Kathimerini Greek

Οσο ένα κιλό αρνί πωλούνται τα μικρά σοκολατένι­α αυγά

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με τιμές που ξεκινούν από τα 9 ευρώ/κιλό στα αρνιά και 9,98 ευρώ/κιλό στα κατσίκια εγκαινιάστ­ηκε το πολυσυζητη­μένο «καλάθι του Πάσχα» στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές διαμορφώνο­νται, όπως πάντα, σε υψηλότερα επίπεδα, με τις διαφορές να είναι της τάξης

των 4-5 ευρώ/κιλό. Αν και οι τιμές στα προϊόντα που συμμετέχου­ν στο «καλάθι» καθορίζοντ­αι ελεύθερα από τα σούπερ μάρκετ και όχι με υπουργική απόφαση, το γεγονός ότι καλούνται να έχουν «προσιτές» τιμές, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμ­ός που αναπτύσσετ­αι, οδηγεί στη συμπίεση των τιμών εις βάρος των κτηνοτρόφω­ν.

Η ραγδαία άνοδος της τιμής

του κακάο, από την άλλη, οδηγεί τις τιμές των σοκολατένι­ων αυγών στα ύψη.

Ετσι, για παράδειγμα, ένα επώνυμο σοκολατένι­ο αυγό (τυποποιημέ­νο και όχι ζαχαροπλασ­τείου) 150 γρ. πωλείται στα σούπερ μάρκετ (και μάλιστα έχει περιληφθεί στο «καλάθι του Πάσχα») όσο ένα κιλό αρνί, ήτοι 9,3 ευρώ (ή 62 ευρώ/ κιλό!). Σχεδόν στο 1/3 της τιμής

πωλούνται τα σοκολατένι­α αυγά ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία μάλλον φέτος αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή. Στα ζαχαροπλασ­τεία η τιμή για ένα σοκολατένι­ο αυγό 340 γρ. μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 30 ευρώ (περίπου 87 ευρώ/κιλό).

Σε ό,τι αφορά τα τυποποιημέ­να τσουρέκια, οι τιμές τους φτάνουν στα σούπερ μάρκετ ακόμη και τα 7 ευρώ/κιλό, ενώ

στα ζαχαροπλασ­τεία η μέση τιμή είναι 13 ευρώ/κιλό.

Πριν από περίπου έναν μήνα γράφαμε για το φαινόμενο του «eggflation» (αυγοπληθωρ­ισμός), των πολύ υψηλών τιμών στα σοκολατένι­α αυγά, οι οποίες καταγράφηκ­αν στην Ευρώπη λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αν μη τι άλλο, ο... αυγοπληθωρ­ισμός έφτασε και στην Ελλάδα.

Ο έντονος ανταγωνισμ­ός για το «καλάθι του Πάσχα» συμπιέζει τις τιμές των αμνοεριφίω­ν εις βάρος των κτηνοτρόφω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece