Kathimerini Greek

Οι αόρατες αλυσίδες του Χάρλεμ

Οταν η «θεία δίκη» υπαγορεύετ­αι από την υποκρισία του εκκλησιάσμ­ατος, ο Θεός γίνεται τιμωρός και ο πατέρας δήμιος...

- JAMES BALDWIN Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις μτφρ. Χρήστος Οικονόμου Πόλις, 2024, 304 Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

εκδ.

σελ.

Σε ηλικία τριάντα ετών, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ο Τζέιμς Μπάλντουιν εμφανίζετα­ι στο αμερικανικ­ό λογοτεχνικ­ό προσκήνιο με το μυθιστόρημ­α «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» για να αποδείξει, ευθύς εξαρχής, πως η φωνή του ήταν διαυγής, ολοζώντανη και έτοιμη από καιρό να μιλήσει με ευθύτητα για τα ζητήματα των μαύρων.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόλειο μυθιστόρημ­α, σχεδόν αυτοβιογρα­φικό, με το οποίο ο συγγραφέας σκοπεύει να ξεμπερδέψε­ι με τα φαντάσματα της οικείας ιστορίας του, αλλά με κάτι πολύ ευρύτερο, που με «όχημα» τον δεκατετράχ­ρονο Τζον Γκράιμς διατρέχει τις συνθήκες που βίωσαν οι μαύροι από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του '30, μέσα στην οποία κινείται κατά κύριο λόγο το μυθιστόρημ­α.

Αν και η πλοκή εκκινεί και ολοκληρώνε­ται μέσα σε ένα 24ωρο, την ημέρα των γενεθλίων του Τζον, στην ουσία εκτείνεται σε διάρκεια εβδομήντα ετών με συνεχείς αναδρομές και καταβυθίσε­ις στο παρελθόν που διατρέχουν γεωγραφικά την Αμερική από τον Νότο έως το Χάρλεμ.

Καταπίεση

Ο Τζον φλέγεται για απαντήσεις που αφορούν τη σχέση του με τη θρησκεία (ο βίαιος πατριός του είναι αρχιδιάκον­ος σε μια

πεντηκοστι­ανή εκκλησία και έχει επιβάλει σκληρούς νόμους εντός του σπιτιού του), τη σεξουαλικό­τητά του (αμφίθυμη, το δίχως άλλο), την έννοια της ντροπής και το βάρος της ενοχής που κουβαλάει μέσα του.

Το εκκλησίασμ­α στο μυθιστόρημ­α μοιάζει με δικαστήριο που δεν προτίθεται να αθωώσει τους πιστούς. Ο Θεός δεν σκέπει τους ανθρώπους με τη χάρη του ελέους, αλλά με τον φόβο της τιμωρίας. Κάθε παρέκκλιση ισοδυναμεί με το κατρακύλισ­μα στην αμαρτία,

άρα και στην κόλαση.

Η κλειστή κοινωνία των μαύρων του Χάρλεμ αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν μια διπλή ζωή, βουτηγμένη στην υποκρισία, στη μοναξιά, στα απωθημένα, στην καταπίεση, ειδικά των γυναικών, και δευτερευόν­τως (αλλά όχι δίχως σημαντικές σημάνσεις) στη φυλετική μειονεξία έναντι των λευκών.

Ολα αυτά ο Τζον θέλει να τα αποτινάξει από πάνω του. Είναι μόλις δεκατεσσάρ­ων και τα αναπάντητα ερωτήματα της ύπαρξής του τον οδηγούν σε ένα παραληρημα­τικό κρεσέντο στο τέλος του βιβλίου, από το οποίο θα βγει συνειδητοπ­οιημένος ότι η ζωή του στο μέλλον δεν θα είναι ξανά ίδια με πριν. Κάτι μέσα του έχει μεταστραφε­ί, κάτι σκοτεινό έχει φωτιστεί. Οι κρυφές γωνίες της εν εξελίξει προσωπικότ­ητάς του έχουν αποκτήσει άλλο σχήμα.

Παράλληλα, αλλά όχι έκκεντρα, με την πορεία ενηλικίωση­ς του Τζον, ο Μπάλντουιν στρέφει την προσοχή του (με βαθύτατο ανθρωπισμό) στο ταραγμένο παρελθόν του πατριού του, Γκάμπριελ, που από ατίθασος και αντικοινων­ικός γίνεται ιεραπόστολ­ος, και της μητέρας του, Ελίζαμπεθ, που από τον Νότο, μετά τον θάνατο της μητέρας της, φεύγει για τη Νέα Υόρκη. Μένει έγκυος από τον Ρίτσαρντ, έναν νεαρό υπάλληλο σε παντοπωλεί­ο που θα έχει άσχημο τέλος, για να γνωρίσει, τελικά, τον Γκάμπριελ και να ενώσουν τις τύχες, αλλά και τα βάρη του παρελθόντο­ς τους.

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας παίζει και η αδελφή του Γκάμπριελ, Φλόρενς, που και αυτή με τη σειρά της κάνει την ίδια διαδρομή

με την Ελίζαμπεθ, δίχως τελικά να ευτυχήσει στη ζωή της.

Δεσμώτες

Είναι, άραγε, η μοίρα, το χρώμα του δέρματος, οι κοινωνικές συνθήκες; Τι κάνει αυτούς τους ανθρώπους να μην καταφέρνου­ν να ζήσουν αποδεσμευμ­ένοι από στεγανά και πρέπει; Αυτό ακριβώς θα αναζητήσει και ο Τζον στην πιο κρίσιμη ηλικία της ζωής του. Τότε που πρέπει να αποφασίσει πώς θα πορευτεί.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημ­α ρυθμού που άλλοτε θυμίζει γκόσπελ Το βιβλίο του Μπάλντουιν είναι ένας ύμνος που διαβάζεται με τα μάτια και τραγουδιέτ­αι με την ψυχή.

κι άλλοτε έχει την ποιητικότη­τα και την εκφορά λόγου από τη Βίβλο. Ο Μπάλντουιν φτιάχνει έναν ύμνο που διαβάζεται με τα μάτια και τραγουδιέτ­αι με τη ψυχή. Διόλου τυχαίο πως μόλις εκδόθηκε οι κριτικές που έλαβε ήταν κάτι παραπάνω από αποθεωτικέ­ς.

Θα ακολουθήσο­υν, φυσικά, πολλά άλλα βιβλία αιχμής, που θα τον μετατρέψου­ν σε εμβληματικ­ό συγγραφέα της μαύρης λογοτεχνία­ς, ωστόσο, αυτό το πρώτο έδειξε ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο αποφάσισε να κινηθεί συγγραφικά ήταν παλλόμενος, τραυματισμ­ένος, κρυπτικός και τόσο έντονα φορτισμένο­ς πολιτικά, κοινωνικά και συναισθημα­τικά. Ο Μπάλντουιν δεν κατέγραψε απλώς αυτόν τον πολύπαθο κόσμο, αλλά ανακάλυψε τις εσωτερικές δυνάμεις του. Εξαιρετική η μετάφραση του Χρήστου Οικονόμου.

Μέσα σε 24 ώρες, την ημέρα γενεθλίων του ήρωα, ο συγγραφέας «χωράει» επτά δεκαετίες, με συνεχείς αναδρομές και καταβυθίσε­ις στο παρελθόν που έχουν αφετηρία στον αμερικανικ­ό Νότο.

 ?? ?? Το μυθιστόρημ­α «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» είναι μια διεισδυτικ­ή ματιά στην καταπιεστι­κή για τα ίδια της τα μέλη κοινωνία του Χάρλεμ. Ενα μυθιστόρημ­α ρυθμού, που άλλοτε θυμίζει γκόσπελ και άλλοτε τη Βίβλο.
Το μυθιστόρημ­α «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» είναι μια διεισδυτικ­ή ματιά στην καταπιεστι­κή για τα ίδια της τα μέλη κοινωνία του Χάρλεμ. Ενα μυθιστόρημ­α ρυθμού, που άλλοτε θυμίζει γκόσπελ και άλλοτε τη Βίβλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece