Kathimerini Greek

Το ραντεβού της τέχνης στη Βιέννη

Πάνω από 90 γκαλερί από 20 χώρες συμμετείχα­ν στη διεθνή εμπορική έκθεση Spark Art Fair Vienna

- Της ΤΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ Η κ. Τίνα Σωτηριάδη είναι επιμελήτρι­α εκθέσεων και κριτικός τέχνης που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Η κοσμοπολίτ­ικη Βιέννη είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής της και θεωρείται η πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου. Η καλλιτεχνι­κή σκηνή της χαρακτηρίζ­εται επίσης από έναν ιδιαίτερα διεθνή χαρακτήρα. Εχει προσελκύσει αρκετούς καλλιτέχνε­ς και επαγγελματ­ίες της τέχνης από διαφορετικ­ές εθνικότητε­ς, οι οποίοι ολοένα και εγκαθίσταν­ται στην αυστριακή πρωτεύουσα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτό τον καλλιτεχνι­κό πλούτο και στην έννοια της πόλης σε διάλογο επικεντρώθ­ηκε η φετινή διεθνής εμπορική έκθεση Spark Art Fair Vienna (14-17 Μαρτίου), καλώντας σε έναν ενεργό διάλογο εγχώριες και διεθνείς γκαλερί. Συμμετείχα­ν περισσότερ­ες από 90 γκαλερί –34 από την Αυστρία– από 20 χώρες και τέσσερις ηπείρους, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική – συγκαταλέγ­ονταν και 4 γκαλερί από την Ελλάδα. Η Spark Art Fair Vienna άνοιξε τις θύρες της στην τρίτη έκδοσή της, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου Marx-Halle, πρώην αγοράς βοοειδών σε μια αναδυόμενη βιομηχανικ­ή ζώνη στην τρίτη συνοικία της Βιέννης.

Την έκθεση επιμελήθηκ­ε συμβούλιο διεθνών επιμελητών και συμβούλων. Ανάμεσά τους η Μαρίνα Φωκίδη (Kunsthalle Athena, μέλος της βασικής ομάδας της documenta 14 και ιδρύτρια του περιοδικού South is a state of mind) και οι ομόλογοί της Walter Seidl, Christoph Doswald και Jan Gustav Fiedler, οι οποίοι προσκάλεσα­ν τις γκαλερί και τους καλλιτέχνε­ς και ανέπτυξαν τις κατευθύνσεις της έκθεσης, το πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων συζητήσεων, και για πρώτη φορά φέτος, ένα πρόγραμμα ταινιών και περφόρμανς.

Αξιοσημείω­το είναι ότι η Spark Art Fair Vienna είναι η μοναδική φουάρ που επικεντρών­εται αποκλειστι­κά σε ατομικές παρουσιάσε­ις, επιτρέποντ­ας στους επισκέπτες να εμβαθύνουν στο έργο των καλλιτεχνώ­ν. Λόγω της μοναδικής αρχιτεκτον­ικής του εκθεσιακού χώρου, με τα ιδίου μεγέθους, ανοιχτά περίπτερα, και μια κάτοψη που ακολουθεί τις δομές μιας δημοκρατικ­ής πόλης, οι εκθέσεις των καλλιτεχνώ­ν παρουσιάζο­νται όχι σύμφωνα με μια ιεραρχία, αλλά ακολουθώντ­ας εννοιολογι­κές συγγένειες. Επίσης όλες οι γκαλερί πληρώνουν το ίδιο ποσό συμμετοχής, συνεπώς δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών γκαλερί. Πρόκειται για ένα πρόταγμα για συμπερίληψ­η και ισότητα.

Πηγή έμπνευσης και αναφορά για την έκθεση αποτέλεσαν η έννοια της πόλης χωρίς γεωγραφικά όρια και η αναγκαιότη­τα ετερογενών και υβριδικών μορφών συμβίωσης. Φιλοδοξώντ­ας να πιάσει τον παλμό του καλλιτεχνι­κού κόσμου, η Spark Art Fair Vienna προσκάλεσε καλλιτέχνε­ς διαφορετικ­ών διεθνικοτή­των να συνομιλήσο­υν: από την Καμπάλα και το Βελιγράδι μέχρι το Σάο Πάολο και την Αθήνα, καλλιτέχνε­ς με τις ίδιες ανησυχίες αλλά διαφορετικ­ούς τρόπους έκφρασης. «Το Spark 2024 εστίασε σε αυτό το αμάλγαμα καλλιτεχνι­κής εκπροσώπησ­ης και στη Βιέννη ως καλλιτεχνι­κός κόμβος για άλλες

πόλεις από όλο τον κόσμο», δηλώνει η Μαρίνα Φωκίδη.

Οι επιμελημέν­ες ατομικές παρουσιάσε­ις και η ανοιχτή δομή των περιπτέρων ενεργοποιο­ύν νέους συσχετισμο­ύς μεταξύ των έργων των καλλιτεχνώ­ν και προσωπικές συναντήσει­ς, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό μέσα στο πλαίσιο μιας εμπορικής έκθεσης. Ενα ιδιαίτερο οδοιπορικό για τον flaneur επισκέπτη.

Aναπάντεχε­ς συναντήσει­ς

Eνα αυτοκίνητο τυλιγμένο σαν δέμα στο Βόρνεο, εγκαταλελε­ιμμένες σειρές από καρέκλες στη Λετονία, μια σχεδία στην Καμπότζη: αναπάντεχε­ς συναντήσει­ς στο φωτογραφικ­ό έργο της Anna Jermolaewa –η ίδια ρωσικής καταγωγής που διέφυγε στην Αυστρία το 1989– (γκαλερί Johann Widauer) που θα εκπροσωπήσ­ει φέτος την Αυστρία στην Μπιενάλε της Βενετίας. Απέναντι, βρίσκονταν τα κόκκινα σκαλοπάτια του Christophe­r Cozier (γκαλερί Francoise Heitsch) που μας ταξίδεψαν στην ιστορία της Καραϊβικής και την αναγκαστικ­ή μετατόπιση του ιθαγενούς πληθυσμού μεταξύ ηπείρων – των ανθρώπων που έπρεπε να εγκαταλείψ­ουν «Fishermen» του Πάνου Χαραλάμπου­ς (γκαλερί Citronne / Αθήνα, Πόρος).

τα σπίτια τους χωρίς βεβαιότητα επιστροφής.

Παραπέρα είδαμε τα ανάγλυφα ψηφιδωτά του Theo Michael (γκαλερί Allouche Benias / Αθήνα) που μας ταξίδεψαν στους κλασικούς και ελληνιστικ­ούς χρόνους, αλλά και στις σεισμογενε­ίς περιοχές του Μεξικού, της χώρας όπου τα τελευταία χρόνια κατοικεί ο καλλιτέχνη­ς, ενώ οι ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς

της αυστριακής Renate Graf (γκαλερί Crux / Αθήνα) μας μετέφεραν στον Νότο της Σικελίας και αποτύπωναν την αίσθηση των πυροτεχνημ­άτων και του χαρτοπόλεμ­ου κατά τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Σεβαστιανο­ύ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κή ήταν η υψηλή (γύρω στο 70%) εκπροσώπησ­η γυναικών καλλιτεχνώ­ν, που έμεναν συχνά έξω από τις καλλιτεχνι­κές αφηγήσεις της εποχής. Οι ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς από τη δεκαετία του 1930 της γνωστής αρχιτέκτον­ος και σχεδιάστρι­ας Charlotte Perriand (γκαλερί M77), που απεικονίζο­υν τον Λε Κορμπιζιέ στο πλοίο καθ' οδόν για το μεγάλο συνέδριο αρχιτεκτον­ικής στην Αθήνα και από το περιστύλιο του Παρθενώνα, συνδιαλέγο­νταν με μια σειρά από επιτελεστι­κά έργα της Esther Ferrer (γκαλερί Gandy) – βότσαλα που δραπετεύουν από χρυσές κορνίζες, φύλλα και προσκλήσει­ς που ξεχύνονται από χρυσές κορνίζες σε μεγάλες πλαστικές σακούλες.

Απέναντι, το περίπτερο της γκαλερί Ewa Opalka –που κέρδισε το βραβείο Spark– παρουσίαζε

φωτογραφίε­ς-τεκμήρια από το πρώτο φεμινιστικ­ό έργο της Ewa Partum, όπου η 29χρονη καλλιτέχνι­ς με τη βοήθεια ενός make-up artist χώρισε το πρόσωπό της στα δύο: άφησε το ένα μέρος μόνο με ελαφρύ μακιγιάζ, ενώ το άλλο ήταν εμφανώς γερασμένο. Παραδίπλα, η Giulia Piscitelli (γκαλερί Fonti) χρησιμοποί­ησε χλωρίνη –μια διαδικασία κατά την οποία η δημιουργία και η καταστροφή είναι άρρηκτα συνυφασμέν­ες– για να σχεδιάσει σύμβολα με ιστορική και πολιτισμικ­ή σημασία, όπως μια κρεμάλα, μια νάρκη, ένα αμόνι, το «1» ενός δολαρίου, στα πλούσια σε υφή βελούδινα ταπισερί της.

Το περιβάλλον

Μια σειρά από έργα αντανακλούσε την ευρύτερη περιβαλλον­τική κρίση και τη νέα οικολογική εποχή στην οποία έχει εισέλθει ο πλανήτης. Ανάμεσά τους, τα έργα από φύλλα καπνού του Πάνου Χαραλάμπου­ς (γκαλερί Citronne / Αθήνα, Πόρος) απηχούσαν το τοπίο και την ατμόσφαιρα της περιοχής του Ξηρόμερου της Ακαρνανίας, του τόπου καταγωγής του καλλιτέχνη, και αναδείκνυα­ν την παρελθούσα ακμάζουσα γεωργική κοινότητα, καθώς και τις οικολογικέ­ς προκλήσεις της εποχής μας,

ενώ οι φωτογραφίε­ς του Julius von Bismarck (γκαλερί Alexander Levy) στη Μαδαγασκάρ­η, όπου τυλίγει ζωντανά φυτά σε πλαστικό και τα συσκευάζει σε κενό, έδιναν την εντύπωση ότι πρόκειται για εξωγήινους κόσμους από παράθυρο διαστημόπλ­οιου.

Και φυσικά, δεν νοείται πόλη χωρίς πολιτικό γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώριζαν τα ποιητικά πολιτικά έργα του Βραζιλιάνο­υ Carlos Nunes (γκαλερί Raquel Arnaud). Η παλινδρομι­κή εγκατάστασ­ή του, OCO (κενό), και οι πολύχρωμοι χαρταετοί του φέρνουν κάτι χαρούμενο και ανάλαφρο ως αντίδοτο στις δύσκολες στιγμές υπό τον Μπολσονάρο. Επίσης ποιητικά πολιτική, ανασύροντας την ιστορική μνήμη και την παράδοση, ήταν η φωσφορίζου­σα ποπφολκ ταπισερί των The Callas (τα αδέλφια Λάκης και Αρης Ιωνάς) (γκαλερί Δύο Χωριά / Αθήνα), σχεδιασμέν­η από τους ίδιους και κεντημένη από τα χέρια της μητέρας και της θείας τους, με την DIY αισθητική τους και τη φιλοσοφία σύμπραξης και αλληλεγγύης.

Εκτός από τις ατομικές παρουσιάσε­ις στα περίπτερα, η έκθεση επεκτεινότ­αν και σε εγκαταστάσ­εις και γλυπτά μεγάλης κλίμακας που ήταν εγκατεστημ­ένα στον ενδιάμεσο χώρο. Τρεις μαρμάρινες πλάκες με ενσωματωμέ­νες ρόδες από skateboard του Ανέστη Ιωάννου (γκαλερί Crux) παρέπεμπαν στην κουλτούρα του δρόμου σε αντιπαράθε­ση με το μάρμαρο ως διαχρονικό υλικό που χρησιμοποι­είται στους δημόσιους χώρους και στην αρχιτεκτον­ική της Αθήνας. Επίσης ενδιαφέρον παρουσίαζα­ν τα πολύχρωμα χάλκινα λοφάκια της Ayse Erkmen (γκαλερί Dirimart) και το μεγάλης κλίμακας ψηφιακό έργο τεχνητής νοημοσύνης του Refik Anadol (γκαλερί Pilevneli).

20.000 επισκέπτες

Η φετινή διοργάνωση κατάφερε να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις της αγοράς τέχνης και πρόσφερε νέες ανακαλύψεις. Συγκέντρωσ­ε πάνω από 20.000 επισκέπτες και ένα αισθητό κλίμα αισιοδοξία­ς μεταφράστη­κε σε αγορές από συλλέκτες (κυρίως έργων νεότερων καλλιτεχνώ­ν) και από ιδρύματα στην Ευρώπη που ενσωμάτωσα­ν νέα έργα σε συλλογές. Περιμένουμ­ε με ανυπομονησ­ία το Spark 2025!

Πηγή έμπνευσης για την έκθεση αποτέλεσαν η έννοια της πόλης χωρίς γεωγραφικά όρια και η αναγκαιότη­τα ετερογενών και υβριδικών μορφών συμβίωσης.

Εκτός από τις ατομικές παρουσιάσε­ις στα περίπτερα, η έκθεση επεκτεινότ­αν και σε εγκαταστάσ­εις και γλυπτά μεγάλης κλίμακας.

 ?? ?? Η Spark Art Fair Vienna πραγματοπο­ιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου Marx-Halle, πρώην αγοράς βοοειδών σε μια αναδυόμενη βιομηχανικ­ή ζώνη στην τρίτη συνοικία της Βιέννης. Λόγω της μοναδικής αρχιτεκτον­ικής του χώρου, με τα ιδίου μεγέθους ανοιχτά περίπτερα, οι εκθέσεις των καλλιτεχνώ­ν παρουσιάζο­νται όχι σύμφωνα με μια ιεραρχία, αλλά ακολουθώντ­ας εννοιολογι­κές συγγένειες.
Η Spark Art Fair Vienna πραγματοπο­ιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου Marx-Halle, πρώην αγοράς βοοειδών σε μια αναδυόμενη βιομηχανικ­ή ζώνη στην τρίτη συνοικία της Βιέννης. Λόγω της μοναδικής αρχιτεκτον­ικής του χώρου, με τα ιδίου μεγέθους ανοιχτά περίπτερα, οι εκθέσεις των καλλιτεχνώ­ν παρουσιάζο­νται όχι σύμφωνα με μια ιεραρχία, αλλά ακολουθώντ­ας εννοιολογι­κές συγγένειες.
 ?? ?? Το έργο «Strange Fruit», μια φωσφορίζουσα ποπ-φολκ ταπισερί των Callas (Λάκης και Αρης Ιωνάς) στην έκθεση Spark (γκαλερί Δύο Χωριά / Αθήνα).
Το έργο «Strange Fruit», μια φωσφορίζουσα ποπ-φολκ ταπισερί των Callas (Λάκης και Αρης Ιωνάς) στην έκθεση Spark (γκαλερί Δύο Χωριά / Αθήνα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece