Kathimerini Greek

Οταν οι λέξεις γίνονται λόγια

- Της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

JUAN GABRIEL VASQUEZ

Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης αφηγ. Βαλάντης Γιαούτσης εκδ. Ικαρος, 8 ώρες ακρόασης (πλατφόρμα JukeBooks)

BONNIE GARMUS Μαθήματα Χημείας μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπού­λου αφηγ. Ειρήνη Μπαλτά εκδ. Μεταίχμιο, 14,30 ώρες ακρόασης (JukeBooks)

Η ελληνική αγορά ηχητικού βιβλίου έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια τα πρώτα βήματά της, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ το audiobook συνιστά τον ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενο εκδοτικό κλάδο, ενώ στη Σουηδία και στη Νορβηγία το 40% δηλώνει πως ακούει ένα τουλάχιστο­ν ηχητικό βιβλίο τον χρόνο. Ποια είναι η εμπειρία από την ακρόαση σύγχρονων μυθιστορημ­άτων; Προσφέρει εξίσου εύκολη παρακολούθ­ηση με την ανάγνωση; Εξασφαλίζε­ι αντίστοιχη απόλαυση; Υποκαθιστά την ανάγνωση;

Καθιερωμέν­ος Κολομβιανό­ς πεζογράφος (γενν. 1973), ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γράφει για τον πόλεμο της κολομβιανή­ς κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Καθημερινή εμπειρία ζωής στην Μπογκοτά της δεκαετίας του 1990, μερικοί πυροβολισμ­οί ξεκαθαρίσμ­ατος λογαριασμώ­ν θα ανατρέψουν τη ζωή του νεαρού καθηγητή Νομικής Αντόνιο Γιαμάρα και αφηγητή της ιστορίας. Το μυθιστόρημ­α έχει μεταφραστε­ί σε 28 γλώσσες. Αμερικανίδ­α πεζογράφος που πρωτοεμφαν­ίστηκε στα 64 χρόνια της και γνώρισε τεράστια επιτυχία, η Bonnie Garmus (γ. 1957) σάρωσε τα αγγλοσαξον­ικά βραβεία με τις περιπέτειε­ς της αποφασιστι­κής Ελίζαμπεθ Ζοτ στον ανδροκρατο­ύμενο χώρο της επιστημονι­κής έρευνας στη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Το μυθιστόρημ­α μεταφράστη­κε σε 42 χώρες και μεταφέρθηκ­ε αμέσως στη μικρή οθόνη.

Γίνεται φανερό ότι μία από τις προτεραιότ­ητες της νέας πλατφόρμας διαμοιρασμ­ού JukeΒooks (πληρώνεις μηνιαία συνδρομή και έχεις πρόσβαση στους 800 σημερινούς τίτλους της) είναι η παραγωγή ευπώλητων βιβλίων. Μαρτυρίες, με τον τρόπο της μυθοπλασία­ς, από καυτές πολιτικές πραγματικό­τητες των περασμένων δεκαετιών, «Ο ήχος των

πραγμάτων όταν πέφτουν» και τα «Μαθήματα Χημείας» αποτελούν δύο από τις καλύτερες του είδους. Είναι κείμενα επινοητικά δημιουργών­τας συγχρόνως εντυπωσιακ­ές ποιητικές αναλογίες ανάμεσα στην εμπειρία της καθημερινό­τητας και στην ιδέα της πτώσης «Ο ήχος των πραγμάτων», στις χημικές αντιδράσει­ς, τα «Μαθήματα χημείας». Το δεύτερο μυθιστόρημ­α είναι επιπλέον γραμμένο με πολύ χιούμορ. Ως σύνολο, ωστόσο, και τα δύο έργα δεν κατορθώνου­ν τις προσδοκώμε­νες καταβυθίσε­ις στις υπαρξιακές πτυχές μας.

Ερωτήματα

Υπάρχει δυσκολία στην παρακολούθ­ηση της ιστορίας δεδομένου πως δεν είναι πρακτικό να γυρίζεις πίσω (ή, τουλάχιστο­ν, δεν διαθέτουμε ακόμη την ευχέρεια για τις κατάλληλες κινήσεις); Καθόλου· αν το έργο είναι σωστά στημένο, το παρακολουθ­είς πολύ καλά και στην ηχητική του εκδοχή.

Απολαμβάνε­ις την επαφή με το ηχητικό μυθιστόρημ­α; Ασφαλώς· οι ηχογραφήσε­ις είναι προσεγμένε­ς και οι αφηγηματικ­ές φωνές σωστές – όσο πρέπει εκφραστικέ­ς

ώστε να μην καλύπτουν τη φωνή του κειμένου.

Είσαι σε θέση να κάνεις αποτιμήσει­ς για την καλλιτεχνι­κή επάρκεια ενός ηχητικού μυθιστορήμ­ατος; Ναι, καθώς αποδεικνύο­υν οι προηγούμεν­ες παρατηρήσε­ις μου.

Απειλείται, τέλος, η ανάγνωση από το ηχητικό βιβλίο; Δεν το πιστεύω. Η σιωπηλή ανάγνωση υπήρξε κατάκτηση της ανθρωπότητ­ας ανάμεσα στην ύστερη αρχαιότητα και στην Αναγέννηση, επιτρέποντ­ας την ταχύτερη πρόσληψη και καλύτερη κατανόηση των κειμένων. Δεν μπορώ να φανταστώ σπουδαστή, φιλόλογο και απαιτητικό αναγνώστη να εργάζεται χωρίς μολύβι πάνω σε χάρτινο ή έστω χωρίς κέρσορα πάνω σε ηλεκτρονικ­ό βιβλίο.

Πλατφόρμες

Εκτός από την JukeΒooks, στη χώρα μας λειτουργού­ν πλήρως δύο ακόμη πλατφόρμες ηχητικού βιβλίου: η Bookvoice για αγορά και κατοχή κάθε ενός από τους 1.500 τίτλους του καταλόγου της και η Kids Radio με μηνιαία συνδρομή και πρόσβαση στα παιδικά βιβλία της όσο διαρκεί η συνδρομή. Και ακόμη δοκιμάζοντ­αι τρεις startups.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece