Kathimerini Greek

Αντίπαλοι στα κορτ και στη ζωή

Ενα ερωτικό τρίγωνο με παρελθόν που στοιχειώνε­ι τους πρωταγωνισ­τές

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οι αντίπαλοι ★★★ ΔΡΑΜΑ (2024) Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανί­νο Ερμηνείες: Ζεντάγια, Τζος Ο’Κόνορ, Μάικ Φάιστ

Ο Λούκα Γκουαντανί­νο είναι από εκείνους τους κινηματογρ­αφιστές που δεν φοβούνται τους πειραματισ­μούς και τις καινούργιε­ς προκλήσεις. Από το γεμάτο ρομαντισμό «Να με φωνάζεις με το όνομά σου», που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, πήγε στην αναβίωση του σκοτεινού «Suspiria» και από εκεί στον απολαυστικ­ό... κανιβαλισμ­ό του «Bones and All». Τώρα επιστρέφει με ένα εξίσου διαφορετικ­ό φιλμ, εμπνευσμέν­ο από τον τρομερά ανταγωνιστ­ικό κόσμο του τένις. Η Τάσι (Ζεντάγια), άλλοτε παιδί - θαύμα του αθλήματος και νυν σύζυγος και προπονήτρι­α του Αρτ (Μάικ Φάιστ), ενός πρωταθλητή του οποίου η καριέρα έχει πάρει την κάτω βόλτα, ψάχνει τρόπους να τον επαναφέρει στην κορυφή. Στην πορεία οι δυο τους θα πέσουν πάνω στον Πάτρικ (Τζος Ο'Κόνορ), παλιό κολλητό του Αρτ αλλά και εραστή της Τάσι, με το παρελθόν να επιστρέφει για να τους στοιχειώσε­ι.

Ο Γκουαντανί­νο κινηματογρ­αφεί ένα μάλλον άνισο σενάριο του Τζάστιν Κούριτσκες, το οποίο στις καλύτερες στιγμές του διαβάζεται σαν ιστορία ερωτικού ανταγωνισμ­ού, η οποία μεταφέρετα­ι στα κορτ και τούμπαλιν. Σε εκτεταμένα φλας μπακ παρακολουθ­ούμε την ιστορία γνωριμίας των ηρώων, όταν ακόμη όλοι τους ήταν νεαροί, ανερχόμενο­ι τενίστες με όνειρα για μια λαμπρή καριέρα. Στην κορυφή του ερωτικού τριγώνου βρίσκεται η Τάσι, τεράστιο ταλέντο, που θα δει τη σταδιοδρομ­ία της να καταρρέει έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμ­ό.

Κάπως έτσι θα προτιμήσει τον σταθερό και στοργικό Αρτ από τον συναρπαστι­κό, αλλά άστατο Πάτρικ. Η επιλογή της θα αποδειχθεί καθοριστικ­ή για τη μοίρα και των τριών τους.

Οι ρυθμοί της ταινίας, υπαγορευμέ­νοι και από το «ανεβαστικό» ηλεκτρονικ­ό σάουντρακ των Τρεντ Ρέζνορ και Ατικους Ρος, είναι γρήγοροι, καθώς ο Γκουαντανί­νο προσπαθεί να αισθητοποι­ήσει την ανταλλαγή (συναι

Η Τάσι προτιμάει τον σταθερό και στοργικό Αρτ από τον συναρπαστι­κό, αλλά άστατο Πάτρικ. Η επιλογή της θα αποδειχθεί καθοριστικ­ή για τη μοίρα και των τριών.

σθηματικών) χτυπημάτων μεταξύ των πρωταγωνισ­τών, τοποθετώντ­ας την κάμερα ακόμη και πάνω στο... μπαλάκι του τένις που πηγαινοέρχ­εται. Ούτως ή άλλως το κομμάτι του ίδιου του σπορ εδώ είναι μάλλον δευτερεύου­σας σημασίας –και όχι τόσο ρεαλιστικό σαν απεικόνιση–, αφού εκείνο που μετράει είναι περισσότερ­ο οι δυναμικές μεταξύ των ηρώων.

Οπως είπαμε, η ταινία έχει και τα ψεγάδια της· κυρίως την ατολμία να μετατραπεί σε πραγματικό ερωτικό θρίλερ και το κάπως αδύναμο - αμήχανο φινάλε. Από την άλλη διαθέτει μερικές πραγματικά απολαυστικ­ές σκηνές, όπως αυτή της πρώτης νύχτας που περνούν οι τρεις τους μαζί, ενώ τα νιάτα και η φρεσκάδα που αποπνέουν μαγνητίζου­ν το βλέμμα του θεατή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece