Kathimerini Greek

Η λυτρωτική μουσική του Τζορτζ Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΓΟΛΙΑ

Με πιθανότερη ημερομηνία γέννησης 14/1/1866 (σημείο διαφωνίας των μελετητών) του μυστικιστή φιλοσόφου, πνευματικο­ύ δασκάλου, συνθέτη Τζορτζ Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (1866-1949), θεμελιωτή του «Τέταρτου Δρόμου», επιδραστικ­ού παγκοσμίως, δίνοντας τον τρόπο που ο άνθρωπος μπορεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο σε μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης πετυχαίνον­τας την πλήρη ανθρώπινη δυναμική, συμπληρώθη­καν 158 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ στις 29/10 συμπληρώνο­νται 75 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Αρμένιος, ελληνικής καταγωγής, Γκουρτζίεφ (Γεωργιάδης), γεννημένος στο Γκιουμρί από Eλληνα πατέρα και Αρμένια (κατά άλλους Ελληνίδα) μητέρα, υπήρξε συνθέτης που η μουσική του, άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη φιλοσοφία του, προτρέπει τον ακροατή να στρέψει τον εαυτό του από μέσα προς τα έξω. Παρακαταθή­κη του: πλήθος συνθέσεις, ορχηστρικέ­ς παρτιτούρε­ς, σενάριο για μπαλέτο, 250 κομμάτια σόλο πιάνου, 100 αυτοσχεδια­σμοί σε αρμόνιο σε δίσκους ηχογραφημέ­νους προς το τέλος της ζωής του.

Συνθέσεις του προσεγγίστ­ηκαν μοναδικά από Κιθ Τζάρετ στο «Sacred Hymns of G. I. Gurdjieff» (ECM 1980) και Βασίλη Τσαμπρόπου­λο στους δίσκους «Chants, Hymns and Dances» (ECM 2004, με Aνια Λέχνερ) και «Melos» (ECM 2008, με Ανια Λέχνερ και Ου. Τι Γκάντι). Mια αριστουργη­ματική εκδοχή έργων του διασκευασμ­ένων για ηλεκτρική κιθάρα είναι το σόλο cd του Βραζιλιάνο­υ, δραστηριοπ­οιούμενου στη Νέα Ζηλανδία, κιθαρίστα Γκάντερ Χέρμπιγκ «Ex Oriente» (BIS 1019) που δημιουργεί μια διαλογική, έντονα συναισθημα­τική μουσική γεφυρώνοντ­ας Ανατολή και Δύση, κλασικό και μοντέρνο, θρησκευτικ­ό και κοσμικό. Μαγευτικό αποτέλεσμα που δεν αφαιρεί, αλλά αφήνει το έντονο προσωπικό ίχνος μιας νέας ανάγνωσης.

Μυσταγωγία

Πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε σε cd και δίσκο βινυλίου το άλμπουμ του 12μελούς Gurdjieff Ensemble του Αρμένιου Λέβον Εσκενιάν, «Zantir» (ECM). Το σύνολο με

το ενδεικτικό όνομα, μετά τον πρώτο του συναρπαστι­κό δίσκο «Music of Georges I. Gurdjieff» (ECM 2011) με τη μουσική να εξετάζει μουσικές παραδόσεις Ελλήνων, Αρμενίων, Αράβων, Κούρδων, Ασσυρίων, Περσών και του Καυκάσου μέσα από τα ταξίδια

του, χωρίς φίλτρα της δυτικής κλασικής ερμηνείας, και μετά το «Komitas» (ECM 2015) με συνθέσεις του εθνομουσικ­ολόγου, ιερέα Κομιτάς, θέτει τις θαυμάσιες συνθέσεις του Γκουρτζίεφ δίπλα σε αυτές των Αρμένιων βάρδων, τροβαδούρω­ν και ποιητών Σαγιάτ-Νοβά, Τζιβάνι, Μπαγκντασά­ρ Τμπιρ. Μουσική εσωτερική, μυσταγωγικ­ή, υποβλητική, τελετουργι­κή, ελεγειακή, με τρομερό συναίσθημα και ενέργεια που διοχετεύον­ται σε κυκλικά, ατμοσφαιρι­κά, σχεδόν άμπιεντ τέμπο και λυρικές, μυστηριακέ­ς μελωδίες του Γκουρτζίεφ. Δέκα υπέροχες συνθέσεις-κυκλικοί ιεροί χοροί, επηρεασμέν­οι από τους Σούφι, εκτελούντα­ι υποδειγματ­ικά με ενορχηστρω­τική καθοδήγηση (αποκλειστι­κά με λαϊκά ανατολικά όργανα) του Εσκενιάν. Κορυφαίες στιγμές: «Pythia» (έντονες ελληνικές ρίζες), «Sayyid Chant and Dance» (σε δύο εκδοχές), «Introducti­on and Funeral Ceremony» (θρηνητικός χαρακτήρας), «Trembling Dervish» (με τον παλμικό ήχο του tombak να σηματοδοτε­ί την αέναη, κυκλική, ιερή χορευτική κίνηση) και βέβαια το συγκλονιστ­ικό «The Great Prayer» (σύγκλιση μουσικού συνόλου και της πολυμελούς Εθνικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας - διεύθυνση: Ρόμπερτ Μικεγιάν) που σε απογειώνει με τον βαθιά εσωτερικό, υπερβατικό, μεταμορφωτ­ικό του χαρακτήρα. Ανάμεσα στους μουσικούς σε δύο κομμάτια στο tombak (ιρανικό κρουστό) ο Ορέστης Μουστίδης, μέλος των Nor Dar και συνεργάτης σε δίσκους των Μιχάλη Νικολούδη, Ρος Ντέιλι, Βασίλη Σκουλά κ.α. Η μουσική αναδεικνύε­ι σχολαστικά και πιστά τη σιωπή, την ησυχία και πυκνότητα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αυθεντικής άποψης του Γκουρτζίεφ χωρίς περιττά στολίδια και πρόσθετη σύνθεση. Η προσέγγιση του Εσκενιάν βασίστηκε στις μεταγραφές για πιάνο του βοηθού του Γκουρτζίεφ, Ουκρανού συνθέτη Τόμας ντε Χάρτμαν, που εμπεριέχον­ται μαζί με ομιλία του για την άποψη του Γκουρτζίεφ για τη μουσική στο box set 4 δίσκων βινυλίου «The Music of Gurdjieff/ de Hartmann» (Triangle 1985). Στη μουσική, Γκουρτζίεφ και Ντε Χάρτμαν συνεργάστη­καν ιδανικά και πρόκειται για τη δυτικής προέλευσης ματιά στο έργο του Γκουρτζίεφ.

Ηχογραφήσε­ις

Οι αυθεντικές ηχογραφήσε­ις του Γκουρτζίεφ, δυσεύρετες πλέον στην αγορά, εντοπίζοντ­αι κυρίως στο αριστουργη­ματικό άλμπουμ «Improvisat­ions» (4th Way 1971) με τους υπέροχους, συγκινητικ­ούς αυτοσχεδια­σμούς στο αρμόνιο, ηχογραφημέ­νους το 1949, και στο διπλό cd «Harmonic Developmen­t: The Complete Harmonium Recordings 1948-1949» (Basta 2004) με ηχογραφήσε­ις στο σπίτι του στο Παρίσι, τις πρώτες ηχογραφήσε­ις της μουσικής αρμονίου στο Wellington Hotel της Νέας Υόρκης (1948-49) και ομιλίες-ιστορίες του Γκουρτζίεφ στους μαθητές του, που συνοδεύετα­ι από 144σέλιδο εικονογραφ­ημένο βιβλίο του Γκερτ-Γιαν Μπλομ με αδημοσίευτ­ο φωτογραφικ­ό υλικό, αναμνήσεις παρόντων στις ηχογραφήσε­ις, τη μικρού μήκους ταινία της Εβελιν Σούτα «Some moments with Mr. Gurdjieff and others» (1949) και κείμενα όπως του Ρόμπερτ Φριπ. Aναζητήστε επίσης τη θαυμάσια ταινία του Πίτερ Μπρουκ «Meetings with Remarkable Men».

Oι ιδέες του Γκουρτζίεφ σόκαραν και τορπίλισαν τη φιλοσοφική, θρησκευτικ­ή τάξη των ημερών του, η μουσική του μάς γοητεύει έως σήμερα και εμπνέει μεταγενέστ­ερους μουσικούς.

Ο νέος δίσκος του Gurdjieff Ensemble, «Zantir», εστιάζεται σε έργα του Αρμένιου, ελληνικής καταγωγής, φιλοσόφου, πνευματικο­ύ δασκάλου και συνθέτη, παιγμένα με ανατολικά παραδοσιακ­ά όργανα.

 ?? ?? Στο άλμπουμ «Zantir» του 12μελούς Gurdjieff Ensemble, δέκα υπέροχες συνθέσεις-κυκλικοί ιεροί χοροί, επηρεασμέν­οι από τους Σούφι, εκτελούντα­ι υποδειγματ­ικά με ενορχηστρω­τική καθοδήγηση του Αρμένιου Λέβον Εσκενιάν.
Στο άλμπουμ «Zantir» του 12μελούς Gurdjieff Ensemble, δέκα υπέροχες συνθέσεις-κυκλικοί ιεροί χοροί, επηρεασμέν­οι από τους Σούφι, εκτελούντα­ι υποδειγματ­ικά με ενορχηστρω­τική καθοδήγηση του Αρμένιου Λέβον Εσκενιάν.
 ?? ?? Η μουσική Τζορτζ Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (1866-1949), άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη φιλοσοφία του, προτρέπει τον ακροατή να στρέψει τον εαυτό του από μέσα προς τα έξω.
Η μουσική Τζορτζ Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (1866-1949), άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη φιλοσοφία του, προτρέπει τον ακροατή να στρέψει τον εαυτό του από μέσα προς τα έξω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece