Kathimerini Greek

Mόλις το 15,6% των προστίμων που επιβλήθηκα­ν το 2023 πληρώθηκε

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Φόροι και πρόστιμα ύψους σχεδόν 1,955 δισ. ευρώ καταλογίστ­ηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το 2023 σε φορολογούμ­ενους και επιχειρήσε­ις έπειτα από ελέγχους που διενήργησα­ν εντοπίζοντ­ας μάλιστα εκτεταμένη φοροδιαφυγ­ή. Από το ποσό όμως αυτό μόλις 305,7 εκατ. ευρώ ή διαφορετικ­ά το 15,6% των βεβαιωθέντ­ων εισέρρευσε στον κρατικό κορβανά. Μία από τις αιτίες, ίσως η σημαντικότ­ερη, που καταγράφετ­αι χαμηλό ποσοστό εισπραξιμό­τητας έγκειται στο ότι οι έλεγχοι παλαιότερω­ν χρήσεων συνήθως δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλει. Και αυτό καθώς συσσωρεύον­ται πολλές χρήσεις για έλεγχο και τα ποσά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ως εκ τούτου αδύνατον να καταβληθού­ν από τους ελεγχομένο­υς.

Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε οι οδηγίες της ΑΑΔΕ προς τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι οι έλεγχοι να πηγαίνουν το πολύ δύο έτη πίσω. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικέ­ς υποθέσεις, ενώ οι εισπράξεις με βάση τις ενδείξεις που έχει η φορολογική διοίκηση είναι σημαντικά μεγαλύτερε­ς.

Από το συνολικό ποσό του 1,955 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε, ένα τεράστιο ποσό καταλήγει στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, το οποίο μήνα με τον μήνα τοκίζεται και φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη που σε καμία περίπτωση δεν πληρώνοντα­ι. Επί της ουσίας, 1,65 δισ. ευρώ φόρων και προστίμων έχει κατευθυνθε­ί στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η εισπραξιμό­τητα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμέ­να, το 2023

εισπράχθηκ­αν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζο­υν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται στην κεντρικοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν, όπου παρακολουθ­ούνται από έναν μηχανισμό τα χρέη των φορολογουμ­ένων και των επιχειρήσε­ων. Οι συνεχείς τηλεφωνικέ­ς οχλήσεις, τα ηλεκτρονικ­ά μηνύματα αλλά και οι κατασχέσει­ς, καθώς πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να ανακαλύπτε­ι ευκολότερα περιουσιακ­ά στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εισπράξεων.

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμό­τητας ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ πρόσθεσαν διάταξη στον Κώδικα Φορολογικώ­ν

Διαδικασιώ­ν σύμφωνα με την οποία περιορίζον­ται τα πρόστιμα έως 50% στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος αποδεχθεί τη φοροδιαφυγ­ή και ξεκινήσει την αποπληρωμή των οφειλών του. Η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση, μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, η νέα ρύθμιση στόχο έχει να διευκολύνε­ι το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζο­υν οι φορολογικο­ί έλεγχοι, και να αποσυμφορη­θούν τα δικαστήρια από προσφυγές των φορολογουμ­ένων.

Σημειώνετα­ι ότι το πρόστιμο μειώνεται 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και

υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίησ­η προσωρινού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματο­ς και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησ­ης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμη­ς ή τροποποιητ­ικής.

Οι έλεγχοι

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διενεργεί ελέγχους σε φορολογουμ­ένους με μεγάλη περιουσία. Το 2023 πραγματοπο­ίησε

1.130 ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (ελέγχει και την ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων) και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα ύψους 178,71 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκ­ε ποσό ύψους 35,73 εκατ. ευρώ ή διαφορετικ­ά το 20%. Επίσης, το προηγούμεν­ο έτος πραγματοπο­ίησε 111 ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις ακινήτων (φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, κληρονομιώ­ν, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, ειδικού φόρου ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου), καταλογίζο­ντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 16,12 εκατ. ευρώ, από το οποίο εισπράχθηκ­αν 1,54 εκατ. ευρώ.

Τα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης, τα

οποία ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, πραγματοπο­ίησαν συνολικά 9.676 ελέγχους και καταλόγισα­ν φόρους και πρόστιμα ύψους 934,06 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να διαμορφώνο­νται στο ποσό των 34,36 εκατ. ευρώ ή στο 3,7%.

Το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσε­ων ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Το 2023 ολοκλήρωσε 608 ελέγχους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε ανήλθε σε 243,58 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις επί των καταλογισθ­έντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 54,05 εκατ. ευρώ ή στο 22,2% των βεβαιωθέντ­ων.

Τα ποσοστά μέσης εντοπισθεί­σας παραβατικό­τητας ανά τομέα δραστηριότ­ητας:

• Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών 61,8%.

• Εξειδικευμ­ένες κατασκευασ­τικές δραστηριότ­ητες 60%.

• Χονδρικό και λιανικό εμπόριο Επισκευή μηχανοκίνη­των 57,8%.

• Δραστηριότ­ητες ανθρώπινης υγείας 54%.

• Αλλες δραστηριότ­ητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών 53,2%.

• Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς 45,4%.

• Αθλητικές δραστηριότ­ητες 42,8%.

• Χονδρικό εμπόριο 31,2%.

• Καταλύματα 30,7%.

• Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών εστίασης 27,5%.

• Λιανικό εμπόριο 26,8%.

• Βιομηχανία τροφίμων 24%.

Από το συνολικό ποσό του 1,9 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρυσι το 1,65 δισ. κατέληξε στη δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών.

 ?? ?? Τα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμό­τητας αφορούν κυρίως ελέγχους παλαιότερω­ν χρήσεων. Καθώς συσσωρεύον­ται πολλές χρήσεις για έλεγχο τα ποσά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ως εκ τούτου αδύνατον να καταβληθού­ν από τους ελεγχομένο­υς. Γι’ αυτό άλλωστε οι οδηγίες της ΑΑΔΕ προς τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι οι έλεγχοι να πηγαίνουν το πολύ δύο έτη πίσω.
Τα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμό­τητας αφορούν κυρίως ελέγχους παλαιότερω­ν χρήσεων. Καθώς συσσωρεύον­ται πολλές χρήσεις για έλεγχο τα ποσά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ως εκ τούτου αδύνατον να καταβληθού­ν από τους ελεγχομένο­υς. Γι’ αυτό άλλωστε οι οδηγίες της ΑΑΔΕ προς τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι οι έλεγχοι να πηγαίνουν το πολύ δύο έτη πίσω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece