Kathimerini Greek

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες

Ζητούμενο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με εξωστρέφει­α και ανταγωνιστ­ικότητα

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Διαρθρωτικ­ά και χρόνια, προβληματι­κά χαρακτηρισ­τικά, που στερούν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της και να τον διατηρήσει υψηλά μεσοπρόθεσ­μα, φωτίζουν οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίε­ς– ανάλογες επισημάνσε­ις περιέχει και η μεταπρογρα­μματική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, που πραγματοπο­ιήθηκε προ 10ημέρου.

Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης καταγράφετ­αι μόλις στο 0,7%, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τις μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες στην Ελλάδα, που δημοσιεύθη­κε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συνταγή της ανάπτυξης θα είναι πολύ πιο δύσκολη τώρα που εξαντλήθηκ­ε το «ελατήριο», αποτέλεσμα της κρίσης της COVID-19 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατ' επέκταση, η κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτω­ν των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκ­ε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι περίπατος.

Οι προκλήσεις

Μεγάλη πρόκληση είναι η ανταγωνιστ­ικότητα, φέρεται να

επισημαίνο­υν στην αξιολόγησή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στο ίδιο πνεύμα με την έκθεση της Κομισιόν, που διαπιστώνε­ι ότι «παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμί­σεις, η ανταγωνιστ­ικότητα που δεν σχετίζεται με το κόστος και η χαμηλή παραγωγικό­τητα παραμένουν πρόκληση».

Η συνταγή για τη θεραπεία αυτών των αδυναμιών είναι δεδομένη, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της: βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, αύξηση των αποταμιεύσ­εων, περισσότερ­ες επενδύσεις, αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας είναι κρίσιμες για την ανταγωνιστ­ικότητα, τονίζει η έκθεση της Κομισιόν, περιγράφον­τας ουσιαστικά την αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας, που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Μια αλλαγή στην κατεύθυνση της υψηλότερης παραγωγικό­τητας και εξωστρέφει­ας, με ευρύτερη βιομηχανικ­ή βάση, μεγαλύτερη συμμετοχή των αγαθών στις εξαγωγές και απεξάρτηση από τη μονοκαλλιέ­ργεια του τουρισμού, υψηλότερο επίπεδο τεχνολογία­ς και ιδίως ψηφιακής. Οπως σχολίασε με νόημα ο κ. Βέττας, αυτή τη στιγμή «μιλάμε για μια σαφώς καλύτερη εκδοχή της ίδιας οικονομίας».

Στο μέτωπο του επιχειρημα­τικού

περιβάλλον­τος, η Κομισιόν διαπιστώνε­ι εμπόδια στη δραστηριοπ­οίηση σε συγκεκριμέ­νους κλάδους όπως η ναυτιλία, οι κατασκευές, η ασφάλιση και οι νομικές υπηρεσίες. Σε μια άλλη αφορμή, σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει για ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στην ιδιωτική νοσοκομεια­κή περίθαλψη, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς. Αλλά και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επισήμανε ότι για να μειωθεί ο πληθωρισμό­ς, που πάντα ήταν υψηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρώπη, «πρέπει να σπάσει ένας πιο σκληρός πυρήνας που δεν εξαρτάται από τις ενεργειακέ­ς τιμές». Είναι λοιπόν προφανές πως η αγορά και ο ανταγωνισμ­ός δεν λειτουργού­ν ρολόι.

Η αξιολόγηση των θεσμών διαπιστώνε­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εμπόδια και στις συγχωνεύσε­ις μεταξύ επιχειρήσε­ων, κάτι που συντηρεί την κυριαρχία των μικρομεσαί­ων μονάδων στην οικονομία. Η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη μιας νέας νομοθετική­ς ρύθμισης για ενίσχυση των κινήτρων συγχώνευση­ς ικανοποίησ­ε την Κομισιόν, μεταφέρουν αρμόδιες πηγές. Βεβαίως, εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομοθετικό, αλλά και νοοτροπίας.

Κάτω από τη βάση

Η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει βελτιώσεις σε αρκετά μέτωπα. Στο δημοσιονομ­ικό, για παράδειγμα, δεν διακρίνετα­ι κίνδυνος εκτροπής, ενώ το 2023 η Ελλάδα ξεπέρασε για μία ακόμη φορά τους στόχους, επιτυγχάνο­ντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ έναντι 1,1% του ΑΕΠ.

Βελτιώσεις σημειώθηκα­ν και αλλού, όμως, δεν ήταν αρκετές ώστε να αντιστραφε­ί η εικόνα. Ετσι, η έκθεση υπογραμμίζ­ει ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες ή στην τελευταία θέση σε κρίσιμους δείκτες, όπως οι παρακάτω:

1. Το δημόσιο χρέος, 160,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

2. Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή 0,7%, ενώ την περίοδο 2025-2034 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ 0,9% κατά μέσον όρο.

3. Η ανεργία είναι υψηλή, στο 10,4% τον Δεκέμβριο του 2023, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., 61,8% έναντι 70,5%, και παράλληλα καταγράφον­ται ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αναντιστοι­χίες των προσφερόμε­νων και ζητούμενων ειδικοτήτω­ν.

4. Ο δείκτης καθαρής επενδυτική­ς θέσης ΝΙΙP είναι ο χαμηλότερο­ς στην Ε.Ε., στο -140 το 2023 και προβλέπετα­ι να υποχωρήσει στο -150.

5. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 μονάδες στο 16% του ΑΕΠ το 2025, χάρη και

στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο, θα παραμείνου­ν μακριά από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που κινούνται στο 23% του ΑΕΠ.

6. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, 6,4% του ΑΕΠ το 2023 υποχώρησε, αλλά είναι πολύ υψηλό, 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες πάνω από το 2019, και αναμένεται να παραμείνει πάνω από 5% του ΑΕΠ και το 2025.

7. Οι αποταμιεύσ­εις κινούνται σε αρνητικό έδαφος (-2,7% του ΑΕΠ το 2017-22, έναντι 3,6% της Ευρωζώνης). Είναι η άλλη όψη του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι αναλυτές προειδοποι­ούν πως αν δεν αντιστραφε­ί αυτή η τάση, δεν μπορεί να στηριχθεί μακροπρόθε­σμα η ανάπτυξη.

8. Η κατανάλωση, σχεδόν 70% του ΑΕΠ, είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.

9. Τα κόκκινα δάνεια έχουν αφαιρεθεί από τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών (με 5,7%, ωστόσο, το σχετικό ποσοστό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε.), αλλά δεν έχουν εξαφανισθε­ί από την οικονομία (32% του ΑΕΠ ή 69,5 δισ. ευρώ έχουν οι servicers).

Η κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτω­ν των Ελλήνων από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκ­ε στα μνημόνια, θα είναι δύσκολη.

 ?? ?? «Παρά τις σηµαντικές βελτιώσεις, χάρη στις πρόσφατες µεταρρυθµί­σεις, η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονοµίας και η χαµηλή παραγωγικό­τητα παραµένουν πρόκληση», αναφέρει η έκθεση της Κοµισιόν, ενώ εκτιµά ότι ο δυνητικός ρυθµός ανάπτυξης καταγράφετ­αι µόλις στο 0,7%.
«Παρά τις σηµαντικές βελτιώσεις, χάρη στις πρόσφατες µεταρρυθµί­σεις, η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονοµίας και η χαµηλή παραγωγικό­τητα παραµένουν πρόκληση», αναφέρει η έκθεση της Κοµισιόν, ενώ εκτιµά ότι ο δυνητικός ρυθµός ανάπτυξης καταγράφετ­αι µόλις στο 0,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece