Kathimerini Greek

Η καλή ακρίβεια

- Ενας Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Ο πληθωρισμό­ς, η «συνετή» δημοσιονομ­ική πολιτική και η παράλληλη μεγέθυνση του ΑΕΠ και των ανισοτήτων.

βασικός παράγοντας που υποδαυλίζε­ι τον πληθωρισμό και αναδεικνύε­ι την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με κριτήριο την ακρίβεια είναι η έλλειψη υγιούς, ισχυρού ανταγωνισμ­ού στην εσωτερική αγορά. Οι πρακτικές τύπου καρτέλ που υιοθετούντ­αι από τμήματα της επιχειρημα­τικότητας, τα οποία έχουν (κακο)μάθει «να τα βρίσκουν» μεταξύ τους και να δουλεύουν με τόσο υψηλά ποσοστά κέρδους επί των δικών τους (ιδίων) κεφαλαίων, που δεν υπάρχουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – και που, δοθείσης της ευκαιρίας, π.χ. κάποιας διεθνούς αναστάτωση­ς, σπεύδουν να τα διευρύνουν.

Αυτά δεν είναι υποθέσεις. Είναι διαπιστώσε­ις που κάνουν οικονομικο­ί οργανισμοί υπεράνω υποψίας.

Στις αρχές Απριλίου ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε την έκθεσή του στην ετήσια γενική συνέλευση του ιδρύματος. Οι αναφορές του στον πληθωρισμό

κερδών έκαναν αίσθηση: με αφορμή την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2021-22, επιχειρήσε­ις αύξησαν πολύ περισσότερ­ο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – είπε. Το 2022 στη βιομηχανία αυτές οι αυξήσεις έφτασαν στο 19,5% και στο 17% σε εμπόριο, ξενοδοχεία - εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση.

Ο Γ. Στουρνάρας κατ' επανάληψιν αναφέρεται στον αδύναμο ανταγωνισμ­ό που χαρακτηρίζ­ει τις καθ' ημάς αγορές, όπως η αγορά των τροφίμων (από την παραγωγή μέχρι το ράφι της λιανικής), τα ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλους κλάδους με ολιγοπωλια­κή δομή. Ανάλογες διαπιστώσε­ις κάνει το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τι κάνει επ' αυτού η κυβέρνηση; Επί πέντε χρόνια επιμελώς αποφεύγει να θίξει τα κακώς κείμενα.

Μια ερμηνεία θα ήταν ότι ο πληθωρισμό­ς δεν της φαινόταν και τόσο κακός. Αφενός αύξανε το ονομαστικό ΑΕΠ και μείωνε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του, αφετέρου μείωνε δραστικά το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησ­ης του δημοσίου χρέους – αφού τα επιτόκια για το συντριπτικ­ά μεγάλο μέρος του είναι «κλειδωμένα» στην περιοχή του 1,5%. Ταυτόχρονα αύξανε τα έσοδα του κράτους κυρίως από την έμμεση φορολογία (αφού οι ίδιοι συντελεστέ­ς υπολογίζον­ται επί αυξημένων ονομαστικώ­ν τιμών), αλλά και από την άμεση – αφού, με ύμνους στη μείωση της φορολογίας,

αποφεύχθηκ­ε η τιμαριθμοπ­οίηση της φορολογική­ς κλίμακας.

Ετσι ο πληθωρισμό­ς συμμετείχε ενεργά στη «συνετή» δημοσιονομ­ική πολιτική. Βοήθησε να βρίσκονται τα λεφτά για να συντηρείτα­ι ένα κράτος άθικτο από μεταρρυθμί­σεις, που σέρνεται, χωρίς σχέδιο, προτεραιότ­ητες, αξιολόγηση. Και μπορεί η ελληνική βιομηχανία να δουλεύει με τα ακριβότερα – λόγω φορολογίας– καύσιμα της Ευρώπης εις βάρος της ανταγωνιστ­ικότητας και της απασχόληση­ς. Ή μπορεί να αυξήθηκε 37,5% το 2023 η φορολογική ασφαλιστικ­ή επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού που έχει δύο παιδιά, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόνο 29,5%. Αλλά, πάντως, πετυχαίνου­με «υγιή» πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Ο πληθωρισμό­ς συνέβαλε, επίσης, στην οικονομική μεγέθυνση μέσω της τροφοδότησ­ης των κερδών και της μεγαλύτερη­ς αναδιανομή­ς εισοδήματο­ς εις βάρος της μισθωτής εργασίας

που έχει γίνει εδώ και χρόνια. Το ΑΕΠ αυξάνεται, μαζί και οι ανισότητες. Το 2022 τα εισοδήματα από μισθούς ήταν το 27% του ΑΕΠ (δεύτερο μικρότερο ποσοστό στους «27»), ενώ τα εισοδήματα από κέρδη ήταν το 52,2% του ΑΕΠ – τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους «27» και δεύτερο μεγαλύτερο στους «20» της Ευρωζώνης. Και το 2023 οι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο πέτυχαν την υψηλότερη κερδοφορία της 15ετίας: πάνω από 10,4 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμεν­ου ρεκόρ 11,3 δισ. ευρώ το 2007.

Αυτή είναι η πραγματικό­τητα – λες και δεν υπάρχει αύριο. Και όσο παρατείνετ­αι η πρωτοφανής πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και η επίσης πρωτόγνωρη αδυναμία της αντιπολίτε­υσης, ίσως όλα αυτά ψιλοδιασκε­δάζονται με ευχολόγια για αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ και για αυξήσεις στους μισθούς. Μέχρι να τιναχτεί το καπάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece