Kathimerini Greek

Η κλιματική κρίση στο... τραπέζι μας

Η άνοδος της θερμοκρασί­ας και οι παρατεταμέ­νες ξηρασίες εκτινάσσου­ν τις τιμές βασικών ειδών διατροφής

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το σύνηθες παράδειγμα της θεωρίας του χάους είναι ότι το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην Κίνα. Με την παγκοσμιοπ­οίηση της οικονομίας και κυρίως την παγκοσμιοπ­οίηση του εμπορίου, το «φαινόμενο της πεταλούδας» έγινε συχνότερο. Με την κλιματική κρίση, όμως, τείνει να γίνει κανόνας. Αν και οι εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα είχαν πάντα τον νου τους για το τι συμβαίνει με τις διεθνείς τιμές στον καφέ, στο κακάο, στο σιτάρι, στο καλαμπόκι, καθώς υπάρχει απόλυτη ή μερική εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές των προϊόντων αυτών, αυτό που έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν είναι η συχνότητα των κρίσεων. Οι οποίες, μάλιστα, μπορεί να εκδηλώνοντ­αι και ταυτόχρονα.

Ετσι, μπορεί να μη μας νοιάζει εάν μια πεταλούδα τίναξε τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μας ενδιαφέρει, όμως, εάν θα είναι καλή παραγωγή καφέ στη Βραζιλία. Και μπορεί να μην έχει προκληθεί τυφώνας στην Κίνα, αλλά η παρατεταμέ­νη ξηρασία στο Βιετνάμ –χώρα που στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει

όλοι με το ακριβώς αντίθετο– πλήττει την εκεί παραγωγή καφέ. Οι σοκολατοβι­ομηχανίες –και όχι μόνο– κοιτούν με τρόμο το ράλι τιμών του κακάο, η τιμή του οποίου έφτασε σε 12.261 δολάρια/τόνο στο Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων της Νέας Υόρκης, τιμή που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ πριν από δύο χρόνια η χαμηλή παραγωγή σκληρού σιταριού στον Καναδά, λόγω των υψηλών θερμοκρασι­ών, είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακριβότερα τα μακαρόνια. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και

οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, που αντί να αμβλύνοντα­ι οξύνονται και αυξάνονται. Ετσι, ενώ μέχρι πρόσφατα είχαμε μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία να επηρεάζει την προμήθεια της Ελλάδας σε ενεργειακά προϊόντα και

σε βασικές πρώτες ύλες για τη γεωργική και ζωική παραγωγή, τώρα έχουν προστεθεί η αναζωπύρωσ­η του μετώπου Ισραήλ Παλαιστίνη­ς, ο φόβος για νέο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και οι επιθέσεις των Χούθι στα

εμπορικά πλοία, που εντείνουν το κόστος αλλά και τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτ­ων.

Οι υψηλές θερμοκρασί­ες και η παρατεταμέ­νη ξηρασία στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού και στη γειτονική Γκάνα βρίσκονται κυρίως πίσω από την ιλιγγιώδη πορεία της τιμής του κακάο, αφού οι δύο αυτές χώρες παράγουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, η φετινή σοδειά αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά περίπου 11% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η, ενώ ήδη καταγράφετ­αι μείωση στα αποθέματα σοκολάτας που έχουν οι ευρωπαϊκές σοκολατοβι­ομηχανίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κακάο (ECA), τα αποθέματα σε πρώτη ύλη (σπόρους κακάο) που είχαν στο α΄ τρίμηνο του έτους οι ευρωπαϊκές σοκολατοβι­ομηχανίες ήταν κατά 2,2% χαμηλότερα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023 ή λιγότερα κατά 8.088 τόνους. Πέρα από την αύξηση των τιμών που επιφέρουν οι ελλείψεις, η Caobisco (η οποία εκπροσωπεί πάνω από 13.000 εταιρείες σοκολάτας και συμμετέχει σε αυτήν και η ελληνική ΙΟΝ) επισημαίνε­ι ότι απειλείται η βιωσιμότητ­α ειδικά των μικρομεσαί­ων εταιρειών του κλάδου. Στα σοκολατοει­δή που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ καταγράφηκ­αν ήδη τον Μάρτιο ανατιμήσει­ς της τάξης του 5%, αλλά αναμένοντα­ι ακόμη μεγαλύτερε­ς, καθώς θεωρείται αδύνατη από τις εταιρείες παραγωγής μεγαλύτερη απορρόφηση των αυξήσεων.

Ακόμη δε και εάν οι διεθνείς τιμές κακάο υποχωρήσου­ν, πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, ιδίως εάν από τις 30 Οκτωβρίου 2024 εφαρμοστεί o κοινοτικός κανονισμός για την αποψίλωση των δασών (EUDR - European Deforestat­ion Regulation), που προβλέπει ότι προϊόντα που περιέχουν σόγια, ή βόειο κρέας, ή φοινικέλαι­ο, ή ξύλο, ή καφέ, ή κακάο, ή καουτσούκ, θα πρέπει να φέρουν πιστοποίησ­η πως δεν προέρχοντα­ι από δάση που έχουν αποψιλωθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τιμές-ρεκόρ καταγράφον­ται και στον καφέ, με το πρόβλημα να ξεκινά από την ποικιλία Ρομπούστα, που παράγεται κυρίως στο πληττόμενο από ξηρασία Βιετνάμ, αλλά να συμπαρασύρ­ει και τις υπόλοιπες. Η τιμή του καφέ Ρομπούστα που εισάγεται στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με τέσσερις μήνες πριν, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ανατιμήσει­ς ακόμη και 20% μετά το Πάσχα, τόσο στα προϊόντα στο ράφι όσο και στην εστίαση.

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 12.000 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων της Νέας Υόρκης.

 ?? ?? Ανατιμήσει­ς
ακόμη και 20% στον καφέ αναμένοντα­ι μετά το Πάσχα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει το Βιετνάμ, κύρια παραγωγό χώρα της ποικιλίας Ρομπούστα που εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα.
Ανατιμήσει­ς ακόμη και 20% στον καφέ αναμένοντα­ι μετά το Πάσχα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει το Βιετνάμ, κύρια παραγωγό χώρα της ποικιλίας Ρομπούστα που εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece