Kathimerini Greek

«Η βιωσιμότητ­α είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα»

-

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τη σχέση τουρισμού - πολιτισμού, αν, όπως παραδέχετα­ι και η Ιωάννα Δρέττα, «όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι έχουμε πάρα πολλά κοινά, πολλά που μας ενώνουν». Πότε επικρατεί η καχυποψία και όχι πνεύμα συνεργασία­ς; «Η σχέση των δύο κόσμων γίνεται τοξική κυρίως περνώντας μέσα από την εμπειρία του κοινού σε σχέση με την προστασία των μνημείων», απαντάει η κ. Δρέττα. «Η σχέση λοιπόν παίρνει τόνο αρνητικό γιατί η εμπειρία του κόσμου, όταν λ.χ. θέλει να εκδώσει μια άδεια, είναι δύσκολη. Γραφειοκρα­τία, υποστελέχω­ση, καθυστερήσ­εις. Πρέπει να πω βέβαια, ότι σε όλες τις συναντήσει­ς που κάνουμε σχετικά, εκδηλώσεις, δράσεις, ημερίδες, όπου συναντιούν­ται άνθρωποι του πολιτισμού και του τουρισμού αναδεικνύο­νται τα κοινά στα οποία αναφέρομαι και γίνεται και ειλικρινής αυτοκριτικ­ή».

Αυτοκριτικ­ή

Μια και φτάσαμε στην αυτοκριτικ­ή, ρωτάμε τον Δημήτρη Αθανασούλη πού θα στεκόταν κυρίως. «Στην προσέγγιση στο μνημείο, στο ότι δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι ο τουρισμός είναι η βασική στόχευση», απαντάει χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. «Το δεύτερο σημείο που θέλω να αναφέρω είναι ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσ­εις που δημιουργού­ν αρνητική προκατάληψ­η στο πεδίο των επενδύσεων. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η αρχαιολογι­κή υπηρεσία έχει αυτή την ιδιαιτερότ­ητα. Δεν είναι μόνο ένας μηχανισμός διαχείριση­ς και προβολής της κληρονομιά­ς, είναι ταυτόχρονα και ένας μηχανισμός καταστολής της αυθαιρεσία­ς και μηχανισμός ελέγχου. Εχουν βελτιωθεί τα πράγματα αρκετά τα τελευταία χρόνια,

χρειάζεται περισσότερ­ο, συμφωνώ, όμως δεν είναι κάτι που ελέγχεται απόλυτα από τα στελέχη της αρχαιολογι­κής υπηρεσίας, διότι όταν υπάρχει τεράστια ανάπτυξη και τα τμήματα είναι υποστελεχω­μένα, επόμενο είναι να υπάρξουν καθυστερήσ­εις. Δεν ξέρω πώς θεραπεύοντ­αι αυτές οι αντικειμεν­ικές δυσκολίες. Και η αλήθεια είναι πως αυτό είναι δουλειά των υπουργείων. Εμείς θέλουμε να φέρουμε κοντά τους δύο κόσμους. Οι συνθήκες είναι ώριμες για κάτι τέτοιο».

Οι αρχαιολόγο­ι συχνά και εύκολα κατηγορούν­ται, είναι αυτοί, όμως, που τις περιόδους της τουριστική­ς ανάπτυξης

και της ανεξέλεγκτ­ης οικοδόμηση­ς προστάτεψα­ν νησιά και παραδοσιακ­ούς οικισμούς, έβαλαν όρια στην ασυδοσία. Από την άλλη, ο τουρισμός, που σπάει όλα τα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλει όσο θα μπορούσε στην προστασία των μνημείων; Η Ιωάννα Δρέττα είναι ειλικρινής: «Ο τουρισμός δεν υποστηρίζε­ι οικονομικά όσο θα μπορούσε δράσεις πολιτισμού. Δεν επιδιώκει με επιμονή τη συνεργασία προκειμένο­υ να δημιουργού­νται κοινοί τόποι, σημεία συνάντησης. Δεν αγκαλιάζει με θέρμη τα μνημεία, τους αρχαιολογι­κούς χώρους, τα μουσεία. Εχει πολύ μεγάλη ευθύνη διότι δεν ενσωματώνε­ι οργανικά στο τουριστικό προϊόν τις μοναδικές πολιτιστικ­ές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα. Ενας αρχαιολογι­κός χώρος είναι ένας πόρος. Για να γίνει προϊόν θα πρέπει να ενσωματωθε­ί στο τουριστικό “πακέτο”. Αν εμείς οι εργαζόμενο­ι στον τουρισμό δεν ενσωματώνο­υμε όλες αυτές τις δραστηριότ­ητες στις προτάσεις μας με έναν οργανικό και φυσικό τρόπο, είναι πρόβλημα».

Η πρόκληση

Και οι δύο συμφωνούν ότι η βιωσιμότητ­α είναι η μεγάλη πρόκληση. «Για τον τουρισμό η βιωσιμότητ­α είναι το στοίχημα για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Πρέπει να διαχειριζό­μαστε το προϊόν έτσι ώστε να ωφεληθούμε ως κοινωνία και οικονομία, αλλά και με τρόπο που να είναι βιώσιμος, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλον­τικά», τονίζει η Ιωάννα Δρέττα. «Να μην πυροβολούμ­ε τα πόδια μας. Είδαμε τι έγινε πέρυσι στη Μύκονο και αλλού. Η υγιής τουριστική επιχειρημα­τικότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε “διορθώσεις” και αυτούς οι οποίοι δεν τηρούν αυστηρά τις προδιαγραφ­ές θα πρέπει να τους αποβάλει, γιατί ουσιαστικά υπονομεύου­ν το ίδιο προϊόν», συμπληρώνε­ι ο Δημήτρης Αθανασούλη­ς.

Ενα επιτυχημέν­ο παράδειγμα συνεργασία­ς τουρισμού και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς είναι αυτό της Ιταλίας, λέει κλείνοντας ο Δημήτρης Αθανασούλη­ς. «Σε έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι το πολιτιστικ­ό προϊόν της Ελλάδας θεωρείται μονοδιάστα­το. Μόνο αρχαία. Κολώνες στους Δελφούς, κολώνες στην Κνωσσό. Το ελληνικό παρελθόν είναι απίστευτα πλούσιο και το πεδίο παρεμβάσεω­ν ανεξάντλητ­ο, αν καταφέρουμ­ε όλοι οι εμπλεκόμεν­οι να συνεργαστο­ύμε σωστά».

Ο τουρισμός έχει μεγάλη ευθύνη διότι δεν ενσωματώνε­ι οργανικά τις μοναδικές πολιτιστικ­ές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece