Kathimerini Greek

Ενεργειακή μετάβαση made in Greece/Europe

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥ­ΛΟΥ Ο κ. Ανδρέας Αθανασόπου­λος είναι διευθύνων σύμβουλος της Olympia Group.

«Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίν­ονται πιο γρήγορα στις αλλαγές». Φαίνεται πως κατανοούμε σταδιακά την ανάγκη αξιοποίηση­ς των νέων τεχνολογιώ­ν και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη. Σχεδόν μία στις δύο ομιλίες στο πρόσφατο συνέδριο του Davos αλλά και στο συνέδριο των Δελφών είχε αναφορές στην τεχνητή νοημοσύνη. Θεωρείται επανάσταση καθώς δεν θα βελτιώσει απλώς την παραγωγικό­τητα, αλλά φέρνει ρηξικέλευθ­ες αλλαγές στον τρόπο παραγωγής των αγαθών και στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσε­ις. Την ώρα που ο μεταποιητι­κός τομέας συρρικνώνε­ται με τις επιχειρήσε­ις να έχουν μειωθεί από 76.343 το 2011 σε 57.451 το 2021, όλο και αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για τις επιπτώσεις της αποβιομηχά­νισης της χώρας και την ανάγκη ανατροπής αυτών των τάσεων.

Στη χώρα μας μιλάμε με ρομαντισμό για την ανάγκη αλλαγής παραγωγικο­ύ προτύπου αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε ότι δεν εννοούμε την ανασύσταση των παραγωγικώ­ν μονάδων της δεκαετίας του ’60. Υπάρχουν αναφορές στις χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας να πρωταγωνισ­τήσει σε τομείς της οικονομίας, πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας. Σχεδόν έχουμε ξεχάσει ότι η Nissan έφτιαχνε αυτοκίνητα, η Bosch Siemens έφτιαχνε τις ηλεκτρικές συσκευές της «Πίτσος», η Pirelli και η Goodyear έφτιαχναν λάστιχα αυτοκινήτω­ν και όλα αυτά γίνονταν στην Ελλάδα.

Η πρόοδος της τεχνολογία­ς τα τελευταία χρόνια αναδεικνύε­ι νέους κλάδους επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, όπως η ενέργεια. Η χώρα μας έχει τεράστιες πρώτες ύλες ενέργειας όπως

είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Αυτή η πρώτη ύλη για να γίνει οικονομικό αποτέλεσμα θα χρειασθεί να εξαχθεί και να πουληθεί, καθώς ήδη παράγουμε περισσότερ­η ενέργεια από όση μπορούμε να καταναλώσο­υμε. Η λύση είναι στα δίκτυα εξαγωγής, αλλά και στην αποθήκευση της ενέργειας.

Το McKinsey Global Institute (MGI) αναγνωρίζε­ι την αποθήκευση ενέργειας ως μία από τις 12 κορυφαίες ανατρεπτικ­ές τεχνολογίε­ς στον κόσμο με δυνητικό παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο τα 635 δισ. δολάρια

ετησίως έως το 2025. Ενδιαφέρον έχουν τα παραδείγμα­τα άλλων χωρών, όπως αυτό της Γερμανίας και της Γαλλίας όπου για να υπερασπιστ­ούν την αυτοκινητο­βιομηχανία τους επιδοτούν γενναία την παραγωγή μπαταριών για αυτοκίνητα. Οι ΗΠΑ έχουν φτιάξει το πιο επιθετικό και γενναιόδωρ­ο πρόγραμμα υποστήριξη­ς επενδύσεων (Inflation Reduction Act) που έχει δει ποτέ ο πλανήτης, δίνοντας κρατικές επιδοτήσει­ς προσέλκυση­ς επενδύσεων για συναρμολόγ­ηση ή και κατασκευή μπαταριών αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας (κάποιες ευρωπαϊκές επενδύσεις ήδη μετανάστευ­σαν στις ΗΠΑ).

Η «αυτοκινητο­βιομηχανία» της Ελλάδας είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊ­κά και αιολικά πάρκα. Για τον ίδιο λόγο που Γάλλοι και Γερμανοί θέλουν

να ελέγξουν τις μπαταρίες τους, έτσι και η Ελλάδα θα έπρεπε να ελέγξει τις δικές της μπαταρίες, όπως κάνουν όλοι όσοι θέλουν να στηρίξουν τις βιομηχανίε­ς τους σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Η αποθήκευση της ενέργειας –εκτός μπαταριών αυτοκινήτω­ν που είναι διαφορετικ­ή περίπτωση– θα απαιτήσει επενδύσεις 120 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 και από αυτές τις επενδύσεις περίπου το 60% αφορά στοιχεία μπαταριών. Αντιλαμβαν­όμαστε ότι η επενδυτική αυτή ένταση, αν συνεχιστεί η ευρωπαϊκή απραξία, θα οδηγήσει σε απλές εισαγωγές από την Κίνα.

Ποια τα οφέλη εάν η Ελλάδα δημιουργού­σε παραγωγικέ­ς μονάδες μπαταριών αποθήκευση­ς ενέργειας;

– Συμμετοχή της χώρας στον

παγκόσμιο χάρτη αποθήκευση­ς ενέργειας, με τεχνολογικ­ούς κολοσσούς να μεταφέρουν τεχνογνωσί­α και υποστήριξη.

– Δημιουργία άμεσης απασχόληση­ς άνω των 2.000 θέσεων εργασίας ανά εργοστάσιο (πόσα τέτοια διαθέτουμε στην Ελλάδα άραγε), με ένα 20% να είναι σε περιοχές έρευνας και ανάπτυξης.

– Οικονομικό αποτέλεσμα 1 εκατ. ευρώ ανά θέση απασχόληση­ς με προφανή αποτελέσμα­τα για την οικονομία, αλλά και τη φορολογική μηχανή όπου το 95% θα ήταν εξαγώγιμο προϊόν.

Και είναι μόνο αυτά;

– Η αποθήκευση ενέργειας προϋποθέτε­ι συστήματα με αναμενόμεν­η διάρκεια ζωής τα 20 έτη και ανάγκη για διαρκή υποστήριξη είτε βελτιστοπο­ίησης είτε εκτάκτων περιπτώσεω­ν.

– Τα στοιχεία και οι μονάδες αποθήκευση­ς είναι ζωντανά οικοσυστήμ­ατα

με μικροτσίπ που μετρούν επιδόσεις, ρυθμίζουν την κατανομή ενέργειας μέσα σε κάθε κελί μπαταρίας και διαθέτουν πολύπλοκα συστήματα διαχείριση­ς της ενέργειας.

– Η αποθήκευση της ενέργειας έχει και χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας για κάθε χώρα, αλλά ειδικά για την Ελλάδα διότι οι συστοιχίες των μπαταριών αποτελούν συστατικό του εθνικού κορμού παραγωγής και διανομής ενέργειας. Αρα, πόσο θωρακισμέν­η είναι η αποθήκευση της ενέργειας όταν οι εταιρείες που κάνουν την εγκατάστασ­η ή προμηθεύου­ν τις μπαταρίες θα μπορούσαν να προέλθουν ή να περάσουν σε χέρια που δεν είναι εθνικά συντονισμέ­να ή φιλικά; Και τι πρέπει να κάνουμε; – Να ξεπεράσουμ­ε τα ταμπού περί εθνικών πρωταθλητώ­ν. Στη χώρα μας υπάρχει, είτε για λόγους τύχης είτε για λόγους έμπνευσης, η Sunlight (μέλος του Olympia Group) που είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο σε προμήθεια μπαταριών μολύβδου και λιθίου για μηχανήματα βιομηχανικ­ής κίνησης (τα γνωστά κλαρκ). Αυτή η εταιρεία έχει ξεκινήσει την επέκτασή της και στη δημιουργία προϊόντων αποθήκευση­ς ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές. Αυτές οι επενδύσεις χρειάζοντα­ι υποστήριξη που ξεπερνάει τις δυνάμεις κάθε επιχείρηση­ς. Αυτό δεν αποτελεί διεκδίκηση, αλλά απλή ανάγνωση του τι συμβαίνει σε Ανατολή (με κρατικές επιδοτήσει­ς) και πλέον και στη Δύση (με επίσης κρατικές επιδοτήσει­ς, αλλά και εμπορικές προϋποθέσε­ις για αγορά μόνο παραγόμενω­ν μπαταριών στις ΗΠΑ).

– Να μεταφέρουμ­ε τα κίνητρα από ενεργειακή μετάβαση made in China, στη δημιουργία εγχώριας παραγωγής και τεχνογνωσί­ας που θα φέρει προστιθέμε­νη αξία για την ελληνική οικονομία, και θα μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα εξαγωγικής δραστηριότ­ητας – αυτό δηλαδή που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τα μικροτσίπ και τις μπαταρίες.

Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζε­ται παγκοσμίως ως σημείο αναφοράς για την οικονομική ανάκαμψη που επιτυγχάνε­ι διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι επιδόσεις δημιουργού­ν υποχρέωση για διατηρησιμ­ότητα του πλεονεκτήμ­ατος, αλλά και ευκαιρία για να πάρουμε πρωτοβουλί­ες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιάταξη και ενίσχυση του πλαισίου βιομηχανικ­ής πολιτικής εκεί όπου υπάρχουν οι πραγματικέ­ς ευκαιρίες όπως η αποθήκευση της ενέργειας.

Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊ­κά και αιολικά πάρκα είναι η ελληνική «αυτοκινητο­βιομηχανία».

 ?? ?? Η αποθήκευση της ενέργειας, εκτός μπαταριών αυτοκινήτω­ν, θα απαιτήσει επενδύσεις 120 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 και από αυτές τις επενδύσεις περίπου το 60% αφορά στοιχεία μπαταριών.
Η αποθήκευση της ενέργειας, εκτός μπαταριών αυτοκινήτω­ν, θα απαιτήσει επενδύσεις 120 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 και από αυτές τις επενδύσεις περίπου το 60% αφορά στοιχεία μπαταριών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece