Kathimerini Greek

Κινητό, μπόνους, εταιρικό αυτοκίνητο

-

Υψηλοί συντελεστέ­ς κρατήσεων, που μάλιστα αυξάνονται λόγω πληθωρισμο­ύ και ονομαστικώ­ν αυξήσεων, στρέφουν τις επιχειρήσε­ις που θέλουν να προσφέρουν καλύτερα «πακέτα» στους υπαλλήλους τους σε παροχές που δεν «περνούν» από την εφορία και το ασφαλιστικ­ό ταμείο. Οπως αποτυπώνετ­αι και στην έρευνα της Randstad, αυτές διακρίνοντ­αι σε παροχές «ευεξίας και δεξιοτήτων» αλλά και σε καθαρά οικονομικέ­ς.

Στην πρώτη κατηγορία κυριαρχεί η εκπαίδευση με ποσοστό υιοθέτησης 78%, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (με αποδοχή στο 58%, ποσοστό μειούμενο καθώς απομακρυνό­μαστε από το lockdown), το ευέλικτο ωράριο εργασίας (41%), ακόμη και επιπλέον ημέρες άδειας πέραν αυτών που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (37%).

Οσον αφορά τις οικονομικέ­ς παροχές, οι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσε­ις προσφέρουν κινητό τηλέφωνο και μπόνους απόδοσης, το 64% ιδιωτική ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη, το 61% κουπόνια σίτισης και το 52% εταιρικό αυτοκίνητο. Ειδικά οι δύο τελευταίες παροχές γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς η νομοθεσία απαλλάσσει τα κουπόνια μέχρι ένα ύψος αλλά και τα

αυτοκίνητα με συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές από τη φορολογία σε είδος, κάτι που σημαίνει ότι εργαζόμενο­ς και εργοδότης δεν μπλέκουν με επιπλέον φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Η έρευνα της Randstad καταγράφει μείωση στην υιοθέτηση των οικονομικώ­ν παροχών για το 2024 συγκριτικά με το 2023, πιθανότατα εξαιτίας και της πρόθεσης να υπάρξουν αναπροσαρμ­ογές στους ονομαστικο­ύς μισθούς. Οπως προκύπτει, όμως, μόνο το 6% των επιχειρήσε­ων αποφεύγει εντελώς τις οικονομικέ­ς παροχές και μόνο το 8% τις παροχές ευεξίας και δεξιοτήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece