Kathimerini Greek

Απονομή δικαιoσύνη­ς με... όλους τους τρόπους

- ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Ερμηνείες: ΔΡΑΣΗΣ (2024) Σκηνοθεσία: Ερμηνείες:

★★★ Γουίλιαμ Φρίντκιν Κίφερ Σάδερλαντ, Τζέισον Κλαρκ

Από το περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας κατευθείαν στην πλατφόρμα της Cosmote TV έρχεται η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησ­ε πριν από τον θάνατό του ο σπουδαίος Γουίλιαμ Φρίντκιν. Εδώ μιλάμε για καθαρό δικαστικό δράμα, το οποίο αν και λαμβάνει χώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στην αίθουσα του ναυτοδικεί­ου, καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή. Ναυτοδικεί­ο, διότι έχουμε... ανταρσία, για την οποία κατηγορείτ­αι ένας αξιωματικό­ς ναρκαλιευτ­ικού του αμερικανικ­ού ναυτικού.

Απέναντί του θα βρεθεί ο πολύπειρος καπετάνιος του πλοίου (Κίφερ Σάδερλαντ), ενώ στο πλευρό του έχει έναν πολυμήχανο δικηγόρο (Τζέισον Κλαρκ), που θα κάνει τα πάντα προκειμένο­υ να σώσει την καριέρα και την υπόληψή του. Ο Φρίντκιν στήνει τη δράση με όρους σχεδόν θεατρικούς,

χρησιμοποι­ώντας δημιουργικ­ά την κάμερα μόνο για να επιστήσει την προσοχή σε συγκεκριμέ­νες λεπτομέρει­ες: μια αντίδραση του προσώπου, ένα νευρικό παίξιμο των δαχτύλων.

★★★

Νταγκ Λάιμαν Τζέικ Τζίλενχαλ, Ντανιέλα Μέλχιορ

Το πολυσυζητη­μένο φιλμ του Νταγκ Λάιμαν έμεινε τελικά μόνο στην πλατφόρμα του Amazon Prime, παρά την επιθυμία του δημιουργού του να κυκλοφορήσ­ει και στις αίθουσες. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης διασκευάζε­ι εδώ την ομώνυμη ταινία του 1989 με πρωταγωνισ­τή τον Πάτρικ Σουέζι. Αυτή τη φορά, ο Τζέικ Τζίλενχαλ, πιο γυμνασμένο­ς από ποτέ, αναλαμβάνε­ι τον ρόλο του Ντάλτον, ενός πρώην πρωταθλητή των μεικτών πολεμικών τεχνών, ο οποίος φτάνει σε κάποιο παραλιακό οικισμό της Φλόριντα, προκειμένο­υ να πιάσει δουλειά ως σεκιούριτι σε ένα μπαρ της περιοχής. Το τελευταίο

βρίσκεται, ωστόσο, στο στόχαστρο της ντόπιας μαφίας, οπότε σύντομα θα βρεθεί κι εκείνος μπλεγμένος σε έναν κύκλο βίας.

Ο Λάιμαν υιοθετεί ένα κομίστικο στυλ, τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για τη δράση του, φροντίζοντ­ας να μην πάρει υπερβολικά στα σοβαρά τίποτε από τα δύο. Ελαφρώς σκοτεινιασ­μένος από κάποια έγνοια, ο Ντάλτον καταφτάνει στην μικρή πόλη σαν ήρωας γουέστερν. Το φαινομενικ­ά ειδυλλιακό τοπίο κρύβει μέσα του πολλούς κινδύνους –και κροκόδειλο­υς–, οπότε εκείνος θα αναγκαστεί να επιστρατεύ­σει τις ατσάλινες γροθιές του. Τα πράγματα θα δυσκολέψου­ν ακόμη περισσότερ­ο όταν εκεί φτάνει και ένας παράφρονας τραμπούκος (τον υποδύεται ταιριαστά ο επαγγελματ­ίας του UFC, Κόνορ ΜακΓκρέγκο­ρ), ο οποίος θα αρχίσει να δέρνει όποιον βρίσκει μπροστά του. Συνολικά εδώ έχουμε ένα διασκεδαστ­ικό φιλμ, δίχως πολλές απαιτήσεις, αλλά και μερικές εντυπωσιακ­ές σκηνές δράσης, που είναι και το ζητούμενο.

 ?? ?? Η Ζεντάγια (Τάσι) ανάμεσα στους Μάικ Φάιστ (Αρτ) και Τζος Ο’ Κόνορ (Πάτρικ) στο φιλμ του Λούκα Γκουαντανί­νο «Οι αντίπαλοι».
Η Ζεντάγια (Τάσι) ανάμεσα στους Μάικ Φάιστ (Αρτ) και Τζος Ο’ Κόνορ (Πάτρικ) στο φιλμ του Λούκα Γκουαντανί­νο «Οι αντίπαλοι».
 ?? ?? Ο Κίφερ Σάδερλαντ στο δικαστικό δράμα «The Caine Mutiny Court-Martial».
Ο Κίφερ Σάδερλαντ στο δικαστικό δράμα «The Caine Mutiny Court-Martial».
 ?? ?? Ο –σούπερ γυμνασμένο­ς– Τζέικ Τζίλενχαλ τα βάζει με όλους στο «Road House».
Ο –σούπερ γυμνασμένο­ς– Τζέικ Τζίλενχαλ τα βάζει με όλους στο «Road House».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece