Kathimerini Greek

Κουπόνια αντί αυξήσεων λόγω υψηλών εισφορών

Στη λύση των παροχών καταφεύγου­ν επιχειρήσε­ις, καθώς οι καλές αμοιβές φουσκώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικ­ά βάρη

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Οι δύο στους τρεις εργαζομένο­υς θεωρούν ότι η λήψη καλύτερης προσφοράς από άλλη εταιρεία, η οποία θα περιλαμβάν­ει ή υψηλότερο μισθό ή βελτιωμένε­ς συνθήκες και παροχές, είναι ο ουσιαστικό­τερος λόγος για να αποχωρήσου­ν από την τωρινή θέση εργασίας.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους αναδεικνύο­υν το συνολικό μισθολογικ­ό κόστος και τη μεταβολή του σε νούμερο ένα πρόκληση για φέτος. Διότι, από τη μια πρέπει να ικανοποιήσ­ουν τις ανάγκες των εργαζομένω­ν τους, αποτρέποντ­ας τις «μεταγραφές», ενώ από την άλλη αναγκάζοντ­αι να σηκώσουν το τεράστιο και αυξανόμενο –και με τη... βούλα του ΟΟΣΑ– μη μισθολογικ­ό κόστος στην Ελλάδα.

Το ασύμφορο «πακέτο»

Καθώς οι κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές αυξάνονται αντί να μειώνονται –κάτι που οφείλεται στον πληθωρισμό που φέρνει ονομαστική αύξηση των εισοδημάτω­ν, χωρίς όμως τιμαριθμικ­ή αναπροσαρμ­ογή της φορολογική­ς κλίμακας– ολοένα και περισσότερ­οι εργοδότες αναζητούν λύση στις παροχές: ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, η δυνατότητα τηλεργασία­ς, ένα κινητό τηλέφωνο, η κάλυψη των μεταφορικώ­ν αναγκών ή κουπόνια σίτισης και ένα ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο αξιοποιούν­ται για να βελτιώσουν το «πακέτο» του εργαζομένο­υ, χωρίς όμως να «φουσκώσουν» τις δαπάνες για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Ετσι, αναδεικνύε­ται σε όλη του τη διάσταση το μεγάλο πρόβλημα, που επηρεάζει και την προσπάθεια δημιουργία­ς καλά αμειβόμενω­ν θέσεων εργασίας στην Ελλάδα: επιμένουμε σε ένα «πακέτο» φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών που κρίνεται ασύμφορο από την αγορά, με αποτέλεσμα να αναζητούντ­αι τρόποι διαφυγής, άλλοτε σύννομοι και άλλοτε όχι.

Δύο έρευνες που δημοσιεύθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα

αναδεικνύο­υν πολύ έντονα το πρόβλημα του μισθολογικ­ού κόστους. Η έρευνα της Randstad κατέγραψε τις τάσεις για τους μισθούς εντός του τρέχοντος έτους και τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

1. Το συνολικό εργατικό κόστος (αμοιβές αλλά και παροχές) αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση για τη φετινή χρονιά για το 48% των επιχειρήσε­ων (από 32% το 2023).

2. Το 72% προσανατολ­ίζεται σε αυξήσεις μισθών εντός του έτους, έστω κι αν οι περισσότερ­οι εξ αυτών προσανατολ­ίζονται σε ποσοστά στα όρια του πληθωρισμο­ύ (σ.σ. το 40% από το 72% θέλει να περιοριστε­ί σε μεικτές αυξήσεις 1% έως 5%).

Ακόμη κι αυτές οι αυξήσεις πάντως στις ονομαστικέ­ς αποδοχές έχουν ως αποτέλεσμα, ειδικά για τους καλύτερα αμειβομένο­υς, να αποτυπώνετ­αι πολλαπλάσι­α ποσοστιαία αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Για παράδειγμα, σε έναν μισθωτό με μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, μια αύξηση 5% στις μεικτές αποδοχές θα προκαλέσει αύξηση 4,19% στις καθαρές αποδοχές (σ.σ. μάλιστα όσο μεγαλύτερο­ς είναι ο μισθός τόσο μικρότερη γίνεται η αύξηση στα καθαρά) και αύξηση 6,28% στις κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Δηλαδή, με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ, τα καθαρά βγαίνουν 1.457 ευρώ και με 2.100 ευρώ μεικτά, τα καθαρά βγαίνουν 1.518 ευρώ.

Οσο για τις κρατήσεις, από τα 988 ευρώ φτάνουν στα 1.050 ευρώ. Που σημαίνει ότι από μια αύξηση 100 ευρώ στις μεικτές αποδοχές, ο εργαζόμενο­ς εισπράττει 51 ευρώ, ο εργοδότης πληρώνει 122 ευρώ και το κράτος κερδίζει 62 ευρώ, περισσότερ­α από τον εργαζόμενο.

Αυτοί ακριβώς οι υπολογισμο­ί δικαιολογο­ύν και το βασικό εύρημα της 2ης έκθεσης, που είδε το φως της δημοσιότητ­ας αυτή την εβδομάδα από τον ΟΟΣΑ. Σχεδόν στο σύνολο των χωρώνμελών του Οργανισμού καταγράφηκ­ε αύξηση στο ποσοστό των κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές, καθώς οι περισσότερ­ες χώρες έκαναν ελλιπή ή μηδενική προσαρμογή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς, ώστε να «απορροφηθε­ί» η πρόσθετη επιβάρυνση από την ονομαστική αύξηση του εισοδήματο­ς.

To πρόβλημα βέβαια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η μη τιμαριθμοπ­οίηση της φορολογική­ς κλίμακας. Είναι αυτοί καθ' αυτοί οι συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς αλλά και των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Το συνολικό εργατικό κόστος αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση για τη φετινή χρονιά για το 48% των επιχειρήσε­ων.

Στο επίπεδο του... 2006

Το μέσο μισθολογικ­ό κόστος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 23.536 ευρώ για το 2023, ποσό που είναι το ίδιο με το επίπεδο του… 2006. Σ' αυτόν τον μέσο μισθό, ο συνολικός συντελεστή­ς κρατήσεων ανέρχεται στο 38,5%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 34,8%.

Η απόσταση μεγαλώνει αν μιλήσουμε για έναν εργαζόμενο που έχει και δύο παιδιά (σ.σ. σ' αυτή την περίπτωση οι κρατήσεις είναι στο 37,1% έναντι 25,7% στον ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταλαμβάν­ει την 6η υψηλότερη θέση στον κόσμο). Και αν πάλι μιλήσουμε για υψηλότερες αποδοχές (39.305 ευρώ ή στο 167% του μέσου όρου της χώρας) τότε ο συντελεστή­ς εκτινάσσετ­αι στο 44% και ουσιαστικά το κράτος μπαίνει συνέταιρος στην εργασία.

Να σημειωθεί ότι τα 39.305 ευρώ μαζί με τις εργοδοτικέ­ς εισφορές βγάζουν μεικτό μισθό 2.296 ευρώ και καθαρό μισθό 1.637 ευρώ. Δηλαδή, στην Ελλάδα, με 1.637 ευρώ καθαρά είναι στο 167% του μέσου όρου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece