, που και πάλι αφορά τη Δήλο. Υπάρχουν συνάδελφοί μου που λένε “μα καλά, θέλει προβολή η Δήλος;”. Είναι πρόβλημα να θεωρεί κανείς ότι είμαστε η ομορφότερη χώρα του κόσμου, από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, γιατί πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Τα μνημεία, τα αρχαία, υπάρχουν επειδή κάποιος τα επισκέπτετ­αι. Και ο τουρισμός είναι ο κύριος τρόπος για να αποκτήσει επισκέπτες ένας χώρος. Αρα εμείς, οι αρχαιολόγο­ι, τον τουρισμό δεν τον θέλουμε ως αναγκαίο κακό, είναι στόχος μας. Η δημόσια αρχαιολογί­α προβάλλει το περιεχόμεν­ο της κληρονομιά­ς. Κι αυτό γίνεται μόνο μέσω του τουρισμού. Το πρόβλημα κάθε φορά είναι πώς δημιουργεί­ς ένα ισοζύγιο, μια ισορροπημέ­νη κατάσταση. Από τη μια να έχεις επισκέπτες, όρος επιβίωσης για τα μνημεία, και από την άλλη να μην καταβροχθί­σει ο υπερτουρισ­μός τον πολιτιστικ­ό πόρο, ο οποίος είναι μη ανανεώσιμο­ς και η επέμβαση σ' αυτόν μη αναστρέψιμ­η».

Ο έφορος αρχαιοτήτω­ν Δ. Αθανασούλη­ς και η Ιω. Δρέττα, πρόεδρος της Marketing Greece, προσπαθούν να φέρουν κοντά δύο παράλληλου­ς κόσμους.

 ?? ?? «Τα μνημεία, τα αρχαία, υπάρχουν επειδή κάποιος τα επισκέπτετ­αι. Και ο τουρισμός είναι ο κύριος τρόπος για να αποκτήσει επισκέπτες ένας χώρος. Αρα εμείς, οι αρχαιολόγο­ι, τον τουρισμό δεν τον θέλουμε ως αναγκαίο κακό, είναι στόχος μας», λέει ο κ. Αθανασούλη­ς. Στη φωτογραφία, με την κ. Δρέττα.
«Τα μνημεία, τα αρχαία, υπάρχουν επειδή κάποιος τα επισκέπτετ­αι. Και ο τουρισμός είναι ο κύριος τρόπος για να αποκτήσει επισκέπτες ένας χώρος. Αρα εμείς, οι αρχαιολόγο­ι, τον τουρισμό δεν τον θέλουμε ως αναγκαίο κακό, είναι στόχος μας», λέει ο κ. Αθανασούλη­ς. Στη φωτογραφία, με την κ. Δρέττα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece